Aftenposten

Verdens beste klar for sitt VM nummer syv

Therese Johaug tok sin første VM-medalje som 18-åring. – En syk prestasjon, sier hun om bronsen i dag.

- Mette Bugge og Martin Slottemo Lyngstad (foto)

Kristin Størmer Steira roper ut til 18 år gamle Therese Johaug. Under ski-VM i Sapporo i 2007 er Steira blant de etablerte og erfarne på landslaget.

Johaug er junior og tatt ut til sitt første seniormest­erskap.

Østerdølen er kommet sent til Japan fordi hun kun skal gå den siste distansen: 30-kilometere­n.

Underveis i løpet har de to ferske lagvenninn­ene heng på medaljer, men finske Virpi Kuitunen virker sterk.

– Jeg husker fortsatt det løpet og at det tidlig i rennet ble oss tre. Det jeg minnes absolutt best, er at Therese og jeg snakket sammen underveis om at hvis vi skulle klare å gå fra, måtte tempoet opp, forteller Steira i dag.

Johaug er helt fersk i denne sammenheng, og plutselig spretter hun ut av sporet for å innhente lederen. Det er da Steira må heve stemmen og få Johaug til å forstå at rykket må skje i motbakken – ikke på flaten.

– Vi prøvde, men ble ikke kvitt Virpi, erindrer Steira.

Et livslangt vennskap

Det ble likevel et lykketreff og det som skulle bli starten på en eventyrlig Johaug-karriere, der 32-åringen har samlet medaljer i mange mesterskap og lørdag skal forsvare tittelen på 15 km med skibytte.

– Det at vi klarte å stå på pallen begge to den gangen, var også begynnelse­n på et livslangt vennskap, forteller Steira.

Veteranen kuttet landslaget etter 2015-sesongen, da med ti VM- og OL-medaljer. Nå følger hun venninnen via TV og mobil fra Lillehamme­r. Der har familien med to barn bodd i flere år. 39-åringen holder jevnlig kontakt med syv år yngre Johaug, VM-dronning i Seefeld, klar for sin første start på 15 km lørdag.

Siden Johaug overrasken­de presentert­e seg for skiverden med en pallplass, er det blitt tilsammen 18 mesterskap­smedaljer fra VM og OL.

Da Marit Bjørgen ga seg, overtok Johaug posisjonen som den beste i verden. Nå skal hun delta i sitt VM nummer syv.

Det var her i Oberstdorf at Steira var på stafettlag­et som tok gull i 2005. To år senere skulle Steira og Johaug skape sine første minner sammen.

Ikke til å tro

«Er du gæren?»

Therese Johaug bryter ut i latter ved spørsmål om hun tenkte medalje da hun VM-debuterte.

Ungjenta var uerfaren og den yngste som noensinne hadde startet i et ski-VM for Norge.

– Hun var bestemt og tydelig, minnes Åge Skinstad.

Han var sportssjef den gangen, og fordi Johaug var så fersk i en VM-tropp, måtte han og de andre i støtteappa­ratet passe ekstra godt på henne.

Johaug følte selv det som uvirkelig at hun var VM-deltager og hun ante ikke hva hun gikk til.

– I etterkant har jeg forstått hvor syk den prestasjon­en var, når jeg ser 18-åringer i dag, sier Johaug i dag.

Kom hjem med maskot

Fra starten for 14 år siden har skiesset tatt lange steg mot den desiderte toppen, men alt som skjedde i Japan, har hun med seg.

– Jeg kjøpte en maskot, noe reinsdyrak­tig noe, som jeg har i kisten min hjemme. Der har jeg spart på minner fra barndommen, men det var første og siste gang jeg fikk tak i en VM-maskot, forteller hun.

Johaug skjønte fort at det var opp til henne å ta de neste stegene. Det at hun fikk klaff på første forsøk, forklares med senkede skuldre og at ferskingen ikke hadde noe å tape. Senere skulle det bli mer press fra omgivelsen­e og henne selv.

– Du var uredd, sier Skinstad. Stemmer det?

– Ja, jeg var offensiv og uredd.

Johaug gruet seg mest til å måtte snakke engelsk på pressekonf­eransen. Forbildene

Jeg kjenner at det er godt å få en junior inn på laget som drar i gang med full pupp fra start til kveld

Therese Johaug (32) om Helene Marie Fossesholm (19)

hadde gjort det før henne, og hun hadde sett og hørt på dem. Nå var turen kommet.

På bildene sees bronsevinn­eren omgitt av mange medier. Alle var nysgjerrig­e på denne friske ungjenta, som hadde markert seg så ettertrykk­elig.

For den nye skiyndling­en var alt fantastisk og stort. Selv vaflene smakte ekstra godt. Feiringen av begges medaljer foregikk nemlig på Sjømannski­rken, og der var vaffel med brunost fast kost.

– Brunosten er blitt min og Therese fellesnevn­er gjennom karrieren. Vi har skravlet mye over noen skiver med brunost og kaffe i koppen. Det er alltid med på tur, opplyser Steira.

Fossesholm i samme situasjon

Lørdag er det Johaug (32) som er veteranen og Helene Marie Fossesholm (19) som er debutanten.

– Det er 13 års forskjell. Jeg kjenner at det er godt å få en junior inn på laget som drar i gang med full pupp fra start til kveld. Det gjør at stemningen i laget blir ekstra god med mye liv og røre. Hun bryter opp stemningen og får meg til å føle meg ti år yngre, sier Johaug om lagvenninn­en.

Johaug er favoritt til å vinne 15-kilometere­n. Men tar ingenting for gitt.

– Mesterskap er mesterskap. Du skal ha dagsform, flaks, gode ski og alt må gå din vei skal du stå øverst på pallen. Det er ikke bare å komme til mesterskap og hente ned gull, sier Johaug, som mener det fort kan være svenskene Ebba Andersson og Frida Karlsson kan bli større utfordrere enn Linn Svahn.

 ??  ??
 ?? Foto: Martin Slottemo Lyngstad ?? Therese Johaug er klar for sin første VM-distanse i Oberstdorf.
Foto: Martin Slottemo Lyngstad Therese Johaug er klar for sin første VM-distanse i Oberstdorf.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway