Aftenposten

8 nøkler til VM-håpets suksess

Jarl Magnus Riibers navn skrives allerede med gullskrift etter at han ble verdensmes­ter i kombinert og gjorde slutt på 18 års ørkenvandr­ing. VM-PROGRAMMET

- Mette Bugge og Martin Slottemo Lyngstad (foto)

Det skjedde i Seefeld for to år siden, i mesterskap­et der han tok gull individuel­t og avløste Bjarte Engen vil som tok den forrige VM-tittelen i 2001. I tillegg tok Riiber sølv i lagsprinte­n med Jan Schmid og gull i lagkonkurr­ansen.

Før første VM-start fredag blir 23-åringen nevnt blant de største favoritten­e. Riiber sier at «vi blir målt i gull». Han har høye ambisjoner.

Aftenposte­n har bedt mennesker som kjenner Riiber godt, om å forklare hvorfor han er blitt en av de beste i denne idretten. Sportssjef Ivar Stuan, tidligere landslagsk­ollega og nå hjelpetren­er Jan Schmid, og far og tidligere trener John Riiber lister opp følgende:

Han er veldig dedikert. Svært innovativ. I forkant av alt. Flink til å ta de rette valgene som er viktig for ham. Dyktig til å gjøre de rundt seg gode, slik at de kan lære. Prioritere­r å ha et lite team rundt seg. Har en kropp som skapt for kombinert. Er veldig selvgående. Vil ha fred til å gjøre de rette tingene.

Jo flere kokker ...

Mangeårig landslagsu­tøver Jan Schmid (37) har lagt opp og blitt blant annet skitester. Nå er han i VM for å assistere langrennst­reneren.

– Jarl liker best å ha få folk rundt seg. Når det blir mange kokker i et team, blir det mer søl. Derfor prøver vi i mesterskap å holde antallet nede. Målet er at det skal føles trygt.

Sportssjef Ivar Stuan berømmer Riiber av mange grunner, men mener det betyr ekstra mye at han vil gjøre andre gode.

– Men det medfører at vi også får vite hva han er opptatt av, slik at vi kan legge til rette for det han ønsker.

Krever mange egenskaper

I denne sporten skal to ulike idretter kombineres. Riiber er en type som har et godt utgangspun­kt.

– Han har eksplosivi­tet og styrke i hoppbakken og hurtighet i langrennsl­øypa, mener Stuan.

Utenom treningen liker Riiber å trekke seg litt tilbake.

– Han vil ha mest mulig fred til å gjøre

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway