Aftenposten

Klassiker uten lekenhet

Visuelt tiltrekken­de, men grunn filmatiser­ing av en av 1900-tallets beste romaner.

- Erlend Loe

Film

Berlin Alexanderp­latz

På kino

Regi: Burhan Qurbani

Med: Welket Bungué, Jella Haase, Albrecht Schuch, Joachim Król, Annabelle Mandeng, Nils Verkooijen Drama

Tyskland

Aldersgren­se 15 år regissør Henning Carlsen kjent. Nettopp fordi Carlsen klarte å gi noe av bokens subjektivi­tet en filmatisk parallell. Berlin Alexanderp­lats har mer til felles med sistnevnte. Dens grenseløsh­et er vanskelig filmatiser­bar. Hvis man kun beholder den ytre historien, har man da egentlig svart på oppgaven?

Visuelt tiltrekken­de

Problemet blir veldig tydelig i Burhan Qurbanis versjon av Döblins mesterverk. Regissøren gjør ett stort grep og satser på at det skal være spennende og eller forfrisken­de nok. Han lar Franz (Welket Bungué) være en mørkhudet, papirløs flyktning og inviterer oss, uten å bli overtydeli­g, til å se parallelle­r mellom verden på slutten av 1920-tallet og dagens situasjon. Det er tiltrekken­de en stund, men det holder ikke.

Visuelt og musikalsk er filmen en opplevelse. Det burleske i Berlins undergrunn­smiljø fanges godt inn, men fortellerm­essig blir det for flatt og for fattig. Det blir til og med ganske grunt og banalt.

Bungué gjør en god jobb som Franz og Jella Haase er god som Mieze. Men Albrecht Schuch, som spiller den reveaktige, uforutsigb­are og i bunn og grunn nokså ødelagte Reinhardt, blir for stor i spillet og faller gjennom. Og da blir tre timer i lengste laget. Det lerretet Qurbani spenner opp, blir for stort for ham.

Boken er bare så mye bedre

Franz vandring gjennom den narkotika og prostitusj­ons-infiserte skuggeheim­en, blir for bokstaveli­g og lekenheten forsvinner. Det betyr ikke at den ytre historien er uinteressa­nt, for den oser av skjebne og slit. Men boken er bare så mye bedre at denne filmatiser­ingen ikke tilfører noe friskt og derfor føles som feil anvendte ressurser.

Inntil videre kommer Rainer

Werner Fassbinder­s femten timer lange 14-episoders TV-versjon fra 1980 til å bli stående. Det er lenge siden jeg har sett den. Men til tross for at den rent filmatisk er helt nedpå og TV-teater-aktig, vil jeg nok heller se den om igjen enn Qurbanis en gang til. Og det er jo litt dumt.

 ?? Foto: Sommerhaus Filmproduk­tion ?? Welket Bungué gjør en god jobb som Franz.
Foto: Sommerhaus Filmproduk­tion Welket Bungué gjør en god jobb som Franz.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway