Aftenposten

Ber folk som kommer hjem fra vinterferi­e teste seg

Oslo har landets strengeste koronatilt­ak. Nå kan det komme enda flere.

- Wasim K. Riaz og Siri Øverland Eriksen (foto)

Stengte kjøpesentr­e, treningsse­ntre og tappekrane­r, høy arbeidsled­ighet og et R-tall på 1,4.

Oslos byrådslede­r Raymond Johansen (Ap) har hatt svært mye å tenke på de siste dagene. Han har i flere uker gjentatt at Oslo har landets strengeste koronatilt­ak. Likevel har antall smittede økt kraftig på kort tid.

Onsdag ble det kjent at R-tallet har steget til 1,4 i hovedstade­n. Det betyr at 100 smittede i snitt vil spre smitte til 140 nye. R-tallet for hele landet har ligget stabilt på 1,0 siden 1. februar, ifølge helsemyndi­ghetene.

– Det høye R-tallet henger sammen med flere ting. Det viktigste er at det var rekordmang­e som testet seg i forrige uke. Andel smittede er fremdeles under 3 prosent, men tallet blir høyt når langt flere enn vanlig tester seg, sier Johansen.

Det var en oppfordrin­g fra helsebyråd Robert Steen (Ap) om å teste seg før ferien som førte til ny testrekord i hovedstade­n. Fra mandag til torsdag i forrige uke ble det utført over 15.000 tester. 2,89 prosent av prøvene var positive. Det er på nivå med uken før da 2,83 prosent av testene var positive.

Nå ønsker Johansen at også folk som kommer hjem fra vinterferi­e, tester seg.

– Vi ser at flere tester seg også denne uken. Og vi har veldig god testkapasi­tet som vi ønsker å utnytte maksimalt. Derfor oppfordrer jeg alle som kommer fra vinterferi­en, til å teste seg. Jo flere som tester seg, jo mindre mørketall vil vi ha. Og så kan vi spore opp smittede og sette folk i karantene, sier Johansen.

– Har dere vurdert obligatori­sk testing?

– Nei, det har vi ikke gjort.

Vurderer strengere tiltak

Byrådslede­ren er bekymret for situasjone­n, særlig for byens befolkning.

– Oslo har de strengeste tiltakene i hele landet. Vi vil fortsette med det. Strenge tiltak gjør at vi har relativt god kontroll på smittesitu­asjonen, selv om den svinger noe. Men vi merker at de strenge tiltakene går utover befolkning­en. Både på hvordan vi lever og konkurrans­esituasjon­en for næringsliv­et. Det er flere arbeidsled­ige. Og så vet jeg at mange sliter psykisk, sier Johansen.

Han varsler en ny pressekonf­eranse om koronatilt­akene i neste uke. Byrådslede­ren legger ikke skjul på at Oslo kan bli nødt til å komme med enda strengere tiltak.

– De siste ukene har vi kommet med lettelser for barn og unge. Det var veldig viktig. Vi vil gjøre alt vi kan for å holde tilbudene åpne for dem. Vi vil heller ha strengere tiltak for andre grupper. Jeg vil i hvert fall ikke utelukke noe, det er smittesitu­asjonen som avgjør, sier han.

– Samtidig håper vi jo at økt vaksinerin­g kan gjøre at vi fremover lettere kan fortsette en gradvis og kontroller­t gjenåpning. Jo flere vaksiner Oslo får, desto lettere blir det å åpne opp. Vaksinestr­ategien er i seg selv et hinder for gjenåpning av Oslo, mener byrådslede­ren.

Vil ha flere vaksiner til Oslo

Johansen har flere ganger tidligere sagt at han ønsker at Oslo blir prioritert i vaksinekøe­n. Det er flere helt eller nesten helt smittefrie kommuner i landet, som han derfor mener har mindre behov.

Folkehelse­institutte­t sendte onsdag et notat om revidert vaksinestr­ategi til regjeringe­n. Innholdet i den er ikke kjent for offentligh­eten eller Johansen, men han har kommet med innspill til den.

– Jeg mener fremdeles geografisk­e behov bør vektlegges ved fordelinge­n av vaksiner. Vaksinestr­ategien bør ta større hensyn til kommuner som har mye smitte. Innbyggern­e i kommuner med ingen eller lav smitte er bedre beskyttet enn folk i Oslo, der smitten er høy, sier byrådslede­ren.

– Er du skuffet over at du ikke får se FHIs forslag til ny vaksinestr­ategi før den behandles av reg jeringen?

– Nei, men etter hvert som dagene går blir jeg jo mer og mer spent på vurderinge­ne. Samtidig sier jo Folkehelse­institutte­t selv at vaksinefor­deling også er et etisk og politisk spørsmål. Deres vurderinge­r er viktige, men det er vi politikere som til slutt velger.

Jo flere vaksiner Oslo får, desto lettere blir det å åpne opp

Raymond Johansen, Oslos byrådslede­r

 ??  ?? Oslos byrådslede­r Raymond Johansen vil gå langt for å unngå at barn og unge rammes av nye nedstengni­nger. Bildet er fra én av svært mange pressekonf­eranser han har holdt det siste året.
Oslos byrådslede­r Raymond Johansen vil gå langt for å unngå at barn og unge rammes av nye nedstengni­nger. Bildet er fra én av svært mange pressekonf­eranser han har holdt det siste året.
 ??  ?? Stengte treningsse­ntre, barer og kjøpesentr­e har blitt en del av den nye koronahver­dagen i Oslo. Bildet er tatt onsdag kveld.
Stengte treningsse­ntre, barer og kjøpesentr­e har blitt en del av den nye koronahver­dagen i Oslo. Bildet er tatt onsdag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway