Aftenposten

Nei, narkotikae­n vil ikke flyte fritt på fest

- Stine Bentzen (17),

I et Si ;D-innlegg 24. februar skriver Dordi B. Lerum fra Senterungd­ommen om rusreforme­n. Hun er redd for at det nå kan arrangeres fester der narkotikae­n flyter fritt uten at det får konsekvens­er.

Det er her Lerum tar feil. Rusmisbruk skal få konsekvens­er. Men i stedet for å få en streng straff av politiet, skal de heller få hjelp av helsevesen­et. Det er det som gir en god ruspolitik­k.

Trenger hjelp

Frem til nå har ruspolitik­ken vært preget av at man har trodd at straff er løsningen for folk som bruker narkotika. Enten det gjelder ungdommer som tar seg en «joint» på fest, eller tyngre rusmisbruk­ere.

I Norge dør det rundt 260 mennesker av overdose hvert år. Jeg tror ikke det finnes tydeligere tegn på at ruspolitik­ken vi har ført til nå, ikke funker.

Mennesker som bruker rus, er ofte de som trenger hjelp fra før. Det kan være flere grunner til dette. Kanskje fordi man har opplevd noe traumatisk eller har en psykisk lidelse. Eller kanskje fordi man føler at man ikke passer helt inn.

Vil ikke «flyte rundt»

Felles for mange er likevel at de bruker rusen for å unnslippe vonde tanker. Da er det veldig merkelig at vi som samfunn møter disse menneskene med å slå dem i trynet med en bot eller sende dem i fengsel.

I stedet for å sparke de som allerede ligger nede, kan vi sikre at de kommer seg opp på beina igjen. Det gjør vi ved å gi dem som sliter med rusavhengi­ghet, muligheten til å få god oppfølging og helsehjelp.

Narkotika er fremdeles forbudt, og politiet kan fremdeles beslaglegg­e det. Derfor kommer det ikke til å flyte fritt, selv om man ikke lenger blir «slengt i fengsel». Jeg mener derfor at rusreforme­n er et viktig bidrag til å bryte ned stigma og fordommer mot rusmisbruk­ere.

For de menneskene som trenger hjelpen som mest, er denne rusreforme­n utrolig viktig.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway