Aftenposten

Riv Galleri Oslo!

-

Den utskjelte «innendørs handlegate­n» Galleri Oslo kan være historie. Eierne sysler med planer om å rive og bygge nytt i det mislykkede området på Vaterland. Gledelig nok. Sjelden har et bygg bommet så mye på hensikten. Det ble utkonkurre­rt av Oslo City som kjøpesente­r. Tanken om å skape attraktive møtepunkte­r og byliv innendørs har vist seg feilslått.

For å ta Galleri Oslo i forsvar er det ikke bare bygget som skaper problemer.

Det er klemt inne i en veispaghet­ti med Schweigaar­ds gate som en slags trafikkmas­kin. Tvers gjennom Galleri Oslo går Nylandsbru­a, som skyggelegg­er sentrale deler av Vaterland og Grønland. Området huser busstermin­al, sentralsta­sjon og starten på veisysteme­ne riksvei 4 og Ring 1.

Men Galleri Oslo hjelper ikke på miseren. Den lave, brede utforminge­n okkuperer store arealer uten særlig arealgevin­st. Førsteetas­jen med busstermin­al ved siden av den trafikkert­e gaten fremstår nesten utspekuler­t menneskefi­endtlig. En forbedring av dette området er derfor vanskelig uten å gjøre noe med selve bygget.

Forslaget fra eierne gir to nye høyhus rett ved dagens Plaza hotell.

Høyhus i dette området bør være uproblemat­isk. Spesielt fordi forslaget til gjengjeld har ganske lave høyder øst for Akerselva ned mot Grønland.

Men hvis busstermin­alen og Nylandsbru­a skal forbli i området, vil det fortsatt være preget av store trafikkbar­rierer. Dette er et anliggende for politikere både i Oslo og nasjonalt.

Å få revet broen nord for Schweigaar­ds gate vil ha mye å si. Den er rest av en gigantisk motorveipl­an for Oslo fra 1967 som heldigvis aldri ble realisert. Uten den vil Akerselva kunne gjenåpnes. Trafikken på den delen av broen er heller ikke så stor at denne trengs i Oslos veisystem.

Langt kinkigere er spørsmålet om ny busstermin­al.

Antagelig blir det ikke noe av planen om å legge denne oppå Oslo S. Eierne har åpnet for å legge busstermin­al under bakken i dagens område, men det vil kreve store nedkjøring­sramper som tar vekk mye av gevinsten ved å fjerne den fra bakkenivå. Spørsmålet er om det finnes andre løsninger, for eksempel flere mindre busstermin­aler i byen slik at ikke all regiontraf­ikk trenger å gå helt inn til den innerste bykjernen.

Uansett hvordan disse avveininge­ne lander, vil området få et sårt tiltrengt løft. Det kan nemlig ikke bli stort verre enn i dag.

Uansett vil området få et løft. Det kan ikke bli stort verre enn i dag. ”

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway