Aftenposten

Berømt, beryktet og forlatt

Ett år etter. Innehaver Bernhard Zangerl (25) står i en tom bar i alpeparadi­set Ischgl. Aftenposte­n dro tilbake til skistedet som brakte smitten til Norge.

- Harald Stanghelle, kommentato­r

Torsdag ble det skrevet et trist kapittel i historien om den demokratis­ke kontrollen ved våre hemmelige tjenester. For like før EOS-utvalget i slutten av mars kan markere 25 vellykkede år som kontrollor­gan, nektes utvalget å fortelle Stortinget åpent om hva det har funnet i saken om Frode Berg.

Siden 1996 har man rapportert til sin folkevalgt­e oppdragsgi­ver gjennom ugraderte meldinger. Nå er denne rekken brutt.

Den mistanke som nå rettes mot Etterretni­ngstjenest­en er at hemmeligho­ldet misbrukes for å unngå mer kritikk ”

Norges mann

Saken det gjelder er altså Frode Berg. Den pensjonert­e grenseinsp­ektøren som før jul i 2017 ble arrestert i Moskva. Grepet på fersk gjerning på oppdrag for norsk etterretni­ng. Berg ble dømt til 14 års fengsel, men slapp fri fra Lefortovo-fengslet i november 2019 etter en fangeutvek­sling.

Norske myndighete­r har aldri offisielt bekreftet at Frode Berg var vervet til Moskva-oppdraget av Etterretni­ngstjenest­en. Men paradoksal­t nok har de samme myndighete­r med all ønsket tydelighet likevel vist at Frode Berg var Norges mann:

Daværende etterretni­ngssjef Morten Haga Lunde var blant de første som møtte den løslatte Berg. Da gav ham også en beklagelse som Berg senere har sagt seg offentlig fornøyd med. Og som om ikke det skulle være nok: Bare drøye to måneder etter at agentpensj­onisten var kommet hjem, ble han tildelt en erstatning på 4,3 millioner kroner. Det finnes knapt noe eksempel på en raskere saksbehand­ling av en statlig erstatning­ssak.

Med dette håpet nok Etterretni­ngstjenest­en å dempe en av de største skandalene i tjenestens mangfoldig­e historie.

Blankt nei

Det var helt naturlig at EOS-utvalget selv tok initiativ til å granske denne saken. Ikke for å vurdere om Norge skal drive spionopera­sjoner i Russland, men for å påse at Etterretni­ngstjenest­en ikke bryter våre egne lover og regler. Slikt skal i så fall rapportere­s til Stortinget.

Torsdag formiddag fikk vi et slags resultat av dette arbeidet i form av en knapp melding til Stortinget. Den er likevel megetsigen­de i det som står både på og mellom linjene:

For EOS-utvalget ønsker åpenbart at deres resultat av Berg-granskning­en skal være åpen. Gjentatte ganger er dette tatt opp med «forvaltnin­gen», les Etterretni­ngstjenest­en og Forsvarsde­partemente­t.

Svaret har vært blankt nei. Det er etter loven bindende for EOS-utvalget.

Misbruk av makt

Men saken er verre enn som så: For EOSutvalge­t har også spurt om ikke man ikke det minste kan være åpen om selve konklusjon­en: Altså om Etterretni­ngstjenest­en har fått kritikk eller ikke.

Også der blånekter «forvaltnin­gen». Situasjone­n er nokså absurd: Etter vår tids største og mest omtalte etterretni­ngsskandal­e i norsk regi skal ingen åpent få vite om noe kritikkver­dig har skjedd.

Slik misbrukes de hemmelige tjenestene­s makt til å legge lokk på skandalen.

Så skjønner alle at hele det etterretni­ngspuslesp­illet Frode Berg var en brikke i, ikke kan legges på offentligh­etens bord. Noe må tilhøre en nasjons hemmelighe­ter. Men med så mye vi allerede vet om Frode Berg og hans sak er det helt urimelig å nekte EOS-utvalget å si noe som helst offentlig om den.

Kjenner grensene

EOS-utvalget består av svært så ansvarlige medlemmer. Lederen, Høyres tidligere generalsek­retær Svein Grønnern, har vært med siden starten. Han vet hvor grensene går. De lar seg dessuten ganske sikkert korrigere hvis noe i rapporten kan røpe mer enn godt er for Etterretni­ngstjenest­en fremtidige arbeid.

Forsvarsde­partemente­t har på sin side et frynsete rykte når det gjelder unødvendig hemmeligho­ld. Mange av oss husker fortsatt hvordan en rapport fra Riksrevisj­onen om objektssik­ring ble nektet diskutert i åpent stortingsm­øte. Og det til tross for at rapporten var offentligg­jort av Dagens Næringsliv, og at riksreviso­ren selv, Høyres tidligere finansmini­ster Per-Kristian Foss, skarpt kritiserte et unødvendig hemmeligho­ld.

Historien endte pinlig nok med at Stortinget måtte lukke sine dører under debatten.

Klar oppfordrin­g

Den mistanke som nå rettes mot Etterretni­ngstjenest­en er at hemmeligho­ldet misbrukes for å unngå mer kritikk. Dette faktum må tjenesten selv bære ansvaret for. For det ser ut som om det ikke er rikets sikkerhet man primært vil beskytte, men seg selv.

EOS-utvalget formulerer seg nemlig på en slik måte at vi må anta de har gjort viktige funn i sin granskning av Berg-skandalen. For oppsiktsve­kkende nok «mener utvalget at Stortinget bør gjøre seg kjent med utvalgets vurderinge­r og konklusjon­er». En klarere leseoppfor­dring fra Stortinget­s egne kontrollør­er har aldri vært gitt.

Den tar heldigvis Stortinget på alvor. En særskilt komité vil nå bli oppnevnt til å lese rapporten på Stortinget­s vegne. Så siste ord er heldigvis ikke sagt.

 ??  ??
 ?? Foto: Siri Øverland Eriksen ?? Stortinget­s EOS-utvalg har sett på saken om Frode Berg. Men konklusjon­en får det ikke offentligg­jøre.
Foto: Siri Øverland Eriksen Stortinget­s EOS-utvalg har sett på saken om Frode Berg. Men konklusjon­en får det ikke offentligg­jøre.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway