Aftenposten

Harald Schrader

- Lars Jacob Stovner, Ralf Peter Michler, Geir Bråthen

Professor Harald

Schrader døde 31. januar 2021, 76 år gammel. En markant skikkelse innen norsk nevrologi er borte.

Han ble født i Tyskland med norsk mor og fikk medisinsk utdanning i Tyskland. Han flyttet tidlig til Norge hvor han ble utdannet som nevrolog ved Rikshospit­alet. Fra 1987 til han gikk av i 2009 var han ansatt i Trondheim som overlege og professor ved St. Olavs hospital og NTNU.

På 1990-tallet undersøkte han nakkesleng («whiplash»). Studien fikk stor oppmerksom­het, og han ble intervjuet i The New York Times. Få andre har som ham bidratt til at den såkalte «whiplashep­idemien» som fantes i de fleste vestlige land i slutten av forrige århundre, nå er historie.

Han gjorde også en banebryten­de innsats innen utvikling av forebyggen­de behandling av migrene. Han hadde selv migrene og høyt blodtrykk, og da han ble satt på blodtrykks­medisiner, oppdaget han at anfallene ble borte. Med stor kraft gjennomfør­te han grundige studier som viste at to ulike medikament­er var effektive.

Ikke få pasienter sluttet å røyke etter å ha fått en grundig leksjon av professor Schrader om tobakkens skadelige virkninger. Han kunne ha en noe påståelig form som kunne irritere, men alle som kjente ham, visste at han hadde et stort hjerte for mennesker som hadde hatt mindre flaks i livet.

Etter å ha møtt sin kjære kone Sylvia, flyttet han til Hamburg. Han var glad for at livet de siste årene tildelte ham en rolle som en kjær (ste)bestefar.

Vi vil huske Harald Schrader med glede, og la oss inspirere av hans uredde engasjemen­t for faget og pasientene­s beste.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway