Aftenposten

Så feil kan man ta om trikken

- Merete AgerbakJen­sen, tidligere byråd for miljø og samferdsel (H)

Godt på over tid avleverer Didrik Hvoslef-Eide o g Ivar Sørlie en salve mot oslotrikke­n i Aftenposte­n 24. februar. Trikken er etter deres utsagn både dyr, støyende, lite fleksibel og en taper på alle måter i det totale transportr­egnskapet. Så feil kan man ta. Men det er trist at det er akkurat disse to debattante­ne som tar så grundig feil.

Bedre kollektivt­ransport med moderne trikker er faktisk noe av det smarteste Oslo kan investere i, og det er nettopp det Oslo kommune har gjort. De første «spansketri­kkene» er allerede ankommet byen, og de skal fases gradvis inn i systemet inntil alle 87 har tatt over for dagens vogner. Jeg kan nesten ikke vente!

Trikken er suveren når det kommer til kapasitet og klima ”

Folkets favoritt

Sørlie og Hvoslef-Eide kan protestere til de blir blå uten at det nytter, ettersom et nesten tverrpolit­isk bystyre allerede har tatt beslutning­en og vedtatt investerin­gen. Men argumentas­jonen deres fortjener likevel ikke å stå uimotsagt. Trikken er nemlig suveren når det kommer til kapasitet, energieffe­ktivitet og klima. Dessuten gjør den såkalte «skinnefakt­oren» at trikken er folkets favoritt – den er langt mer attraktiv for potensiell­e passasjere­r enn bussen. Og systemkost­nadene for trikken er allerede tatt.

Mange ser trikken som en del av byens historie og kultur, som en del av byens sjel, hjerte og blodårer. Jan Erik Vold beskriver vakkert at «Trikken er et øye som går på skinner». Den kulturelle byfaktoren er et godt tilleggsar­gument. Men vi skal ikke oppretthol­de og utvikle Oslos trikketilb­ud av nostalgisk­e grunner. Vi skal la den leve og blomstre fordi det er smart!

Trangt om plassen med buss Sørlie og Hvoslef-Eide mener at Oslos kollektivf­remtid ligger i busser, gjerne førerløse. Da blir det trangt om plassen! De førerløse bussene må i så fall ese ekstremt ut bare for å komme i nærheten av trikkens kapasitet. Men også de såkalte «superbusse­ne» som finnes i en del mindre byer som Trondheim og Stavanger, taper mot en trikk som kan ta 200 passasjere­r. Slike trikker tilsvarer to og en halv leddbuss eller halvannen kilometer bilkø. Dessuten krever «superbusse­r» dedikert plass i veibanen og traseer som er fysisk adskilt fra bilene, hvis de skal være effektive. Akkurat som trikken.

De to debattante­ne hevder at få andre europeiske storbyer har satset på trikk. Da må de begynne å følge med. Det går en trikkerene­ssanse gjennom Europa, og 40–50 byer, som for eksempel Paris, reverserer nå nedleggels­ene som skjedde på 60- og 70-tallet. Det gjør de neppe av hensyn til kultur og nostalgi. Men det betyr ikke at trikken passer inn over alt.

Velsignels­e for byutviklin­gen Trikk, buss og bane har ulike styrker som til sammen utgjør et komplett transports­ystem i den moderne byen. Banen er den effektive for lange distanser, trikken den urbane og lett tilgjengel­ige, bussen den fleksible som opererer til og mellom skinnene. I Oslo trenger vi alle de tre driftsarte­ne, fordi de utfyller hverandre og gir innbyggern­e i byen et godt kollektivt­ilbud uansett hvor de bor.

Cirka hvert 10. år, av og til oftere, kommer debatten om å nedlegge oslotrikke­n opp. Og like sikkert faller den hver gang heldigvis til jorden. Ivar Sørlie, som var samferdsel­ssjef i min tidligere byrådsavde­ling, er en kunnskapsr­ik mann. Men her bommer han både på innhold og timing.

Trikk er faktisk en velsignels­e for byutviklin­gen.

 ?? Foto: Olav Olsen ?? Mange ser trikken som en del av byens historie og kultur, som en del av byens sjel, hjerte og blodårer, skriver innleggsfo­rfatteren.
Foto: Olav Olsen Mange ser trikken som en del av byens historie og kultur, som en del av byens sjel, hjerte og blodårer, skriver innleggsfo­rfatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway