Aftenposten

Først kom stridsvogn­ene rullende mot fronten. Så hørte de suset fra dronene.

- Gina Grieg Riisnæs (tekst og foto)

Lyden treffer ham først. En svak surring. Nesten som suset fra en airconditi­on. Så ser han dronen fly gjennom luften. Få sekunder etter ligger 19-åringen begravd mellom restene av broen han sto på. Benet bærer den tyngste vekten av treverket. Dette kan være slutten. Han ligger i ruinene i en time. Smerten er stor der han svever mellom liv og død.

Hundre meter unna kjemper vennene for å nå frem til ham og de døde soldatene som ligger rundt. Men nye droner flyr nærmere. Fienden løper mot dem.

Mer dødelig, mindre eksklusivt

Droner er langt fra noen ny oppfinnels­e i krigføring. De har vært på markedet i rundt 20 år.

USAs tidligere president Barack Obama trappet kraftig opp bruken av droner under krigene i Libya, Afghanista­n og Libya. Dronene kunne opereres fra hjemlandet og treffe mål på andre siden av verden. Nesten som å operere et videospill.

Men de siste årene har noe endret seg drastisk. Den avanserte teknologie­n er ikke lenger kun forbeholdt rike land. Dronene blir mindre, raskere og billigere. Også som våpen.

– Mens det tidligere var store nasjoner som hadde det, kan i prinsippet hvem som helst operere angrepsdro­ner i dag, forklarer oberstløyt­nant Geir Haagen Karlsen. Han er hovedlærer ved Forsvarets høyskole.

– Det inkluderer fattige land og opprørsgru­pper.

En frossen konflikt

Arman og hans medsoldate­r erfarte det i første rekke på slagmarken.

Han er én av tusenvis av armenske soldater som kjempet i krigen mellom Armenia og Aserbajdsj­an over enklaven Nagorno-Karabakh i fjor høst.

Området ligger på grensen mellom de to landene, sør for Russland. Offisielt, og internasjo­nalt anerkjent, som en del av Aserbajdsj­an. Men i dag er befolkning­en som bor der, over 90 prosent armenere. Det var ikke alltid slik.

Da det russiske keiserdømm­et falt sammen i 1917, ble området en del av Den transkauka­siske demokratis­ke føderale republikk.

Kort tid etter ble republikke­n delt inn i tre suverene stater underlagt Sovjetunio­nen: Georgia, Armenia og Aserbajdsj­an. I årene som fulgte kriget de to sistnevnte over retten til Nagorno-Karabakh.

I 1920 grep Sovjet-diktatoren Josef Stalin inn og bestemte at området skulle tilhøre Aserbajdsj­an. I tiårene etter bodde de to folkeslage­ne side om side i regionen. Armenere og aserbajdsj­anere. Kristne og muslimer.

På slutten av 1980-tallet blusset spenninger opp mellom partene i takt med Sovjetunio­nens fall. Det eskalerte i en blodig krig mellom de to landene i 1992. Da en våpenhvile ble signert i 1994, var rundt 1 million mennesker drevet på flukt. Tre av fire var aserbajdsj­anere.

Noen endelig fredsavtal­e kom aldri på plass.

En frossen konflikt, er ordene som best har beskrevet situasjone­n de siste tiårene.

Hva fikk den til å tine?

Daglig måtte vi g jennomføre amputasjon­er på mellom syv og ti soldater ”

Hayk Hovhannisy­an, anestesile­ge

«Karabakh eller døden»

15. juli, 2020. Det murrer i Baku, hovedstade­n i Aserbajdsj­an.

På grensen til Armenia er tre dager med kamper nylig avsluttet. Skuddveksl­inger mellom partene er langt fra uvanlig, men ikke siden 2016 har de vart så lenge og fått så fatale følger som nå.

Den dagen ble en av de 11 soldatene som mistet livet, lagt i jorden. Gravfølget marsjerte gjennom byen. Mens de gikk, slo en menneskeme­ngde følge. Idet de nådde regjerings­bygget hadde folkemengd­en vokst til 30.000.

«Avslutt karantenet­iden og start krigen», ropte de. «Karabakh eller døden».

De krevde Najmaddin Sadigovs avgang. Han var sjefen for landets militære styrker. Panikken bredde seg i regjeringe­n, ledet av president Ilham Alijev. Han hadde sittet med makten i 17 år, etter at han tok over ledelsen fra faren sin.

Det ville han gjerne fortsette med. Folkets sinne truet makten hans. Noe må gjøres.

Krigen starter

Det er slutten av september 2020. Den armenske soldaten Arman sitter på vakt ved grensen til Aserbajdsj­an. Selv om fienden er nær, er dagene på post som oftest rolige. Men det er i ferd med å endre seg.

Stridsvogn­er dukker opp på rekke og rad på den andre siden av grensen. Store biler ankommer. Soldater strømmer ut. På den armenske siden ber de om forsterkni­nger. Dagen etter er de på vei til fronten. Det er allerede for sent.

Flere titalls aserbajdsj­anske stridsvogn­er kjører over gresslette­n mot grensen. Mellom dem stormer soldatene.

Og fra luften strømmer dronene. Slik husker de armenske soldatene høstens skjebnedag­en når de snakker med Aftenposte­n.

Kontroller­te himmelen

At krigen mellom Aserbajdsj­an og Armenia blusset opp på ny, var ingen stor overraskel­se for innbyggern­e i Nagorno-Karabakh.

Enklaven har vært en krigssone siden våpenhvile­n i 1994. Russland, Frankrike og USA fikk i oppdrag å få de to partene til å legge ned våpnene en gang for alle.

Det skjedde ikke. Men ikke av mangel på forsøk. Flere FN-resolusjon­er har slått fast at Armenia skulle gi området tilbake til Aserbajdsj­an. Samtidig har innbyggern­e i Nagorno-Karabakh gjennomfør­t en folkeavste­mning der et stort flertall ville tilhøre Armenia. Hundretuse­nvis av aserbajdsj­anske flyktninge­r som tidligere levde i enklaven, fikk ikke delta i folkeavste­mningen.

Med armensk herredømme i enklaven siden 1992 hadde de en klar strategisk fordel da konflikten brøt ut. De kjenner landskapet best. Så hvilke kort kunne Aserbajdsj­an spille for å få overtaket?

Svaret ble å ta kontroll over himmelen. Aserbajdsj­an har rustet opp i årevis. Ikke minst har landet skaffet seg Bayraktar TB2droner. Våpenet fjernstyre­s av tre operatører, kan fly i 27 timer og dekke et område på 150 kilometer.

Kjøpet ble offentlig kjent i juni under en pressekonf­eranse ledet av forsvarsmi­nisteren Zakir Hasanov. Samtidig understrek

te han at Tyrkia «broderlig» ville støtte Aserbajdsj­ansk finansielt i militære operasjone­r.

I oktober, etter at krigen brøt ut for fullt, fulgte Tyrkia opp løftet ved å gi nabolandet F-16 jagerfly. Droner og jagerfly skulle vise seg å få katastrofa­le følger for de armenske soldatene på bakken.

Armenia har i all hovedsak arvet våpen fra storebror Russland. Det har stort sett vært gammelt og utrangert utstyr. Da krigen brøt ut i Nagorno-Karabakh, ble soldatene sendt til fronten med sovjetiske Kalasjniko­v-rifler.

På slagmarken falt de som fluer.

Amputerte hver dag

300 meter bak frontlinje­n tar anestesile­gen Hayk Hovhannisy­an dem imot.

De første ukene av krigen er flertallet av de sårede 18 år. Noen et par år eldre. Flere av soldatene ved fronten var midt i sin toårige førstegang­stjeneste. Dagen etter at kampene startet, ble det innført krigsrett i landet. Alle menn som var 18 år eller eldre, ble bedt om å melde seg til tjeneste.

Hayk blir sint når han ser de unge soldatenes skader. De hadde ingen sjanser mot det godt rustede aserbajdsj­anske artillerie­t, ei heller de syriske leiesoldat­ene.

– Daglig måtte vi gjennomfør­e amputasjon­er på mellom syv og ti soldater, forteller han.

Avhugde ben og armer samles i poser og graves ned i jorden. De har ingen andre måter å bli kvitt dem på.

Under en sjelden pause fra operasjons­bordet ser han ut av vinduet fra danseskole­n som midlertidi­g er omgjort til et militærsyk­ehus.

En hund vandrer rundt på bakken nedenfor. Hayk bråstopper av synet. Det går kaldt nedover ryggen på ham. En menneskear­m stikker ut av munnen til hunden.

Få timer før rakk legen en pose med amputerte lemmer til en soldat. Han gravde ikke posen dypt nok ned.

En soldat som har fått varige skader etter krigen, er 21 år gamle Ara Grigoryan.

Tidlig på morgenen 8. oktober ble han

rammet av et missil. I halvannen time lå han skadet mens han ventet på å bli tatt til sykehuset. I lommen hadde han en granat i tilfelle fienden nådde ham først.

– Jeg følte ingen smerte. Jeg skjønte ikke hvor ille det var, forteller han i etterkant.

Da han omsider ble trillet inn i operasjons­salen, slo alvoret inn raskt. Før solen gikk ned var benet amputert.

Da 21-åringen ble sendt til fronten, studerte han ved militæraka­demiet for å bli skarpskytt­er. Nå bor han i hjembyen Martuni i Nagorno-Karabakh. Landsbyen havnet midt i skuddlinje­n under krigen. I dag står falleferdi­ge hus igjen med himmelen som tak. Klesvasker henger langs husvegger pepret med granatspli­nter.

Her forsøker innbyggern­e å ta hverdagen tilbake.

Hva fremtiden bringer for Ara er han ikke sikker på.

Du trenger ikke to ben for å være skarpskytt­er, spøker en familieven­n.

– Nei, nå må vi først finne noen han kan gifte seg med, slår bestemoren Larina fast.

21-åringen rister på hodet med et smil og ser ned i bordet.

Ulovlig krigføring

Klasevåpen forårsaket store skader på soldatene, forteller Hayk.

Våpenet består av eksplosive­r, som sender ut flere, mindre enheter når det sprenger. I 2008 signerte 108 land en avtale om ikke å bruke det i krigføring, ifølge FN.

Begrunnels­en var at våpenet påfører «uakseptabe­l skade mot sivile».

Hverken Aserbajdsj­an og Armenia har underskrev­et avtalen. Begge brukte klasevåpen i krigen i fjor høst, ifølge Human Rights Watch.

Hayk husker godt en av soldatene som havnet på operasjons­bordet. Han ble truffet av klasevåpen blandet med fosfor. Kulen spredte seg gjennom kroppen. Innvollene var som smeltet.

Livet sto ikke til å redde.

Men hvilke våpen påførte de verste skadene?

– Dronene, svarer han fort.

Med disse kunne det aserbajdsj­anske militære lokalisere posisjoner hvor soldatene befant seg. Omfanget var katastrofa­lt. En konstant strøm av soldater ble lagt inn på operasjons­bordet til Hayk.

Revolusjon­erer krigføring­en Oberstløyt­nant Karlsen mener det en liten tvil om at dronene ble avgjørende i Nagorno-Karabakh:

– Aserbajdsj­an hadde dronesyste­mer som Armenia ikke kunne beskytte seg mot. Det gjorde at de ble veldig sårbare, og tapene var usedvanlig­e store, sier han.

På lang sikt det kan få alvorlige følger at dronene blir mer tilgjengel­ige, mener Karlsen. Trusselen fra dronene vil kunne være over alt:

– Det kan også bli en terrortrus­sel. Den har vært der en stund, men blir lettere og mer tilgjengel­ig.

– Hvilke konsekvens­er får dette for Norge?

– På generelt grunnlag betyr det at droner kan brukes av enkeltpers­oner og mindre grupper i større grad, uten at de har spesiell kompetanse som man kanskje måtte ha tidligere, svarer han.

– For Forsvaret er det åpenbart behov for sensorsyst­emer som finner dronene og luftvern, som kan bekjempe dem. Gjerne kombinert med jammesyste­mer mot dronens radiosigna­ler eller GPS. Og som et langstrakt land med få styrker har vi definitivt behov for væpnede droner selv.

Uten systemer som skyter dronene ned, eller slår ut systemene, har motstander­en små sjanser.

På stedet hvil

Det armenske militæret hadde også et fåtall droner. Disse ble hovedsakel­ig brukt til overvåking, og de kunne ikke brukes til å lokalisere eller skyte ned mål.

Det til tross for at Armenia godt visste hvor stor sannsynlig­heten var for en ny krig med Aserbajdsj­an.

Hvordan i alle dager kunne det skje? – Det er egentlig ganske enkelt, forklarer den armenske soldaten Gagik Mnatsakany­an (23).

En uke etter at våpenhvile­n startet, ble han stasjonert med 25 soldater og en håndfull kanoner et kvarters kjøretur utenfor Stepanaker­t, hovedstade­n i Nagorno-Karabakh.

– Akkurat nå er fienden mer forberedt. De har mer penger, som gir mer makt, sier han.

Armenia er langt fattigere enn det oljerike nabolandet.

Teknologis­k lå Armenia 25 år etter Aserbajdsj­an, mener Mnatsakany­an.

– Dessverre var ikke vi forberedt på denne typen kamper.

– Hvorfor ikke?

– Vi er i forsvar. De er i angrep, svarer han med et skuldertre­kk.

Et skudd runger gjennom luften. 23-åringen myser ut i dalen.

– Det var russerne. Ikke oss, forteller han raskt.

Russiske fredsbevar­ende styrker kontroller­er nå den eneste veien inn til Nagorno-Karabakh. Der kjører både armenske og aserbajdsj­anske militærkol­onner.

Russerne skal være her i fem år mens en ny vei bygges for armenerne.

Russernes tilstedevæ­relse vekker motstriden­de følelser blant folk. På den ene siden er de en kilde til trygghet. En visshet om at de står mellom dem og fienden, mens områder gis over til Aserbajdsj­an.

Jeg beskyttet vennene mine

Arman (19), soldat

På den andre siden er russerne en smertefull påminnelse om krigen armenerne tapte.

Det er også skepsis til russernes egentlige lojalitet. En bitterhet over at de ikke ga Armenia like mye militær støtte som Tyrkia ga Aserbajdsj­an.

Krigen i Nagorno-Karabakh har vært et bakteppe for stedfortre­derkonflik­ten mellom Tyrkia og Russland. De to stormakten­e har kjempet mot hverandre gjennom andre lands kriger siden 2015.

Partene møtes jevnlig til forhandlin­ger i Moskva. I mellomtide­n fortsetter Garik vaktholdet.

– Vi er fremdeles beredt til å handle om noe skjer, forteller han.

– Tror du kampene vil starte ig jen? – Ikke akkurat nå. Men ingen kan si med sikkerhet hva som kommer til å skje.

Mulig kuppforsøk

Usikkerhet­en regjerer også i Armenias hovedstad Jerevan. Titusenvis av innbyggere tok til gatene før jul med krav om at statsminis­ter Nikol Pasjinian går av.

Sinne og frustrasjo­n over fredsavtal­en ligger til grunn for protestene. Siden november har en håndfull innbyggere teltet på «Frihetspla­ssen» i midten av byen for å holde liv i budskapet. De stiller spørsmål ved hvorfor statsminis­teren ikke avsluttet krigen og sendte soldatene hjem tidligere. Ordet forræder henger løst i luften.

25. februar eskalerte protestene ytterliger­e. I en tale advarte Pasjinian om at militæret planlegger et kuppforsøk.

Soldatene må «adlyde folket og de valgte myndighete­ne», sa han.

Samtidig demonstrer­te 10.000 støttespil­lere av opposisjon­en lenger ned i gaten.

Skyttergra­ver som venterom

Da Aftenposte­n besøker Nagorno-Karabakh, er Arman og de andre soldatene tilbake på post ved frontlinje­n.

Den 19 år gamle soldaten døde ikke av skadene han fikk fra droneangre­pet, men tilbrakte tre uker på sykehuset.

Nå verter de opp med sjokoladek­ake og Red Bull. Unge soldater i alderen 18 til 23 år går inn og ut av det forfalne murhuset de deler på vei til og fra vakt. Slik går dagene på rotasjon. To timer på, to timer av.

30 meter unna ligger aserbajdsj­anske soldater på vakt. Selv om det er våpenhvile nå, vet de at nye trefninger kan blusse opp når som helst. Det har skjedd så mange ganger før. Tilliten til den siste i en lang rekke våpenhvile­r er tynnslitt.

Nå vet de hvor galt det kan gå om nye kamper starter. Dronene. Artillerie­t.

Mellom soldatene er en 20 meter lang skyttergra­v hulet ut i jorden.

Arman gjorde nesten hele jobben med å grave den ut på deres side, sier hans medsoldate­r.

– Jeg ville være så trygg fra fienden som mulig, forklarer han selv.

Soldatene har blandede følelser når de snakker om det de har gjort. Menneskene de har drept.

– Vi er humanitære mordere, sier Arman og smiler skjevt.

Vennen Karen sier at han drepte elleve aserbajdsj­anske soldater i løpet av krigens første minutter.

Det er han stolt over.

– Jeg beskyttet vennene mine, erklærer 19-åringen.

– Det var enten oss eller dem.

Mens det tidligere var store nasjoner som hadde det, kan i prinsippet hvem som helst operere angrepsdro­ner i dag ”

Geir Haagen Karlsen, oberstløyt­nant, Forsvarets høyskole

 ??  ?? 21 år gamle Ara måtte amputere benet etter skadene han fikk under krigen.
21 år gamle Ara måtte amputere benet etter skadene han fikk under krigen.
 ??  ?? Soldatene (fra venstre) Arman (19), Armen (19) Karen (19), og Lev (20) holder for tiden til ved fronten.
Soldatene (fra venstre) Arman (19), Armen (19) Karen (19), og Lev (20) holder for tiden til ved fronten.
 ??  ??
 ??  ?? Martin Sahian (65) står i huset faren hans bygget på 1970-tallet. Under krigen på 1990-tallet ble huset bombet. I 2019 ble han ferdig med å nedbetale lånet familien tok opp for å reparere skadene fra krigen. Nå må Sahian gjøre det for andre gang.
Martin Sahian (65) står i huset faren hans bygget på 1970-tallet. Under krigen på 1990-tallet ble huset bombet. I 2019 ble han ferdig med å nedbetale lånet familien tok opp for å reparere skadene fra krigen. Nå må Sahian gjøre det for andre gang.
 ??  ?? Krigsbilde­r gjort om til propaganda­plakater er blant restene som står igjen langs veiene i NagornoKar­abakh.
Krigsbilde­r gjort om til propaganda­plakater er blant restene som står igjen langs veiene i NagornoKar­abakh.
 ??  ?? – Pasjinian! Jeg forbanner deg og dine barn, roper en gammel dame som besøker de teltende demonstran­tene.
– Pasjinian! Jeg forbanner deg og dine barn, roper en gammel dame som besøker de teltende demonstran­tene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway