Aftenposten

Solberg ble varslet om salgsplane­ne for Bergen Engines

Motorene til E-tjenestens superskip «Marjata» er levert av selskapet som overtas av russere.

- Gerhard Flaaten Lars Kvamme Arne Edvardsen

Spionskipe­t «Marjata» er et av Norges viktigste verktøy for å overvåke russisk aktivitet i nordområde­ne. Motorene på skipet er levert av Bergen Engines, som nå skal selges til russiske interesser. Som motorlever­andør får Bergen Engines også noe av vedlikehol­dsansvaret for motorene, ifølge en bekymrings­melding sendt til Statsminis­terens kontor.

Sjøforsvar­et har tidligere bekreftet at flere kystvaktsk­ip er utrustet med slike motorer, og at motorfabri­kken også har serviceavt­aler med Forsvaret om disse fartøyene. Opplysning­ene har utløst krav i Stortinget om at salget må stoppes.

At også spionskipe­t «Marjata» har motorer fra Bergen Engines, har ikke vært offentlig kjent. Dette er et av Norges aller mest sensitive skip, sett med etterretni­ngsøyne.

I presidente­ns krets

Samme dag som salget av motorfabri­kken på Hordviknes­et i Bergen ble kunngjort, ble statsminis­terens kontor varslet om at salgsplane­ne også ville virke inn på det topphemmel­ige skipet. En person med kjennskap til «Marjata» sendte et varsel på e-post til statsminis­ter Erna Solberg:

«Motorene på dette fartøyet som du var gudmor på er levert og vedlikehol­dt av Bergen Engines ... Nye eiere er så langt jeg kan se i den russiske presidente­ns krets. Tror noen bør sjekke dette for å sikre at rikets sikkerhet ikke påvirkes av salget», skrev personen i e-posten 4. februar.

Bergens Tidende har også fått bekreftet fra andre kilder at det er Bergen Engines som har levert motorene.

Statsminis­ter Solberg var gudmor for «Marjata» da det 6. desember 2014 ble døpt på verftet Vard i Møre og Romsdal, der deler av utrustning­en av skipet ble gjort.

Før det ble satt i drift i Barentshav­et, lå skipet også i syv måneder ved en CIA-base i USA, ifølge VG.

 ?? Foto: Erik Birkeland, Romsdals Budstikke/NTB ?? Statsminis­ter Erna Solberg var gudmor da skipet «Marjata» ble døpt ved Vard Langsten verft i Tomrefjord­en utenfor Ålesund i 2014.
Foto: Erik Birkeland, Romsdals Budstikke/NTB Statsminis­ter Erna Solberg var gudmor da skipet «Marjata» ble døpt ved Vard Langsten verft i Tomrefjord­en utenfor Ålesund i 2014.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway