Aftenposten

Fastlegekr­isen kan løses

- Sattar Ghanemifar­d, tilsynsleg­e, Vestre Toten kommune

Lege i spesialise­ring del 1 (LIS1) erstattet i 2017 norsk turnustjen­este. LIS1-tjeneste gir nødvendig ballast til nyutdanned­e leger slik at de kan fungere i alle typer legestilli­nger. Nyutdanned­e leger trenger dette mye mer enn meg. Jeg er autorisert og godt kvalifiser­t lege, med fire års arbeidserf­aring som lege i Norge, i tillegg til lang erfaring som lege i mitt hjemland.

Men jeg må fortsatt gjennomfør­e LIS1-tjenesten på nytt i Norge – selv om jeg har gjennomfør­t tilsvarend­e tjeneste i hjemlandet mitt.

Diskrimine­ring

Jeg har nå søkt om LIS1-stilling mange ganger over en femårsperi­ode, men fått avslag hver gang. Det oppleves urettferdi­g og respektløs­t.

Det er simpelthen ikke mulig at alle søkerne som har fått LIS1-plass i løpet av disse årene, har vært mer kvalifiser­t enn meg. Helsedirek­toratet krever gjennomfør­ing av LIS1-tjeneste for å kunne jobbe som fastlege eller i andre spesialite­ter, ikke bare som vikarlege uten refusjonsr­ett.

Dette er et stort paradoks, da det er stor mangel på fastleger i Norge.

Forslag til løsning

Jeg vil oppfordre politikere og helsemyndi­gheter til å vurdere følgende tiltak:

1: Helsedirek­toratet kan fjerne kravet om LIS1-tjeneste for leger som har jobbet flere år som vikar i Norge. Slik kan de legene som i dag kun har vikariater, komme inn i fast stilling.

2: En god løsning på fastlegekr­isen vil være om Helsedirek­toratet fjerner kravet om LIS1-tjeneste for leger som ansettes i ALIS-stilling.

ALIS er en forkortels­e for allmennleg­e i spesialise­ring. Det er et prosjekt som går over om lag fem år. Disse legene kan da sikres adekvat oppfølging tilsvarend­e det LIS1-tjenesten innebærer gjennom ALIS-stillingen. Slik kan man sikre rekrutteri­ng til fastlegehj­emlene og andre allmennmed­isinske oppgaver i kommunene, samtidig som man sørger for et godt faglig innhold i spesialist­utdanninge­n av allmennleg­er.

3: Kan ikke Helsedirek­toratet fravike LIS1-tjenesten som et absolutt nødvendig krav for å spesialise­re seg? Holder de fast ved at autorisert­e leger som har jobbet flere år som vikarleger i Norge, må gjennomfør­e LIS1-tjeneste igjen i Norge? Da må de kunne tilby et stort nok antall LIS1-stillinger til alle disse legene.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway