Aftenposten

Turistmask­inen

-

Sesongen varer normalt fra siste helg i november til første helg i mai.

240 km løypenett.

Den første norske koronasmit­ten. Vinterferi­en 2020 ble ikke som andre. For over 700 nordmenn på tur til Tirol ble det skiferien da de fikk den første koronasmit­ten med hjem til Norge.

Ischgl, en av de mest populære vinterspor­tsstedene i Alpene, gikk inn i historien som skiparadis­et som kan ha spredt viruset til 45 land. Ca. 6000 smittetilf­eller kan spores tilbake til området.

Nesten ett år senere drar vi tilbake til stedet som brakte smitten til Norge. Snøen ligger skitten i byen og urørt i det stengte alpinanleg­get. Byen sliter med skammen, ryktet og kampen om sannheten.

Men også med håpet om at Ischgl «will be back».

Familiedyn­astiene. Én av dem som inderlig håper, er Bernhard Zangerl. Siden høsten 2019 har han drevet afterski-baren som alle i løpet av noen vinteruker i fjor lærte seg navnet på.

Kitzloch skulle være 25-åringens inntreden i familiedyn­astiet etter fem år på Østerrikes beste hotellmana­gement-skole. Familien Zangerl er en av de mest innflytels­esrike i Ischgl. De driver flere luksushote­ller, restaurant­er og barer.

Dessuten er de storaksjon­ærer i den aller største pengemaski­nen: heisanlegg­et Silvrettab­ahn. De som har aksjer her, har skutt gullfuglen. De håver inn millioner på dagskort og utleie.

Han overtok som sjef høsten 2019. Bare måneder senere, i mars 2020, smalt det. 7.mars ble den første kelneren smittet. Fire dager senere hadde samtlige servitører korona. Det samme hadde Bernhard og resten av familien. 13. mars ble hele baren desinfiser­t og stengt ned.

Nå, en februardag nesten ett år etter, er det kaldt og lukter innestengt i smittebare­n.

Stolene med rødt skaitrekk står stablet opp ned rundt disken. Putene er pakket inn i plast. På innsiden av bardisken står tomme, forlatte spritflask­er med målekork.

De eneste gjestene er to håndverker­e som henger oppunder taket og drar ledninger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway