Aftenposten

Feiret utryddelse­n av ekstrem fattigdom med egen seremoni

-

OSLO Kinas president Xi Jinping hevder at landet har utryddet ekstrem fattigdom og omtaler det som et menneskeli­g mirakel.

Det er uklart hvilke kriterier som ligger til grunn for påstanden. I fjor erklærte landet at de hadde løftet alle innbyggere over inntektsgr­ensen på 2,3 dollar om dagen, tilsvarend­e rundt 19 kroner etter dagens kurs.

Det er litt over Verdensban­kens laveste grense på 1,9 dollar, men under hva som er anbefalt for rikere land. Kina er verdens nest største økonomi etter USA.

– Ingen andre land kan løfte flere hundre millioner mennesker ut av fattigdom på så kort tid, sa Xi under en seremoni torsdag.

Xi lovet i 2015 at landet ville utrydde ekstrem fattigdom innen 2020. Før fristen har myndighete­ne brukt store summer på bygging av infrastruk­tur og moderne leilighets­komplekser, og fattige samfunn i det rurale Kina har fått skatteford­eler.

Verdensban­ken har sagt at Kina har løftet 800 millioner mennesker ut av fattigdom siden 1970-tallet. Da begynte landet med økonomiske reformer etter flere tiår med planøkonom­i.

Levestanda­rden for kinesere har økt siden 70-tallet, men Beijings påstander har likevel blitt møtt med skepsis. Kritikere har pekt på korrupsjon knyttet til midler til fattige, og det hevdes også at offisielle data er blitt modifisert for å nå partiets mål, i tillegg til at fattigdoms­grensen er satt lavt. 2020 ble et uår for Hurtigrute­n. Tapet i fjor ble på 163 millioner euro, eller 1,68 milliarder kroner, skriver E24. I fjerde kvartal var underskudd­et på 626 millioner kroner.

– Resultaten­e er som forventet. Vi driver med reiseliv når ingen kan reise, sier konsernsje­f Daniel Skjeldam.

Bookingene for andre halvår i 2021 og hele 2022 er nå på et høyere nivå enn på samme tid i fjor, noe som gir håp om lysere tider.

Hurtigrute­n havnet i medias og politiets søkelys da det oppsto et smitteutbr­udd på MS Roald Amundsen i sommer, like etter at selskapet hadde fått lov til å gjenåpne cruisetraf­ikken.

 ?? Foto: Yan Yan, Xinhua, AP/NTB ?? Tilhørerne applaudert­e under torsdagens seremoni i Beijing, som markerte slutten på ekstrem fattigdom i Kina.
Foto: Yan Yan, Xinhua, AP/NTB Tilhørerne applaudert­e under torsdagens seremoni i Beijing, som markerte slutten på ekstrem fattigdom i Kina.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway