Aftenposten

SØLVSEIERE­N

Få hadde tro på Maren Lundby før VM. Selv mistet hun aldri troen.

- Mette Bugge, Aleksander Losnegård og Martin Slottemo Lyngstad (foto)

Jeg har jobbet skikkelig hardt for dette. Jeg har ikke vært på pallen tidligere denne sesongen og ingenting tilsa at jeg skulle klare det i dag heller. Det rotteracet på slutten ble nesten litt for mye for meg. Jeg er kjempeforn­øyd, sa Lundby til NRK etter det litt overrasken­de sølvet.

Skihoppere­n hadde langt fra den perfekte oppladning inn mot dette mesterskap­et. Så skulle det likevel bli en ny VMmedalje.

Lite lå til rette. Kneet kranglet mellom mai og desember, noe som skapte en dårlig følelse. Totningen kunne ikke hoppe, bare håpe. Veien til det syvende VM virket lang, men ikke umulig. Hun måtte bare bli kvitt «jumpers knee».

– Det gnistrer mer av henne nå enn før jul, sa landslagst­rener Christian Meyer kort tid før VM-avreise.

Totningen hadde færre hopp enn alle i feltet, men var blant dem som hadde mest erfaring.

– Jeg merker at det er i ferd med å løsne, sa Lundby til Aftenposte­n like før VM.

Står trygt i seg selv

Og så gjorde hun det. Maren Lundby leverte slik vi vet hun kan. I en arena uten tilskuere, uten den jubelen som normalt følger med i et VM, kom hun på pallen.

– Jeg er veldig stolt over at jeg fikk det til. I de siste mesterskap­ene har jeg vært favoritt. Denne gangen har jeg måttet jobbe veldig hardt mentalt med å overbevise meg selv om at jeg kunne få det til. Når du klarer det, så er det så godt, sier Lundby til NRK.

Det var en regjerende verdensmes­ter som kom til start i et felt av gode tyskere, japanere og østerriker­e. Lundby har høy status i denne gjengen, fordi hun i så mange år har vært norsk hoppsports ansikt utad på kvinneside­n. Med 30 verdenscup­seire og tre sammenlagt­triumfer i den samme cupen, er hun en stjerne.

I den første omgangen hoppet hun 102,5 meter. Det holdt til 4.-plass.

– Jeg synes det var et bra hopp. Jeg er veldig på rett vei nå, og jeg er også med og kjemper i toppen. Det er bra, sa Lundby i pausen.

Tok av seg munnbindet

Hun var så fornøyd at hun tok av seg munnbindet. Bak det kom et smil frem. Lundby hadde «lyst til å vise det frem». En gnist var tent i tittelfors­vareren.

Sportssjef Clas Brede Bråthen mente avstanden burde vært mindre. TV-bildene viste nemlig at østerriksk­e Kramer var nedi med rumpen da hun landet på 109 meter. Det fikk ikke dommerne med seg.

– Det er trist at vi i disse tider ikke klarer å finne ut av om folk står eller ikke, fordi det er jo helt avgjørende for skihopping, sa Bråthen i pausen.

I den andre omgangen hoppet Lundby 99,5 meter under tunge forhold. Sara Takanashi hoppet en halv meter lengre, men ble likevel slått med 0,2 poeng av Lundby.

Da det ble klart at det ville bli minst en bronsemeda­lje, var Lundby åpenbart lettet. De norske jentene kom løpende til henne. Til slutt ble det sølv, etter at Kramer sviktet i andre omgang.

Tapte aldri målet av syne

26-åringen hadde tidlig satt som mål å ta gull i stor og liten bakke, selv om hun ikke hadde vært på pallen individuel­t før VM.

Da hun stilte i Schattenbe­rgbakken, følte hun at hun likevel at hun kunne få fast fisk.

Skeptikern­e var flere. Lundby skjønte at ikke alle trodde på henne. Det var greit.

Det som har hjulpet Lundby de siste årene, er nettopp at hun blir pushet på trening av flere på landslaget og trenerne. Tidligere var hun mer alene.

– Det fine nå er at hvis jeg mislykkes i bakken, er det andre som kan forsvare Norges ære, sier Lundby.

Takket være profilen, har hun fått andre og Norges Skiforbund til å satse.

Én av dem som er på vei opp og frem i full fart, er Thea Minyan Bjørseth. 17-åringen ble nylig juniorverd­ensmester. Dette er hennes første senior-VM. Det så ikke ut til å prege henne. I første omgang klinket hun til med et hopp på 99,5 meter.

– Hun er i rute med tanke på til alderen sin og er bedre enn det Maren var på samme tid, sier sportssjef Bråthen til Aftenposte­n.

Bjørseth endte på 7.-plass. Lundby gleder seg over utviklinge­n.

– Det hjelper å si fra, men jeg ønsker ikke å fremstå som sutrete, sier hun.

Torsdag kveld var hun bare blid og fornøyd.

PS! Silje Opseth ble nummer seks, mens Anna Odine Strøm endte på 19.-plass.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway