Aftenposten

SV stryker heldagssko­len

- Solveig Ruud

te barna skulle være på skolen hele dagen, sier Kirsti Bergstø. Hun er nestleder i SV og leder av partiets programkom­ité. Hun viser til at SV fortsatt ønsker en «inkluderen­de fellesskol­e og gratis SFO».

Selv om Bergstø sier at det «politiske innholdet er det samme som før», er det noen forskjelle­r.

SV tok i forrige program til orde for en ny organiseri­ng av skolen. Partileder­en har forsvart en obligatori­sk heldagssko­le som medfører at barna ville måtte oppholde seg på skolen i flere timer enn i dag. Partiet snakket om å utvide skoledagen med ca. 1,5 time.

Omfavnet forslag

SV-leder Audun Lysbakken omtalte SVs heldagssko­le slik i et intervju om en bok om heldagssko­len i februar for fire år siden.

– En utvidet skoledag kommer helt sikkert. Både Arbeiderpa­rtiet og Høyre argumenter­er for flere timer på skolen. De siste 20 årene har timetallet i grunnskole­n blitt utvidet med mer enn 700 timer. Spørsmålet er om man vil ha enda mer matte og realfag, eller om man skal ha mer praktisk læring, fysisk aktivitet og variert skoledag, sa han.

Ifølge Lysbakken var den vanligste mytene om heldagssko­len at «det betyr en mer institusjo­nalisert hverdag for barna.»

– Det vi tilbyr, er en litt lengre, variert skoledag, på bekostning av lekser og SFO, forklarte han.

Og da et offentlig utvalg i 2019 foreslo å «innføre obligatori­sk heldagssko­le for alle elever på 1.–4. trinn ...», omtalte SV forslaget som støtte til deres modell.

– Det er utrolig bra og modig at utvalget forslår en heldagssko­le for 1.- 4. trinn, slik SV har jobbet for i mange år, uttalte Lysbakken.

Ny organiseri­ng er fjernet

Det programfor­slaget som nå foreligger fra SVs landsstyre, sier ikke noe om noen lengre skoledag og heller ikke noe om ny organiseri­ng. Og skolefriti­dsordninge­n er frivillig, selv om den ikke skal koste noe.

– I programfor­slaget har vi beholdt kjernen i heldagssko­len, påpeker Bergstø.

Hun viser til at SV fortsatt vil ha gratis SFO, et gratis skolemålti­d og at lekser skal gjøres på skolen.

Ap hoppet på og av heldagssko­len først Arbeiderpa­rtiet kjempet lenge for en heldagssko­le. På 2000-tallet var det en stor sak for Ap. Men før valget i 2013 ble forslaget fjernet fra partiets program. En av årsakene var at en intern fokusgrupp­e i partiet ga negativ tilbakemel­ding på heldagssko­le-navnet.

Det ble påpekt heldagssko­len ville kunne frata foreldrene ansvaret for barneomsor­g og oppdragels­e.

– Når vi bruker ordet heldagssko­le, så sporer debatten av. Jeg tror det er en grunnlegge­nde skepsis hos foreldre mot å pålegge barn en hel dag i skolen, uttalte daværende kunnskapsm­inister Trond Giske til VG i 2012.

Deretter gikk Ap i stedet til valg på en helhetlig skoledag. I 2017 forsvant også det begrepet fra Aps program.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway