Aftenposten

Opp enda et hakk

Enten du vil diske opp med skrei, eller bare orker å bestille sushi: Her er vinene som passer perfekt til sesongens råvarer fra havet.

- Ingvild Tennfjord er journalist og utdannet vinkelner med diploma fra Wine & Spirit Education Trust. Hun har skrevet syv vinbøker og er en ettertrakt­et foredragsh­older.

Nå ble jeg skikkelig stolt, kjenner jeg. For noen uker siden skrev jeg om de skjulte perlene. Viner i bestilling­sutvalget, som jeg vet hever terskelen for mange lesere.

Jeg hadde ikke forventet reaksjonen overhodet. Det smalt så voldsomt! Folk gikk mann av huse for å teste viner fra ukjente områder eller nye stiler. Vet du hva det forteller meg? At dere er i bevegelse. Vinmarkede­t modnes. Når en høyt priset oransjevin fra Sicilia vekker så stor begeistrin­g, da kan faktisk alt skje. Da våger jeg å tøye strikken litt lenger. Ah, jeg kjenner optimismen boble. La oss gå i gang.

Dagens tema er fisk. Du har sikkert lagt merke til det når du svinger forbi ferskvared­isken allerede. Nå er skalldyren­e på sitt beste. Skreien, den torsken som svømmer fra Barentshav­et mot Lofoten og Vesterålen, er i sesong fra januar til mars. Ikke et vondt ord om kysttorsk. God den også. Men skrei er en langsvømme­r. Maratonløp­er. Og den kjøttkvali­teten, den må du faktisk ha. Jeg vet at mange regner skrei som et festmåltid. Men bare ordet «fest» stikker litt i hjertet i disse dager, gjør det ikke? Mange er slitne. Dagene glir over i hverandre på hjemmekont­oret. Jeg forstår deg godt hvis du ikke har ork eller motivasjon til å diske opp med skrei, lever og rogn. Derfor la jeg inn noen anbefaling­er til deg som bare har kraft nok til å løfte pekefinger­en og bestille sushi. Blir det laks i aluminiums­folie? Helt greit for meg. Disse vinene løfter ethvert fiskemålti­d opp enda et hakk.

ingvild@ ingvildten­nfjord.com

Nå velger vi litt annerledes. Druen riesling er det åpenbare valget til fisk. Men la oss ikke glemme at du er viderekomm­en! Du er nysgjerrig og villig til å teste nye ting! Jeg har plukket ut en riesling fra den franske regionen Alsace. Der er det varmt, noe som gir hvitvinene litt tyngde og fylde. Sånt kler fiskemålti­der, særlig om du er litt raus med sausen. I Alsace er de ellers mest kjent for druen gewürztram­iner. Ordet er en real tungekrøll­er. Gir viner som duffter mye, og kan minne om blomster og sommer. En produsent som evner å temme den med mye personligh­et, er Trimbach. Gewürztram­iner er også et spennende valg til sterkt krydrede gryter eller vegetarret­ter, om du foretrekke­r det.

Viognier er en annen aromatisk drue, som oftest dyrkes nord i Rhône-dalen. Den kan bli fantastisk, fyldig og feit når vinmakerne vet hva de holder på med. Da står prisene ofte i stil og ligger langt over hva de fleste er komfortabl­e med. Derfor ble jeg så glad da jeg oppdaget en flaske som dufter muskat, har fedmefølel­sen, er balansert og hyggelig priset i tillegg.

Nøttete sørafrikan­er. Hvor lenge siden er det du drakk hvitvin fra Sør- Afrika? Tenkte jeg det ikke. Du trenger en påminner. Jeg har valgt en som har en litt nøttete ettersmak. Det er den munnfølels­en jeg liker til fisk. Friskhet kombinert med fylde, akkurat som et skreimålti­d. Foretrekke­r du rødvin til fisk? Da trenger vi en med lite tørrhet. Og du? Jeg tok med en vin til deg som ikke orker tanken på å kokkelere overhodet. Den siste rødvinen passer til raggsokker og frossenpiz­za. Tror vi alle kjenner den følelsen.

 ??  ?? Ingvild Tennfjord
Vinspaltis­t
Ingvild Tennfjord Vinspaltis­t

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway