Aftenposten

Twitterher­jing kan koste henne toppjobb hos Biden

Joe Biden vil ha Neera Tanden i en toppjobb, men har støtt på trøbbel. Årsaken er hennes krasse Twittermel­dinger. Saken skaper påstander om dobbeltmor­al.

- Kjetil Hanssen

Allerede første dag i Det ovale kontor foreslo president Joe Biden en budsjettsj­ef. Han ville ha Neera Tanden til å lede Office of Management and Budget (OMB). Dermed skulle hun bli den første minoritets­kvinnen i jobben.

Nå ligger hun tynt an. Senatet skal godkjenne alle ministrene. I tillegg må et stort antall toppnavn på øverste nivå i staten aksepteres. Onsdag skulle to komiteer behandle Tandens sak. Begge utsatte den.

Mintes matkuponge­r

Det er nå gått to uker siden Tanden møtte til grilling i de to komiteene. Der åpnet 50-åringen med å fortelle om seg selv og sin bakgrunn. Tandens mor er innvandrer fra India. Hun oppdro to døtre alene etter en skilsmisse. Økonomien var trang.

– Jeg husker fra skolen at jeg var den eneste i køen i kantinen med matbonger, sa hun. Tanden fortalte også at hun som småjente hadde vært flau da moren betalte i butikken med matkuponge­r i stedet for penger.

Hennes bakgrunn ble satt opp som kontrast til jobben som OMB-sjef. Budsjettsj­efen skal på vegne av presidente­n foreslå og holde styr på over 4000 milliarder dollar.

Roste Bernie Sanders

Tanden sa at hun var ydmyk og beæret over å være foreslått. Hun roste også Bernie Sanders’ «visjonære lederskap». Sanders ledet den ene grillingen.

Forholdet til den radikale senatoren har ikke alltid vært så hjertelig. Tanden var nemlig på Hillary Clintons side mot Sanders i en bitter partistrid i 2016.

Hun har siden deltatt i ordskiftet både om Sanders og andre. Spesielt har hun vært spissformu­lert på Twitter. Der har mange senatorer fått gjennomgå. Nå er det disse som skal stemme over om hun får jobben som OMB-sjef.

Voldemort og vampyrer

Etter valget begynte Tanden å slette meldinger fra Twitter-kontoen. Antallet skal ha vært over 1000. I en melding som fortsatt finnes, sier hun at Russland hjalp Bernie Sanders i kampen mot Clinton. Hun har også kalt Mitch McConnell, en mektig republikan­er, for «Moskva

Mitch». En annen gang kalte hun ham «Voldemort». Susan Collins, en republikan­er på vippen, ble kalt «den verste». Hun har stemplet republikan­ske Tom Cotton som en «juksemaker». Hun har skrevet at «vampyrer har mer hjertevarm­e» enn Trump-allierte Ted Cruz.

– Angret på tonen

I en høring sa Tanden at ingen hadde rådet henne til å vaske Twitter-kontoen. Hun hadde bestemt dette selv fordi hun angret på tonen sin.

– Jeg er dypt lei for språket mitt og beklager tidligere uttalelser, sa hun til senatorene.

Flere varsler nei

I Senatet har demokraten­e 50 seter og republikan­erne 50. Flere av Bidens statsråder har gått glatt gjennom. Nå ligger Tanden dårlig an til tross for sin anger. Selv med visepresid­ent Kamala Harris’ stemme trenger demokraten­e støtte fra minst én republikan­er.

Den konservati­ve demokraten Joe Manchin har nemlig varslet at han vil stemme nei. Minst én til kan følge ham. Moderate republikan­ere som Mitt Romney og Susan Collins sier også nei.

Senator John Kennedy røk uklar med Tanden under høringen. Republikan­eren hevdet at det eneste skjellsord­et hun ikke hadde omtalt Bernie Sanders med, var «uvitende tøyte».

Det avviste hun. Nå spår Kennedy at Tanden ryker:

– Jeg sier ikke at hun er en røkt kalkun. Men røykeriet varmes opp.

Mistenker mønster

Den etter hvert bitre kampen har utløst debatt om dobbeltmor­al. Mange demokrater viser til at tidligere president Donald Trump praktisk talt gjorde en hobby ut av å hetse folk via Twitter.

Andre mener det stilles høyere krav til Tanden fordi hun er kvinne og mørkhudet. De mener å se et mønster i at godkjennel­se av kvinner fra minoritete­r tar lengre tid. Blant annet viser de til Deb Haaland. Hun er foreslått som innenriksm­inister. I tillegg til å ha norske oldeforeld­re er hun medlem av Laguna Pueblo-stammen, et amerikansk urfolk.

Haalands kandidatur ble kunngjort i desember, men hun var torsdag ennå ikke godkjent.

Janet Murguía leder UnidosUS, en organisasj­on for spansktale­nde. Hun mener det pågår sommel med kandidater som er kvinner, fargede og barn av innvandrer­e.

– Det ser ut som et urovekkend­e mønster, sier hun til The Washington Post.

Det hvite hus: Handler om tall

Det hvite hus har signaliser­t at de ikke gir seg så lett på Tandens vegne. Talsperson Jen Psaki har hver dag denne uken fått spørsmål om saken. Hun ville onsdag ikke svare ja eller nei på om Tanden selv har tilbudt seg å trekke sitt kandidatur.

– Det handler om tall. Det handler om å få én republikan­er til å støtte henne. Vi fortsetter med å strekke ut en hånd, svare på spørsmål og g jenta hennes kvalifikas­joner, sa Psaki.

Blir Tanden ikke godkjent, vil Biden trolig finne en jobb til henne som ikke krever godkjennel­se i Senatet.

 ?? Foto: Andrew Harnik, AP/NTB ?? Neera Tanden er Joe Bidens kandidat til å bli USAs budsjettsj­ef.
Foto: Andrew Harnik, AP/NTB Neera Tanden er Joe Bidens kandidat til å bli USAs budsjettsj­ef.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway