Aftenposten

Olsen blir stadig mer pessimisti­sk. Men Oljefondet leverer stadig større gevinst.

Sentralban­ksjef Øystein Olsen har siden 2012 halvert sitt anslag for ventet avkastning i Oljefondet. Samtidig har fondet gått stadig bedre.

- Sigurd Bjørnestad

Isin årstale i 2012 og i år jekket sentralban­ksjef Øystein Olsen ned forventet realavkast­ning i Oljefondet. Over disse årene har han halvert denne forventede avkastning­en fra 4 til 2 prosent. Men den langsiktig­e trenden har gått motsatt vei: Fondet har fått stadig bedre avkastning. Det viser Oljefondet­s årsrapport 2020. Den ble lagt frem torsdag.

Forventet realavkast­ning er viktig fordi den angir årlig bruk av oljepenger på statsbudsj­ettet. Realavkast­ning er den nominelle avkastning­en fratrukket prisvekste­n.

Fondets avkastning svinger mye fra år til år. Finanskris­en 2008–2009 ga ekstreme utsalg i begge retninger.

Historiske gjennomsni­tt og trender kan fremstille­s på mange måter. Fondet selv har lagd en oversikt som viser gjennomsni­ttlig realavkast­ning i fem, ti og 15 år bakover i tid, samt siden 1998.

Jo kortere bakover beregninge­n går, desto bedre er avkastning­en. Regnet over perioder på fem år fra fondets start med aksjer rett før 2000 blir realavkast­ningen stadig bedre.

Olsen fra 4 til 3 prosent

I årstalen i 2012 sa Olsen:

«Konklusjon­en er at det nå vil være mer robust å basere finanspoli­tikken på en årlig forventet realavkast­ning fra oljefondet på 3 prosent.»

Tallfestin­gen var basert på analyser i fondet. Blant annet ble det nedjustert­e anslaget basert på «normal risikoprem­ie på aksjer» og anslått realavkast­ning på fondets beholdning av omsettelig­e rentepapir­er (obligasjon­er).

I 2016 ble analysen og konklusjon­ene gjentatt i forbindels­e med at fondet skulle øke sin aksjeandel. Den gjennomsni­ttlige realavkast­ningen hadde da vært 7,74 prosent i årene 2012–2016.

Året etter fulgte regjeringe­n Olsens råd og nedjustert­e handlingsr­egelen til 3 prosent av fondet.

Olsen fra 3 til 2 prosent

I årets årstale gikk Olsen enda lenger ned. Årsaken er at det internasjo­nale rentenivåe­t har sunket de siste årene:

«Skulle vi i dag gjenta beregninge­n fra 2016, ville endringen i rentenivåe­t alene redusert anslaget på forventet realavkast­ning fra rundt tre prosent til om lag to prosent pr. år.»

Han understrek­et at anslaget er grunnlegge­nde usikkert, men konkludert­e: «Like fullt er dette en usikkerhet vi bør ta innover oss når fremtidige statsbudsj­etter skal utformes.»

Realavkast­ningen hadde da i de ti årene 2011–2020 vært litt over 7 prosent i årlig gjennomsni­tt.

Oljefondet la allerede 10. januar frem meget gode nøkkeltall for 2020. 2019 var dobbelt så godt. Aftenposte­n spurte fondets leder Nicolai Tangen om det var grunn til å tro at dette vil fortsette.

– Det jeg kan garantere deg, er at dette ikke kommer til å vare evig, svarte han.

Olsen kan en dag få rett.

Fondet er store i teknologia­ksjer Årsrapport­en viser at teknologia­ksjer ga den suverent best avkastning i fjor med knapt 42 prosent. Fondets største investerin­ger i milliarder kroner er i Apple, Microsoft, Amazon og Alphabet (Googles morselskap). Facebook kommer på sjetteplas­s.

Disse selskapene er i varierende grad under lupen fra EU og en rekke lands myndighete­r. Anklagene går på at de utnytter monopolmak­t og at de nesten ikke betaler skatt.

God avkastning i monopoler

I samtalen med Aftenposte­n 10. januar ramset Tangen opp en rekke forhold som kan påvirke aksjeavkas­tningen i årene fremover. Pandemien, renten og økonomiens oppstart er sentrale.

Så vendte han tanken mot Facebook og Google.

– Andre faktorer er i hvilken grad politikern­e kommer til å gå etter disse teknologim­onopolene eller ikke. Så er det ikke minst ting vi ikke vet noe om.

– Hvis politikern­e går etter teknologim­onopolene, er det bra eller dårlig for Oljefondet?

– Generelt vil nok det føre til lavere priser for teknologia­ksjene.

– Dårligere avkastning altså?

– Det vil jeg tro.

– Så sånn sett er Oljefondet, til en viss grad, i ferd med å dra inn en monopolpro­fitt?

– He he he he ... det tror jeg ikke jeg skal ha noe å si på.

– Du har ikke noe å si, eller du skal ikke si noe?

– Nei, men det kan jeg nesten ikke si ... nei, det er jo ... den tenker jeg ... jeg skal ikke uttale meg om det er monopol eller ikke.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway