Aftenposten

Feil om Skatteetat­ens kontrollar­beid

- Gerd Janne Skodje, seksjonssj­ef, Skatteetat­en

Under den lite dekkende overskrift­en «Over halvparten må tilbakebet­ale støtte» skriver Aftenposte­n om etterkontr­ollene i kompensasj­onsordning­en for næringsliv­et. I saken står det blant annet at Skatteetat­en kun kontroller­er støtteutbe­talingene i etterkant. Det er feil. Vi har stanset utbetaling­er for 1,9 milliarder kroner automatisk og manuelt allerede før utbetaling­ene ble gjort.

Etterkontr­ollarbeide­t har så langt medført krav om tilbakebet­aling av 44 millioner kroner fra 346 bedrifter. Til sammenlign­ing har over 34.000 bedrifter mottatt vel syv milliarder kroner fra kompensasj­onsordning­en for næringsliv­et. Aftenposte­ns overskrift henviser altså til resultatet av etterkontr­ollene, som bare er en del av kontrollvi­rksomheten vår.

Det er avdekket få svindelsak­er i kompensasj­onsordning­en for næringsliv­et. Skatteetat­en har kun levert tre anmeldelse­r til Økokrim og politidist­riktene, og det er ingenting som tyder på omfattende misbruk.

Skatteetat­en gjennomfør­er målrettede kontroller som ikke er basert på statistisk tilfeldige stikkprøve­r, men hvor det ligger grundige analyser og risikovurd­eringer bak. Kontroll er et virkemidde­l som Skatteetat­en ønsker å bruke når det er grunnlag for det. Vi har erfaring med at en kombinasjo­n av risikobase­rte og målrettede kontroller og forskjelli­ge former for informasjo­n og veiledning har god effekt på etterlevel­sen.

Skatteetat­en hadde ansvaret for kompensasj­onsordning­en i fjor, og vi jobber med etterkontr­oller i hele 2021.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway