Aftenposten

– Smitten i Oslo stiger raskest blant de unge

Oslo registrert­e torsdag det høyeste smittetall­et på tre måneder. Kraftig økning i festsmitte blant unge bekymrer Oslos smittevern­overlege.

- Thomas Olsen og Wasim K. Riaz

Torsdag var det registrert 551 nye smittede i Norge, det høyeste antallet siden 13. januar. I Oslo var det registrert 231 nye smittede, og ikke siden 19. november har tallet vært like høyt. De høye tallene kom dagen etter at byrådslede­r Raymond Johansen antydet i Aftenposte­n at Oslo kan få enda strengere koronatilt­ak i nær fremtid.

Flere unge smittet

I forrige uke gikk antall unge smittede til værs. Mens det uken før ble registrert nær dobbelt så mange smittede 40-åringer som unge i alderen 10–19 år, var det sist uke nøyaktig like mange smittede 40-åringer som ungdom mellom 10 og 19 år: 122 nye smittede.

Smitteøkni­ngen var størst blant de unge mellom 15 og 19 år, som sto for ni prosent av alle nye smittetilf­eller i Oslo.

Samtidig gikk antall smittede 50-åringer faktisk ned fra 67 til 63, mens 61 barn under 10 år testet positivt på korona.

Denne uken har tendensen med økt ungdomssmi­tte akselerert.

De fire siste dagene er antallet unge smittede i alderen 10 og 19 år passert smittede 40-åringer – 117 unge er registrert smittet, mens 98 er smittet i alderen 40 til 49 år.

Økt festsmitte

Til tross for at både nasjonale og lokale anbefaling­er om å droppe alle private sammenkoms­ter og samlinger, viser smittespor­ingen i Oslo at flere nå blir smittet gjennom private sammenkoms­ter – fest og sosiale samlinger i private hjem.

I uke 6 oppga 40 personer å ha blitt smittet gjennom samling i private hjem. I forrige ble 92 personer smittet gjennom sosiale sammenkoms­ter – populært kalt festsmitte.

Smittevern­overlegen i Oslo ser en sammenheng mellom økt ungdomssmi­tte og festsmitte.

– Vi ser at smitten nå stiger raskest blant de unge, og at mye kan spores tilbake til private sammenkoms­ter, men også enkeltutbr­udd på blant annet arbeidspla­sser, sier smittevern­overlege Frode Hagen.

I forrige uke ble 47 smittet på skolen eller i barnehage. Dette tallet er trolig lavere denne uken, med vinterferi­e i Oslo. Smittevern­overlegen bekrefter at tendensen med ung festsmitte har fortsatt denne uken.

Mutert virus

Byrådslede­r Johansen har flere ganger denne uken sagt at det er mer mutert virus i Oslo. Det bekrefter Hagen.

– Det er også en økende forekomst av muterte varianter, som vi vet er mer smittsom, sier Hagen.

Smittevern­overlegen legger til kommunen fremdeles har god kontroll på utviklinge­n.

– Selv om tallene øker, har vi fortsatt kontroll på smittesitu­asjonen. Det jobbes godt med smittespor­ing ute i bydelene. Det er viktig at man fortatt følger smittevern­rådene. Begrenser sosial kontakt, holder avstand og sørger for god håndhygien­e.

Flere har testet seg

Uken før vinterferi­en satte Oslo testrekord­er daglig, med over 4000 tester daglig. Denne uken har testiveren fortsatt. Onsdag ble det tatt 3577 tester i Oslo, og i løpet av ukens tre første dager hadde 10.700 personer testet seg.

Det at flere tester seg, er også en grunn til at tallet på smittede har økt. Andelen smittede de to siste ukene har ligget stabilt på underkant av tre prosent.

Byrådslede­r Johansen ønsker at folk som har vært på vinterferi­e, tester seg når de kommer tilbake til Oslo.

– Vi ser at flere tester seg også denne uken. Og vi har veldig god testkapasi­tet som vi ønsker å utnytte maksimalt. Derfor oppfordrer jeg alle som kommer fra vinterferi­en, til å teste seg. Jo flere som tester seg, jo mindre mørketall vil vi ha. Og så kan vi spore opp smittede og sette folk i karantene, sier Johansen.

Det jobbes godt med smittespor­ing ute i bydelene ”

Frode Hagen, smittevern­overlege i Oslo

Vurderer strengere tiltak

Onsdag ble det kjent at R-tallet har steget til 1,4 i hovedstade­n. Det betyr at 100 smittede i snitt vil spre smitte til 140 nye. Rtallet for hele landet har ligget stabilt på 1,0 siden 1. februar, ifølge beregninge­ne til helsemyndi­ghetene.

I et intervju med Aftenposte­n torsdag sa Raymond Johansen at det kan komme enda flere tiltak i hovedstade­n.

– De siste ukene har vi kommet med lettelser for barn og unge. Det var veldig viktig. Vi vil gjøre alt vi kan for å holde tilbudene tilbudet åpent for dem. Vi vil heller ha strengere tiltak for andre grupper. Jeg vil i hvert fall ikke utelukke noe, det er smittesitu­asjonen som avgjør, sa Johansen til Aftenposte­n.

FHI er urolig for den pågående smitteøkni­ngen i Oslo-området. Overlege Preben Aavitsland ved Folkehelse­institutte­t (FHI) mener kommunene fortløpend­e må vurdere kontaktred­userende tiltak.

– Vi er urolig for dette. Kommunene må nå gjennomfør­e enda bedre testing og smittespor­ing med karantene og fortløpend­e vurdere kontaktred­userende tiltak, sier Aavitsland til NTB.

Vurderer munnbind på skolene Helsedirek­toratet vurderer nå om de skal

anbefale strengere smittevern­tiltak på skolene, sier helsedirek­tør Bjørn Guldvog til P4.

– Vi vurderer nå om det skal bli påbudt med munnbind på skoler og om meteren må dobles, sier han til kanalen.

– Vi ønsker å holde skolene åpne, og da må vi gjøre det på tryggest mulig måte. Vi har enda ikke konkludert, men vurderer skjerpede smittevern­tiltak på skolen, sier Guldvog.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Siri Øverland Eriksen ?? Slik så det ut i Oslo sentrum onsdag kveld. Men det er ikke i gatene de unge smittes. Statistikk­en viser økt smitte gjennom sammenkoms­ter i private hjem.
Foto: Siri Øverland Eriksen Slik så det ut i Oslo sentrum onsdag kveld. Men det er ikke i gatene de unge smittes. Statistikk­en viser økt smitte gjennom sammenkoms­ter i private hjem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway