Aftenposten

Finnes det noe mer kjedelig enn en svenskekra­ngel?

Svenske Jonna vant gull foran norske Maiken. Det lever vi veldig fint med. PROFIL

- Erlend Nesje,

Ejournalis­t tter første VM-finale i Oberstdorf noterte vi oss to ting:

1. Maiken Caspersen Falla er en fenomenal mesterskap­sløper som aldri slutter å overraske. Etter en trøblete vinter var hennes sprintsølv som gull å regne. Råsterkt av 30-åringen som står med følgende rekke på sine syv siste individuel­le sprintrenn i VM og OL: Bronse (2013), gull (2014), bronse (2015), gull (2017), sølv (2018), gull (2019), sølv (2021). Det forteller om en utøver som har både kropp og hode med seg på riktig tid. Og det er akkurat det toppidrett handler om.

– Jeg vært syk, sittet hjemme og nesten ikke gått skirenn. Så er jeg her med en sølvmedalj­e, smilte den norske sølvvinner­en til norske pressefolk i Oberstdorf.

2. Sverige er best i kvinnespri­nt. Favoritten Linn Svahn sviktet, men det gjorde ikke Jonna Sundling som vant et ganske suverent sprintgull.

Gull til Sverige. Sølv til Norge.

Jubel i hver leir og «et riktig bilde av kampen» om vi skal bruke fotballspr­åket.

Norge vs. Sverige

Skal vi tro oss i mediene i minuttene etter sprintfina­lene, var det snarere en konflikt enn jubel over et gull og et sølv: «Hotet och ilskan»

Mekanismen­e er slik:

En svensk journalist snakker med en svensk utøver i intervjuso­nen. Så går han/ hun til en norsk journalist som igjen konfronter­er en norsk utøver.

Alder: 30 (født 13. august 1990)

Klubb: Strandbygd­a

OL-medaljer: 3 (1-1-1)

VM-medaljer: 10 (5-1-4)

Verdenscup­en: 21 enkeltseir­er. Tre sammenlagt­triumfer i sprintcupe­n (2015/16, 2016/17 og 2017/18)

NM-medaljer: 13 (6-3-4)

Aktuell: Tok sølv på VM-sprinten i Oberstdorf.

Så snakker svensken og nordmannen sammen. Kanskje det finnes litt raseri å spinne rundt. Så vi en liten dytt i en av semifinale­ne?

Hvis ikke, intervjuer journalist­ene hverandre. Voila, konflikt! Klikk. Lesere. «Hotet och ilskan».

«Svenskesti­kket og raseriet».

Jeg har selv vært en del av denne karusellen, og det har ikke vært stolte øyeblikk.

– Dere journalist­er er jo litt dumme, dere er blitt brukt gjennom mange år i byggingen av merkevaren Petter Northug. Han elsker Sverige og ler av alt som skrives, fortalte en av skikongens mange støttespil­lere i forkant av ski-VM i Falun 2015.

Ordene «hat» og «krig» ble brukt i dagene før skiløperen ankom Sverige. Det ble snakket om politibesk­yttelse, han ble fremstilt som en fiende i fremmed territoriu­m. Fakta var at Sverige elsket Petter Northug, nordmannen trengte ingen beskyttels­e.

Falla som reiste seg

Ski-VM øvelse 1, seks år etter Falun, handlet ikke om Northug, men om gullvinner Sundling og sølvvinner Falla.

Sistnevnte har slitt i hele vinter og det var få som forventet noe av jenta fra Romerike. 30-åringen er så rutinert og klok at hun innså at ekstern hjelp måtte til.

Skiferdigh­etene var der, men hodet var ikke på plass.

Hun ringte psykolog Britt Tajet Foxell. Etter daglige samtaler de siste ukene løsnet det for Falla.

Hun hadde igjen reist seg etter motgang. Derfor var sølv en seier.

Men Sverige vant Oberstdorf-VMs første gull. Det var både fint og fortjent.

Hej då!

 ?? Foto: Johanna Lundberg, Bildbyrån ?? De tre glade medaljevin­nerne etter VM-sprinten: Maiken Caspersen Falla (sølv), Jonna Sundling (gull) og Anamarija Lampic (bronse).
Foto: Johanna Lundberg, Bildbyrån De tre glade medaljevin­nerne etter VM-sprinten: Maiken Caspersen Falla (sølv), Jonna Sundling (gull) og Anamarija Lampic (bronse).
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway