Aftenposten

Det siste jeg vil, er å påføre noen skam

- Bent Høie, helse- og omsorgsmin­ister (H) Vivian A. Lagesen og Knut H. Sørensen, professore­r, NTNU

Med rusreforme­n ønsker jeg å ta vekk skammen og skylden som mange rusavhengi­ge og deres pårørende føler på.

Jeanette Flagstad, som er pårørende til en som er rusavhengi­g, skriver i Aftenposte­n at jeg forsterker pårørendes skam.

Kjære Jeanette Flagstad. Det siste jeg vil, er å påføre deg eller andre pårørende mer skam. Jeg er helt enig med deg i at det er svært mange grunner til at en person blir rusavhengi­g.

For noen unge er det forlokkend­e å flørte med det farlige og forbudte. Samtidig vet vi at det er en klar sammenheng mellom det å ha hatt det vanskelig eller opplevd noe traumatise­rende i barndommen, og det å få rusproblem­er. Det trenger slett ikke handle om forholdene i hjemmet, det kan være helt andre forhold som spiller inn.

Jeg sier ikke dette for at pårørende skal føle på skam, men for å understrek­e viktighete­n av at vi klarer å hjelpe barn som har det vanskelig, bedre enn i dag.

Det aller viktigste vi gjør for å forebygge rusproblem­er og rusavhengi­ghet, er tidlig innsats overfor barn og unge. Personer som har rusproblem­er, er blitt stigmatise­rt og straffefor­fulgt lenge nok. I tiår er de blitt truet og jaget fordi de var lovbrytere.

Dette har preget holdningen­e våre til personer med rusproblem­er. De har måttet bære skylden og skammen for sin egen avhengighe­t. Jeg vet at svært mange pårørende gjør alt de kan for å hjelpe sine kjære. Jeg har hørt om fortvilte foreldre som tar opp lån for å betale sine rusavhengi­ge barns bøter. Holdningen­e våre har også påført pårørende mye skyld og skam. De lider i stillhet. Slik skal det ikke være.

Derfor er på høy tid med en rusreform. Ikke bare en reform som endrer lover. Men en reform som endrer holdninger. er andelen over 50 prosent ved Oslo Met mot 25 prosent ved NMBU. På instituttn­ivå er forskjelle­ne enda større.

Finseraas og Midtbøen fant i en nordisk studie at menn ikke ble vurdert som bedre enn kvinner, snarere motsatt. Men undersøkel­sen er utilstrekk­elig for å avvise diskrimine­ring.

Vår forskning viser at diskrimine­ring forekommer, men det varierer mye. Lokale forhold som arbeidsmil­jø og instituttl­eders innsats har stor betydning. Å se verdien av god kjønnsbala­nse og gjennomfør­e inkluderin­gstiltak som motvirker diskrimine­ring, er kritisk. Generelle påstander om at kvinner diskrimine­res er handlingsl­ammende. Tiltak for bedre kjønnsbala­nse lykkes, og lokale tiltak har effekt. Forsknings­rådets kjønnsbala­nseprogram stimuler til økt innsats. Her må institutte­r og forsknings­sentre være i fokus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway