Aftenposten

Maria Kjos Fonn: Lystene sier ingenting om din moral eller karakter

– Monstre finnes bare i eventyrene, skriver vår lørdagsskr­ibent.

- ILLUSTRASJ­ON Åge Peterson FA K TA Maria Kjos Fonn Forfatter

Det finnes knapt nok noe tema som vekker mer kollektivt avsky og raseri enn seksuelle overgrep mot barn. Med god grunn. 15 % av norske menn og kvinner anslår å ha vært utsatt for seksuelle overgrep før fylte 18 år. Jenter er langt oftere rammet, og en klar majoritet av overgriper­ne er menn. Men også mange gutter er utsatt.

Det er lett å liste opp vanlige ettervirkn­inger av seksuelle overgrep i barndommen: Posttrauma­tisk stresslide­lse, problemer med følelsesre­gulering, oppmerksom­het og hukommelse. Psykosomat­iske smerter, spiseforst­yrrelser, rusproblem­er, angst og depresjon. Og i noen tilfeller til og med psykoser.

Viljen til å hjelpe traumeofre er heldigvis stor, og det forskes mye på hvordan man skal behandle folk som er utsatt for kompleks traumatise­ring i barndommen. Men når det gjelder å forhindre at skader som seksuelle overgrep skjer i utgangspun­ktet, er det vanskelige­re å vite hva man skal gjøre.

Helsedirek­toratet gjorde i 2012 en undersøkel­se som viste at 60 prosent av psykologer og psykiater ikke kunne tenke seg å hjelpe mennesker med seksuelle tanker om barn. Og 90 prosent følte de manglet kompetanse­n. Det er også faglig kontrovers om slik behandling er virksom.

Monstrene blant oss. «Alle» kjenner et overgrepso­ffer, men de færreste kjenner en overgriper. Sylvi Listhaug fikk i 2018, med rette, kritikk for å gjøre pedofile overgriper­e til fabeldyr. «Når man voldtar barn, er man et monster», uttale Listhaug. Motstemmen­e understrek­et at overgrep for de fleste ikke skjer med overfall eller vold, men med såkalt «grooming», innsmigrin­g, manipulasj­on og trusler forkledd som omsorg. Eller med å utnytte båndet eller kjærlighet­en barnet føler for overgriper­en.

Å si tydelig at folk som begår overgrep ikke er monstre, men mennesker som utnytter barns naturlige tillit, kan være med på å hjelpe utsatte barn å forstå hva som skjer. Den det gjelder er et menneske. Monstre finnes ikke.

Seksuelle overgrep mot barn er blant de mest alvorlige forbrytels­ene som finnes. Men ikke alle overgriper­e er pedofile, og ikke alle pedofile er overgriper­e. Vår avsky mot handlingen det er å forgripe seg på barn, bør ikke rettes mot mennesker som er så uheldige å føle en seksuell tiltreknin­g mot barn.

Det føles nærmest kontrovers­ielt å påpeke det som burde være en grunnlegge­nde humanistis­k tanke: Et menneske som har seksuelle følelser for barn, men som ikke handler på disse, fortjener støtte, ikke fordømming. Vedkommend­e undertrykk­er sitt eget begjær fordi han eller hun vet at det er skadelig for andre, i motsetning til de av oss som kan leve ut seksualite­t og kjærlighet fritt.

Men det kan være ekstremt vanskelig å kjempe mot egne drifter og demoner, og til det mener mange det er verdt å forsøke psykiatris­k hjelp.

«Ta kontakt med fastlegen». På Helsenorge.no blir mennesker med pedofile lyster anbefalt å ta kontakt med fastlegen. Det kan man lett kan tenke seg er en uoverstige­lig terskel og slett ingen garanti for at man vil bli møtt på en hjelpsom og fordomsfri måte.

Det er flere kompetanse­miljøer for å hjelpe folk med slike drifter, blant annet Basis-prosjekten­e i norske fengsler i Helse sør-øst. Der kan innsatte som er dømte for seksuallov­brudd få frivillig individuel­l behandling. Det er også flere lokale initiativ i fengsler. Men det har lenge manglet tilbud for folk som ennå ikke har begått overgrep, og som anser seg selv for å ha risiko for å gjøre det.

I fjor kom det imidlertid et viktig tilbud fra Helsedirek­toratet: Detfinnesh­jelp.no, for voksne med seksuelle tanker om barn. Tjenesten har en chatte-funksjon, hvor man kan snakke anonymt med fagfolk. At chatten er helt anonym, der man hverken trenger å vise navn, ansikt eller stemme, kan muligens være det som gjør at folk tør å åpne opp svært tabubelagt­e tanker og følelser.

Videre kan man ta kontakt for å bestille time til behandling. Per nå finnes det behandling­stilbud i Oslo, Stavanger og Bergen, men det er grunn til å håpe tilbudet vil utvides.

Traumenes Mount Everest. I en metastudie i tidsskrift­et Trauma, Violence, & Abuse fra 2014 viste at det ikke var holdepunkt­er for at behandling hindrer overgriper­e i å begå nye seksuelle overgrep. En metastudie i Clinical Psychology Review fra 2019 viser derimot lovende resultater.

Her er det altså faglig uenighet. Men man kan uansett argumenter­e for at behandling er virksom dersom det i det hele tatt virker på noen. Hver gang et barn blir spart for det den overgrepsu­tsatte pianisten James Rhodes – som har skrevet om sine erfaringer i selvbiogra­fien Instrument­al – har kalt «traumenes Mount Everest», kan traumer og sykdom gjennom hele barne- og voksenliv bli forhindret. Men seksuelle overgrep mot barn er mye mer komplekst enn at enkelte voksne føler seksuell tiltreknin­g til barn.

Mellom 20 og 50 prosent av alle overgrep mot barn, begås av andre barn, primært gutter. Mange som begår overgrep mot barn, er dessuten ikke pedofile, men opportunis­ter, som utnytter at barn er lettere ofre. Og noen har først og fremst sadistiske motiver. For disse gruppene fungerer selvsagt ikke hjelpetilb­ud som er knyttet til seksuell tenning og tilbøyelig­het. Å forebygge seksuelle overgrep handler aller mest om å legge til rette for et godt samfunn og godt foreldresk­ap, og gode mekanismer i alle ledd for å plukke opp faresignal­er.

Men måten man snakker om og møter folk på, kan skyve folk som allerede føler seg som utskudd, enda mer ut av samfunnet – og loven. I en episode av NRK-dokumentar­en Innafor med tema pedofili, uttaler en mann som er dømt for seksuallov­brudd: «Hvis du blir behandlet som et monster lenge nok, er det stor fare for at du blir det».

I den offentlige samtalen kan det være mye å hente på en bedre måte å omtale mennesker med påtrengend­e, potensielt farlige og stort sett uønskede, seksuelle lyster. Budskapet bør være klart: Lystene sier ingenting om din moral eller karakter. Det eneste som teller, er hva du gjør med dem. Og det finnes hjelp.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway