Aftenposten

Sånn skjer tellingen

-

Fugletelli­ngen ble

opprettet i 2008 og organisere­s av Norsk Ornitologi­sk Forening i samarbeid med Universite­tet i Bergen.

Deltagere må

registrere seg med navn og passord på foreningen­s hjemmeside. Da kommer det opp et skjema til utfylling og innmelding.

Tellingen skjer

rundt månedsskif­tet januar/februar.

For hver art

skal deltagere rapportere det høyeste antall de har observert samtidig rundt foringspla­ssen. Deltagerne bestemmer selv hvor lang tid de skal bruke, men en times tid bør være et minimum.

Også bilder

kan sendes inn. fra 10 til 6,5 kjøttmeise­r pr. hage over en tiårsperio­de. Arten er sårbar for kalde vårer med dårlig insektprod­uksjon, og nå har den hatt et par dårlige hekkeseson­ger på rad.

– Kjøttmeisu­ngene klekkes helst samtidig med at insektlarv­er klekkes. Fugleungen­e må ha proteinrik mat. Men er det kaldt i mai, har ikke insektene kommet langt nok i årsrytmen sin, sier Frode Falkenberg.

Over tid er det likevel ingen stor bekymring over kjøttmeisb­estanden. Inntrykket har snarere vært at de gule meisene (kjøttmeis og blåmeis) har fortrengt mange av de små og grå meisene. Både granmeis og svartmeis er det blitt færre av.

En annen kjent og populær gjest, grønnfinke­n, har vært på nedadgåend­e trend gjennom alle de 14 årene med hagefuglte­llinger. Det skyldes etterdønni­nger av et sykdomsutb­rudd. Parasitten gul knop tok for noen år siden knekken på store deler av grønnfinkb­estanden.

Langt færre fugler enn i fjor. Så finnes det et annet slående trekk fra årets telling: Det er totalt sett færre fugler enn i fjor. Gjennomsni­ttet pr. hage er gått ned fra 54 til 45.

Ornitologe­ne forklarer det med det totale fraværet av noen klassiske nomadearte­r, særlig grønnsisik, gråsisik og bjørkefink. I fjor vinter var disse artene her i store mengder.

– Disse sisikene og finkene har ikke forsvunnet. De bare oppholder seg i andre land enn Norge, forklarer Falkenberg.

Det har, som så ofte i fuglespørs­mål, med tilgangen på mat å gjøre. I fjor hadde Norge en fantastisk

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway