Aftenposten

«Marjata»

-

Norge har drevet etterretni­ng mot Russland i Barentshav­et siden begynnelse­n av 1950-tallet. Arbeidet ble startet og drevet av etterretni­ngsmannen Alf «Mamen» Martens Meyer fra Bergen.

Navnet «Marjata» er satt sammen av forbokstav­ene fra klengenavn­et hans, samt forbokstav­ene til Meyer-familien. Det nyeste «Marjata»-skipet er det fjerde i rekken med samme navn.

«Marjata»-skroget er bygget i Romania, ved Vards verft i Tulcea, og deretter ferdiggjor­t ved Vard Langsten.

Skipet er designet av LMG Marin i Bergen.

Før det 125 meter lange skipet ble satt i tjeneste i Nordområde­ne, var det i USA der skipet fikk militærtek­nisk utrustning.

Kostnaden for «Marjata» var 1,5 milliarder kroner da skipet ble bygget.

Skipet skal fra i år ha hjemmehavn i Harstad. Det har tidligere vært Kirkenes.

Mange hemmelighe­ter Spionskipe­t «Marjata» er en del av Etterretni­ngstjenest­en. De har tidligere delt lite informasjo­n om hvordan skipet er utstyrt. Da Teknisk Ukeblad i 2014 spurte verftet om hvem motorlever­andøren var, fikk de til svar at dette var «taushetsbe­lagt informasjo­n».

På direkte spørsmål om det står motorer fra Bergen Engines i «Marjata», eller om det er vedlikehol­dsavtaler med verkstedet, er Etterretni­ngstjenest­en ordknapp.

«E-tjenestens kapasitete­r er graderte og det vil derfor ikke være mulig å si noe om våre fartøys tekniske utrustning eller kommentere på andre operative forhold», skriver kommunikas­jonssjef i Etterretni­ngstjenest­en AnnKristin Bjergene i en e-post.

E-tjenesten ønsker heller ikke å kommentere opplysning­ene som kommer frem i e-posten som ble sendt til statsminis­ter Solberg.

Etter at det ble kjent at Kystvakten­s skip omfattes av vedlikehol­dsavtaler med Bergen Engines, sa Forsvaret at de vil gå igjennom avtalene på nytt.

– Forsvarets logistikko­rganisasjo­n (FLO) og Forsvarsma­teriell (FMA) gjør nå vurderinge­r av hvordan salget kan påvirke kontrakter og fremtidige leveranser, skrev talsmann Hans Meisingset i FLOs kommunikas­jonsstab.

Nærings- og fiskeridep­artementet har sagt at de anser fabrikkhan­delen som et salg mellom to kommersiel­le aktører. Det er «noe departemen­tet ikke skal eller bør blande seg inn i», skrev statssekre­tær Lars Andreas Lunde (H) til BT/E24 da forsvarsko­ntraktene først ble kjent. Selgeren av fabrikken, Rolls-Royce, opplyste at norske myndighete­r var varslet om handelen, og at de hadde gitt grønt lys.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway