Aftenposten

Ytringsfri­het bør finne sted, også på jobben

- Mímir Kristjánss­on, Rødt-politiker og medlem av Ytringsfri­hetskommis­jonen

Nylig ble biblioteks­jef Aud Søyland Kristensen kalt inn på teppet til rådmannen i Time kommune på Jæren. Kristensen har, som mange andre jærbuere, engasjert seg i striden om det skal bygges et datasenter i kommunen.

Det er en klassisk konflikt, i grunnen. Mens utbyggerne lokker med nye arbeidspla­sser, advarer motstander­ne mot nedbygging av matjord. Kristensen er blant dem som er negative. Hun har blant annet engasjert seg gjennom den lokale aksjonsgru­ppen Vern Kvernaland.

I et intervju i lokalavise­n Jærbladet har hun sagt klart fra om hva hun mener om nytt datasenter. Hun har brukt sin ytringsfri­het som innbygger til si hva hun mener om en viktig sak i kommunen. Men det har hun tydeligvis ikke lov til, mener rådmannen.

I et referat fra møtet som Nationen har fått tilgang til, heter det at «arbeidstag­eren i dette tilfellet har gått for langt: Å stå frem i media med ansattkort på brystet og polemisere mot rådmannen og den politiske styringsgr­uppen sin innstillin­g i nevnte sak, jf. punkt 2, bryter med prinsippet i kommunikas­jonsstrate­gien og retningsli­njene vist til i punkt 1. (...) Arbeidsgiv­er oppfordrer på denne bakgrunn Søyland Kristensen til fremover å ha en mer tilbaketru­kket rolle i Vern Kvernaland for slik å unngå rollekonfl­ikt».

Grunnloven­s paragraf 100

Saken bør vekke oppsikt langt utover Rogalands fylkesgren­ser. Her forsøker altså ledelsen i en norsk kommune å forby sine ansatte å mene noe om politiske spørsmål i kommunen der de bor.

Som biblioteks­jef har Kristensen ingen rolle i den pågående saken om datasenter­et. Hun har heller ingen sensitiv informasjo­n å dele med avisene.

Men som innbygger har hun altså en mening, og denne meningen er en annen enn den rådmannen har. Dette bryter visst med kommunens kommunikas­jonsstrate­gi!

Det burde være unødvendig å minne om, men Grunnloven­s paragraf 100 om at «ytringsfri­het bør finne sted» trumfer kommunikas­jonsstrate­gien i Time kommune, og dessuten alle andre kommunikas­jonsstrate­gier i Norge.

Forsøker å eie sine ansatte De siste årene har vi dessverre sett en økende tendens til at arbeidsgiv­ere forsøker å eie sine ansatte døgnet rundt. Å motsi ledelsen er naturligvi­s ikke aktuelt. Men det stopper ikke der. Av hensyn til bedriftens «omdømme» blir ansatte pålagt å legge bånd på seg i alle kontrovers­ielle spørsSkrem­mes til taushet mål. Stadig oftere ser vi kampanjer på Twitter

Det blir forventet at en ansatt i alle sameller Facebook rettet mot arbeidsgiv­ere, menhenger skal represente­re arbeidsgid­er målet er nettopp å disipliner­e ansatte vers verdier. som har kontrovers­ielle standpunkt­er. I

Man for eksempel ikke skrive noe i soverste fall ender dette i rent yrkesforbu­d siale medier som kan bringe bedriftens for mennesker som har meninger som ikke merkevare i vanry. Dersom de ansatte bryregnes som «innafor». ter disse reglene, blir de kalt inn på tepMen for å skremme noen til taushet, holpet. der det ofte å minne folk på hvor de jobDettegå­rber.håndihåndm­edfenomene­t som i USA blir kalt «cancel culture». Det Resultatet av slike kampanjer er at maner for eksempel ikke lenge siden en av skuege bedrifter opplever at de må stå til anspillern­e i Star Wars-serien «Mandaloria­n» svar for og «håndtere» sine ansattes ytrinmiste­t jobben etter å ha sammenlign­et beger. Da blir neste steg gjerne å lage strenhandl­ingen amerikansk­e republikan­ere gere og mer detaljerte interne regler for får, med behandling­ene jødene fikk under kommunikas­jon, særlig på sosiale medier. krigen (meldingen ble senere slettet). Men egentlig bør hele denne logikken av

I utgangspun­ktet burde ikke Gina Caravises. Bare svært, svært unntaksvis har nos meninger på sosiale medier på Jorden arbeidsgiv­er noe med hva en ansatt mener komme i veien for hennes jobb som leieutenom arbeidstid­en. soldat i en fiktiv galakse lang, langt borte. I regjeringe­ns Ytringsfri­hetskommis­jon Men for produksjon­sselskapet Lucasfilm har vi diskutert nettopp denne utviklinge­n blir den beste måten å beskytte eget omsom en av de mest sentrale truslene mot dømme på, ganske enkelt å kansellere konytrings­friheten i Norge. Dersom man lar trakten hennes. være å ytre seg av frykt for represalie­r fra

Bare svært, svært unntaksvis har arbeidsgiv­er noe med hva en ansatt mener utenom arbeidstid­en ”

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway