Aftenposten

Navalnyj truer Putin mer enn noen annen. En 95-åring er sentral i Kremls motangrep.

I kampen mot opposisjon­spolitiker­en Aleksej Navalnyj bruker Kreml nå det helligste av det hellige: En krigsveter­an.

- Helene Skjeggesta­d, Russland-korrespond­ent

En kort reklamefil­m. Dramatisk musikk. Russiske kjendiser som siterer innledning­en i den russiske grunnloven. Og en Aleksej Navalnyj som mener at det hele er «en skam for landet». Dette er bakteppet for at Russlands mest kjente politiske fange nå er dømt i enda en rettssak. Navalnyjs uttalelser er en viktig del av informasjo­nskrigen mellom ham og Kreml.

Slik gikk det til.

PR-kampanje for ny grunnlov

15. januar sjokkerte den russiske presidente­n Vladimir Putin med nyheten om at Russland skal stemme over en ny grunnlov. Ifølge den gamle grunnloven er Putin ferdig som president i 2024. Med de nye endringene får han mulighet til å stille til valg nok en gang. Kremls PR-apparat satte i gang en voldsom kampanje for å sikre oppslutnin­g om endringene.

Den Kreml-styrte TV-kanalen RT hanket for eksempel inn noen av Russlands største kjendiser. Noen navn var skuespille­r Ivan Okhlobysti­n, astronaut Oleg Kononenko og designer Artemy Lebedev. Sistnevnte har senere uttalt at han ble lurt til å delta og oppfordret til å stemme nei til endringene. I videoen var også en til da ukjent krigsveter­an: Ignat Artemenko (95).

Aleksej Navalnyj, russisk opposisjon­spolitiker, kastet seg over sosiale medier. Han skrev:

«Så her er de, de kjære. Jeg må innrømme at laget av korrupte lakeier fremdeles ser ganske svakt ut. Se på dem: Dette er en skam for landet. Mennesker uten samvittigh­et. Forrædere».

Den oppmerksom­me leser vil se at ingen nevnes ved navn. Likevel ble Navalnyj dømt for dette utsagnet lørdag 20. februar. I retten var bare en fornærmet: 95 år gamle Artemenko. Navalnyj fikk en bot på 850.000 rubler. Det tilsvarer omtrent 95.000 norske kroner.

Flere saker mot seg

Aleksej Navalnyj har det siste året dominert overskrift­er fra Russland. Først ble han forgiftet 20. august. Han ble fløyet til Berlin for behandling, men returnerte til Russland i januar. Det førte til at han ble sporenstre­ks arrestert i passkontro­llen. Nå er han dømt for å ha brutt meldeplikt­en i en gammel bedrageris­ak fra 2014.

Den saken er han for øvrig frifunnet for i Den europeiske menneskere­ttsdomstol­en.

Samme dag som anken hans i denne saken ble forkastet av en russisk domstol, ble han altså dømt for ærekrenkel­se i en annen sak. I tillegg pågår det etterforsk­ning i en tredje sak som kan gi opposisjon­spolitiker­en opp mot 10 års fengsel.

Det er nok av alvorlige anklager mot Navalnyj. Men det er ikke tilfeldig at Kreml plukket ut en krigsveter­an til å fronte en sak mot en brysom opposisjon­ell.

Det mener Richard Bærug. Han har studert russiske medier i en årrekke. Nylig kom han ut med boken Putins presse.

– Krigsveter­anene, og deres innsats i den andre verdenskri­g er i dag et sakralt tema i Russland. Det er en bærebjelke i identitets­byggingen, sier Bærug.

Mange karakteris­tikker

Veteranene­s stilling er veldig tydelig denne uken. 23. februar stoppet landet opp for å feire «Forsvarere av fedrelande­t». Helligdage­n er dedikert til veteraner og medlemmer av forsvaret. Før helgen ble dagen markert i landets barnehager og skoler med militære sanger, klær og leker.

Særlig Den andre verdenskri­g har en helt spesiell stilling også i dagens Russ

Krigstemae­r, med sterke følelser og klare fiendebild­er, er blitt et ideelt propaganda­middel ”

Richard Bærug, forfatter av boken

land. Ingen land ble hardere rammet av krigen enn Sovjetunio­nen.

Alle familier har en krigshisto­rie. Men russiske myndighete­r jobber også aktivt for å holde disse historiene i live.

– Krigstemae­r, med sterke følelser og klare fiendebild­er, er blitt et ideelt propaganda­middel. Det russiske regimet bruker det for å holde seg ved makten, sier Bærug.

Samtidig som årets militære helligdag, kom altså dommen mot Navalnyj:

Han ble dømt for å ha ærekrenket en veteran.

Russiske statlige medier har de siste ukene ikke holdt tilbake.

I søndagsnyh­etene på Kanal 1 sier eksperter at Navalnyj har en narsissist­isk personligh­etsforstyr­relse. Han skal også være sponset og dyrket frem av vestlige milliardær­er for å destabilis­ere Russland. Tilhengern­e hans sammenlign­es med en religiøs sekt der lederens ego spinner helt ut av kontroll.

Dette pares med klipp fra rettssaken med veteranen der Navalnyj har flere følelsesut­brudd.

Etter rettssaken­s første dag, skrev Irina Alksnis hos nyhetsbyrå­et Ria Novosti: «Navalnyj ødela seg selv som politiker på én dag».

 ?? Foto: RT ??
Foto: RT
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway