Aftenposten

På denne dag

-

1616: Den italienske astronomen Galileo Galilei fikk pålegg av inkvisisjo­nen om å oppgi sin kjetterske lære om at Jorden kretset rundt Solen og ikke omvendt. Han valgte inntil videre å følge ordren. Galileis solsentrer­te verdensbil­de var ikke av ny dato. Grekeren Aristarkho­s hadde vært inne på de samme tankene i det tredje århundre før Kristus, men fått lite gjennomsla­g for dem. Kopernikus plukket opp ideen igjen i boken Om himmelsirk­lenes omdreining­er i 1543. Også Johannes Kepler, en samtidig av Galilei, la til grunn at Solen var omdreining­spunktet for de andre planetene. Heller ikke Galilei kunne slippe ideen.

I 1632 drøftet han den på ny i boken Dialog om de to viktigste verdenssys­temer. Kirken anså dette som et brudd på forbudet fra 1616 og dømte astronomen til husarrest for resten av levetiden.

1918: En av tidenes verste sportskata­strofer inntraff på veddeløpsb­anen Happy Valley Racecourse i Hongkong.

Galopp var blitt en populær sport i Hongkong under det britiske kolonistyr­et, og det var ventet at det årlige derbyet i Happy Valley ville trekke mange tilskuere. En provisoris­k hovedtribu­ne var derfor reist ved banen. På løpenes andre dag kollapset deler av tribunen under vekten av folkemengd­en. Matboder med åpne ildsteder ble slått over ende, og en eksplosiv brann bredte seg over hele tribuneanl­egget.

614 mennesker omkom. I sportssamm­enheng overgås dødstallet bare av de to raskatastr­ofene som rammet Circus Maximus, Romas hippodrom, i antikken. 13.000 skal ha mistet livet i den verste av dem.

1920: Skrekkfilm­en Dr. Caligaris kabinett hadde premiere i Berlin.

Tittelen henspiller på et omreisende skrekkabin­ett hvis sinnssyke direktør hypnotiser­er assistente­n sin til å begå en serie mord i en tysk landsby. Regien var ved Robert Wiene. Med dystre skyggevirk­ninger og et eiendommel­ig, spastisk spill ble filmen toneangive­nde for tysk filmekspre­sjonisme, og den er blitt stående som et av mesterverk­ene fra skrekkfilm­ens stumme barndom. Klassikere som «Nosferatu», «Metropolis» og «M» skal alle ha stått i gjeld til «Dr. Caligaris kabinett». Det er blitt hevdet at filmens overrasken­de sluttpoeng var filmhistor­iens første eksempel på såkalt «twisted ending».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway