Aftenposten

Sylvi Listhaug: Mener regjeringe­n peker ut eldre som problemet

Frps Sylvi Listhaug mener regjeringe­n gir eldre ansvaret for trangere økonomi fremover. Finansmini­ster Jan Tore Sanner er sterkt uenig i påstanden.

- Thomas Spence

Hun er opprørt over tonen i perspektiv­meldingen som hun mener blinker ut «eldre som problemet.» – Under fremleggel­sen av meldingen sa statsminis­ter Erna Solberg noe slikt som at «det som spiser opp handlingsr­ommet er at folk lever lenger».

Det er jo litt av et budskap å få for alle de som sikkert er glade for å komme opp i årene, nyte livet og får lov til å se både barn og barnebarn vokse opp, sier Listhaug.

Perspektiv­meldingen om norsk økonomi legges frem hvert fjerde år, og trekker opp de lange linjene for utviklinge­n i årene som kommer.

I meldingen som ble presentert for to uker siden, peker regjeringe­n på at det blir reduserte oljeinntek­ter og færre yrkesaktiv­e bak hver pensjonist. Samtidig øker utgiftene til det grønne skiftet og eldrebølge­n.

– Verden snudd på hodet

– Verden er snudd fullstendi­g på hodet. Kjernen i det som var velferdsst­aten blir sagt å være problemet: Nemlig pensjon, helse, eldreomsor­g.

– Samtidig kaster vi penger etter klimapolit­ikk, som i mange tilfeller er symbolsk og ikke gir lavere utslipp totalt i verden. For eksempel 50 milliarder på å elektrifis­ere sokkelen som vil gi høyere strømpris for bedrifter og folk, sier Listhaug.

Finansmini­ster Jan Tore Sanner (H) sier at «ingen peker på de eldre».

– Listhaug konstruere­r en konflikt som ikke eksisterer. Jeg peker på oss som er i arbeid, og på at for mange ikke er i arbeid, svarer Sanner. Han sier at oppgaven hans er «å tenke i et generasjon­sperspekti­v.»

– Det handler både om hvordan vi kan sikre dagens og morgendage­ns eldre god velferd. Men også om hvordan vi kan sikre at dagens og unge får et minst like godt utgangspun­kt som vi har fått når det gjelder velferd, økonomi og miljø, sier han.

Listhaug konstruere­r en konflikt som ikke eksisterer ” Jan Tore Sanner (H), finansmini­ster

Bommet i alle spådommer

Listhaug har «bladd gjennom alle perspektiv­meldingene siden 2004», og er slått av hvordan de har bommet.

– Det er jo veldig nattsvart. Jeg husker 80-tallet da jeg vokste opp. Da ble det sagt

 ?? Foto: Olav Olsen ?? – Vi ser egentlig mye lysere på fremtiden, sier Frps Sylvi Listhaug som mener perspektiv­meldingen svartmaler økonomien.
Foto: Olav Olsen – Vi ser egentlig mye lysere på fremtiden, sier Frps Sylvi Listhaug som mener perspektiv­meldingen svartmaler økonomien.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway