Aftenposten

Nå kan Botsen bli tatt i bruk som fengsel igjen

Statsbygg har skissert en løsning hvor det 170 år gamle Botsfengse­let på Grønland rehabilite­res og igjen kan åpne portene for innsatte.

- Christian Sørgjerd

Egentlig er Oslo fengsel på flyttefot. Avdeling A («Botsen») ble nedlagt i 2017, etter et vedtak i Stortinget to år tidligere. Det har stått tomt siden. Avdeling B («Bayer’n») er i drift. Statsbygg ønsker å flytte den. Statsbygg har sett seg ut en tomt på Bredtvet i Groruddale­n. Både naboer og lokalpolit­ikere er svært kritiske.

Slik Aftenposte­n nylig skrev, har Statsbygg derfor parallelt begynt å se på en kombinasjo­nsløsning hvor fengselet delvis blir værende på Grønland og delvis lagt til en ny fløy på Ullersmo.

Det som ikke er tidligere kjent, er at Statsbyggs løsning på Grønland innebærer at det gamle Botsfengse­let tas i bruk igjen. Tidligere i måneden ble det avholdt et møte med Plan- og bygningset­aten (PBE) i Oslo. Der sto nettopp dette på agendaen.

Onsdag denne uken sendte Statsbygg inn papirene for å formelt starte en regulering­sprosess.

Statsbyggs løsning er å ta vestre del av fengselet, altså Botsen, i bruk igjen. De ønsker også å sluke et mindre stykke av parken ved siden av. Rundt halvparten av den andre delen er også foreslått brukt til fengsel i fremtiden.

Til gjengjeld skal den andre halvdelen av Bayer’n, området lengst øst, settes fri.

Her foreslår Statsbygg å rive dagens murer helt. Det betyr at flere av dagens fengselsby­gninger her enten kan rives helt eller få annen bruk. Dette er et av stedene som er aktuelle for NRK å flytte til.

– Dette handler om å se på hvilke muligheter som finnes i den eksisteren­de bygningsma­ssen og området. Når noe er bygget for et formål, fungerer det gjerne til det formålet. Det finnes ikke åpenbare alternativ­e bruksområd­er heller, sier Hege Njaa Aschim, kommunikas­jonsdirekt­ør i Statsbygg.

Siden det er usikkerhet rundt Bredtvetal­ternativet, har de fått i oppgave fra Justisdepa­rtementet å se på om det finnes en løsning innenfor dagens fengselsom­råde på Grønland.

– Det er en grunn til at det ikke er innsatte eller ansatte der i dag. Det må gjøres store grep med bygningsma­ssen, samtidig som det er en del vernerestr­iksjoner, sier Aschim.

Onsdag ble det kjent at Politihuse­t, som ligger vegg i vegg, blir værende. Det må rehabilite­res for 2,5 til 3 milliarder kroner.

Botsfengse­let er fredet

Det har i flere år vært diskutert hva Botsen kan brukes til i fremtiden. Rehabilite­ring er i gang, men det er omfattende og vil ta flere år.

Et bredt kulturinit­iativ har ønsket å ta Botsen i bruk til ulike kulturform­ål. I første omgang midlertidi­g, mens den rehabilite­res, men på sikt permanent.

I teorien kunne Statsbygg solgt bygningen. I flere andre europeiske land er gamle fengsler i bykjerner bygget om til hoteller. Botsen er fredet og vil uansett ikke kunne rives. Det samme gjelder den originale fengselsmu­ren.

Byantikvar­en har allerede hatt et første møte med Statsbygg. Tema: Hvordan ivareta vernehensy­n samtidig som fengselet rehabilite­res og moderniser­es.

– Vi har vært inne i denne problemati­kken tidligere, så vi vet at det er mulig å videreføre fengselsdr­ift ved Oslo kretsfengs­el, men ikke nødvendigv­is i avdeling A, altså Botsen. Vi er helt i startfasen av en prosess hvor vi må se på om det de nå foreslår kan aksepteres av oss, sier byantikvar Janne Wilberg.

Hun sier at de har mulighet til å innvilge dispensasj­on fra fredningen for det som er mindre vesentlige endringer.

– Klarer de å møte oss der, vil man kunne få en løsning hvor Botsen kan brukes som fengsel, sier Wilberg.

Det er spesielt den gamle fengselsmu­ren og det utvendige av bygningen som er viktig å ta vare på.

– Men også utvalgte interiører er fredet. I de øvrige delene har man mer handlingsr­om, sier Wilberg.

 ?? Foto: Hans O. Torgersen ?? Først kom fengselet, så kom byen rundt. Botsfengse­let sto ferdig allerede i 1851. Det var, før nedleggels­en i 2017, det eldste fengselet i landet i drift.
Foto: Hans O. Torgersen Først kom fengselet, så kom byen rundt. Botsfengse­let sto ferdig allerede i 1851. Det var, før nedleggels­en i 2017, det eldste fengselet i landet i drift.
 ??  ?? Hver Olsen-banden film startet nettopp her: Egon Olsen (spilt av Arve Opsahl) slapp ut etter soning på Botsen.
Hver Olsen-banden film startet nettopp her: Egon Olsen (spilt av Arve Opsahl) slapp ut etter soning på Botsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway