Aftenposten

FN har en plan for å stanse ulovlige pengestrøm­mer

I ett år har FN-panelet vurdert verdens innsats mot kapitalflu­kt og skatteunnd­ragelse. Nå er rapporten klar.

- Nina Selbo Torset

Innen 2030 skal verden utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendri­ngene. Det er nedfelt i FNs bærekrafts­mål. FNs medlemslan­d har forpliktet seg til å nå disse målene, men det er særlig én ting som står i veien: Penger. Mange land har ikke råd til å gjøre det som trengs for å nå bærekrafts­målene.

Samtidig taper de milliarder hvert år på skatteunnd­ragelser, hvitvaskin­g og korrupsjon. Ingen vet nøyaktig hvor mye, men estimatene er skyhøye.

Nå har et FN-panel kommet opp med en plan som skal slå to fluer i én smekk.

Store svakheter

FN-panelet ble satt ned i mars 2020. Det består av 17 tidligere statsleder­e, banksjefer, forretning­stopper og akademiker­e.

Panelet har sett på hva som kan gjøres for å stanse ulovlige pengestrøm­mer. Det har også avdekket en rekke smutthull i dagens system og foreslått tiltak for å tette disse.

Panelet la frem rapporten torsdag. Konklusjon­en er knusende.

Den globale innsatsen mot ulovlige pengestrøm­mer er feilslått.

Dagens system beskrives som et lappeteppe som ingen har oversikt over eller koordinere­r.

Verktøyene som brukes, er fragmenter­te, utilstrekk­elige og lite effektive.

Dette fører til at land taper store skatteinnt­ekter. Det er penger som kunne ha gått til å finansiere skoler, sykehus, infrastruk­tur og andre utviklings­mål.

Det må en reform til, mener panelet. Der har norske Benedicte Schilbred Fasmer sittet. Hun er konsernsje­f i Sparebank 1 SR-Bank.

– Det gjøres veldig mye godt arbeid enkeltvis i ulike land og organisasj­oner. Men det mangler koordineri­ng og en basis for håndheving av regler globalt. Vi mangler overbygnin­gen og systematik­ken som skal til for å slå ned på dette på en effektiv måte, sier hun.

Vil ha felles skatterate

I utgangspun­ktet skulle panelet se på mulige forbedring­er av eksisteren­de strukturer. Men de ble raskt enige om at disse strukturen­e ikke er gode nok. De har kommet med 14 forslag til reform.

– Vi strekker strikken i forhold til hva vi er bedt om å gjøre, men vi har bestemt oss for å legge oss på en modig linje, sier hun.

Blant forslagene er en helt ny FN-konvensjon for skatt. En konvensjon er en juridisk bindende avtale mellom land. Det vil si at det kan bli vedtatt globale standarder for skatt og åpenhet.

Helt konkret foreslår panelet en felles minimumsra­te for selskapssk­att. Fasmer legger ikke skjul på at dette vil vekke oppsikt.

– Vi vet at dette er en kontrovers­iell anbefaling å gi. Det går rett inn i hver nasjons skattepoli­tikk. Men vi tror dette er nødvendig for å få til en reell bedring og stanse selskaper fra å drive aggressiv skatteplan­legging.

Krever noe av alle

Panelet har underveis fått innspill fra sivilsamfu­nnet, interesseo­rganisasjo­ner, privat næringsliv og ulike FN-enheter.

– Det har vært skrevet mange rapporter og kommet mange forslag tidligere til hvordan vi skal stanse kapitalflu­kt. Hva er annerledes denne gangen?

– Vi har kommet med anbefaling­er som krever noe av alle rundt bordet. Det holder ikke at alle gjør en god jobb hver for seg. Myndighete­r, private aktører og sivilsamfu­nnet må alle bidra, sier Fasmer. Dette er noen av de andre forslagene:

Sterkere global koordineri­ng i FN. Få på plass enheter som kan jobbe systematis­k mot korrupsjon, hvitvaskin­g og skatteunnd­ragelser.

Alle land bør forplikte seg til å lage et offentlig register med informasjo­n om hvem som er de rettmessig­e eierne av selskaper, eiendommer og aksjer.

Multinasjo­nale selskaper bør oppfordres til å publisere spesifiser­te regnskaper for hvert land de opererer i og betale skatt der de skaper verdier.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway