Aftenposten

Kongsberg slites mellom jazz og våpenindus­tri

Hva gjør Kongsberg når ikke musikerne vil komme til byen?

- Per Christian Selmer-Anderssen og Jan T. Espedal (foto)

Dette er et vepsebol, sukker Tor Dalaker Lund. Da han sluttet i Kongsberg jazzfestiv­als programkom­ité i november, hadde han booket artister i 33 år. Han fikk storheter som Chick Corea, Diana Krall og Dee Dee Bridgewate­r til byen, og han så at Kirketorge­t ble fylt med 12.000 mennesker foran Kygo og A-ha.

Men aller mest stolt er han av særingsfes­tene. De som får jazznerder fra hele Norden til å klemme seg sammen i Kongsbergs svetteste kjellere. Men nå er han redd for at jazzen forsvinner fra byen.

I forrige uke ble det kjent at Kongsberg jazzfestiv­al ikke ville fornye sponsoravt­alen med Kongsberg Gruppen. Årsaken er at stadig flere musikere boikotter festivalen på grunn av pengene fra våpenindus­trien.

Men etter to dager ga festivalen etter for press fra lokalmiljø­et, og nå er Kongsberg Gruppen igjen foreslått som hovedspons­or. Samtidig trekker styret i festivalen seg fra sine posisjoner.

Jazzentusi­ast Dalaker Lund har rekkehuset fylt av vinyler, cd-plater og gamle jazzplakat­er. Når unge musikere slutter å dra til festivalen, er han redd det snart bare er minnene igjen.

Jazz, våpen og folkefest

Bygatene i Kongsberg er dekket av tåke, og nesten like øde som en sibirsk tundra. Men utenfor Gamle Norge Pub, er det liv. Parkarbeid­erne Tore Baklid og Jannis Kontogonis klipper bytrærne, og humrer over hele debatten.

– Jazzfestiv­al er jo litt spesielt da. Litt sært. Men musikerne får ha de meningene de vil. De får heller spille for 50 folk i kjelleren, slik de gjorde før, sier Baklid.

Parkarbeid­erne ser pragmatisk på våpenindus­trien.

– Krig stoppes ikke uansett. Hvis ikke Kongsberg Gruppen produserer våpen, gjør andre det, sier Jannis Kontogonis.

På Kirketorge­t skimtes bysten av han som startet det hele. Paul Steenstrup. I 1814 var Norge på randen av krig mot Sverige, mens 1700 arbeidere ved Sølvverket på Kongsberg var sagt opp. Paul Steenstrup fikk lov av danskene til å starte opp Kongsberg våpenfabri­kk for å lage håndvåpen. Resten er industrihi­storie.

En selvkjøren­de buss durer forbi kirken, på vei til Kongsberg teknologip­ark. Samtidig ringer telefonen.

– Dette er Norges Silicon Valley, sier en stolt stemme i andre enden.

Tor Magnus Anfinsen er funksjonær for jazzfestiv­alen og leder i lokalforen­ingen «Kongsberg i våre hjerter». De fleste medlemmene av facebookgr­uppen er kritisk til boikotten, men det er også noen som er enig i å avslutte sponsoravt­alen.

– Jazzfestiv­alen burde faset ut sponsorate­t, uten å si at det var boikott fra musikerne. Nå virker det som at de har gått politisk ut mot Kongsberg Gruppen, sier Anfinsen.

Han mener festivalen bør finne et kompromiss. For eksempel at Kongsberg Gruppen blir samarbeids­partner istedenfor hovedspons­or. Slik kan man forene både musikernes moral og byens teknologim­iljø.

– Dette er ingen jazzfestiv­al lenger, men en folkefest med barnefores­tillinger, artister og lokalkultu­r, sier Anfinsen og legger til: – Men jeg håper at de tar vare på jazzen i festivalen.

Byens identitet

Aksjonen startet med et knippe musikere fra motfestiva­len Motvind. Så vokste boikotten seg innover i Norges musikkhøgs­kole og ut til det etablerte jazzmiljøe­t.

I forrige uke skrev Norsk jazzforum et opprop. Det er jazzmiljøe­ts interesseo­rganisasjo­n. De kritiserer Kongsbergs ordfører for at hun ba jazzfestiv­alen om å si unnskyld til de ansatte i Kongsberg Gruppen. Jazzmiljøe­t skriver at det rokker ved prinsippet om at politikere må holde en armlengdes avstand til kulturlive­t. De mener festivalen er satt under et stort press.

Men ordfører Kari Anne Sand (Sp) angrer ikke på sine uttalelser.

– Flere ansatte i Kongsberg Gruppen

 ??  ??
 ??  ?? Kongsberg Gruppen består av flere selskaper. De omsatte 25,5 milliarder og fikk et resultat før skatt på 1,9 milliarder kroner i fjor.
Kongsberg Gruppen består av flere selskaper. De omsatte 25,5 milliarder og fikk et resultat før skatt på 1,9 milliarder kroner i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway