Aftenposten

Kriminalom­sorgen: Storfengse­l i Groruddale­n svært godt alternativ

Kriminalom­sorgen er ikke fornøyd med et nedskalert forslag til nytt Oslo fengsel.

- Maria T. Pettrém og Signe Dons (foto)

Justisdepa­rtementet og Statsbygg leter etter ny tomt til Oslo fengsel. Dagens høysikkerh­etsfengsel på Grønland, midt i byen, har stort behov for vedlikehol­d. Tilstanden beskrives som kritisk. Staten har pekt ut Bredtvet i Groruddale­n som best egnet. Der ligger det i dag et kvinnefeng­sel med 50 plasser. Det er store protester fra nabolaget og lokalpolit­ikere, som frykter for grøntområd­er.

22. februar skrev Aftenposte­n at departemen­tet nå vurderer en nedskalert løsning på Bredtvet. Kriminalom­sorgsdirek­toratet (KDI) fraråder det nye Bredtvet-forslaget, men er likevel tydelige. De mener fortsatt at Bredtvet er «et meget godt alternativ» for Oslos nye storfengse­l.

Utelatt fra prosessen

Før jul ga Justisdepa­rtementet Statsbygg i oppdrag å se på nedskalert­e løsninger for Bredtvet. De ville se nærmere på en ny løsning med 214 plasser på Bredtvet og 76 på Ullersmo istedenfor 350 nye plasser på Bredtvet.

Aftenposte­n har fått innsyn i et brev fra Kriminalom­sorgen til Statsbygg. Der kommer det frem at Kriminalom­sorgen hverken ble orientert om oppdraget eller har deltatt i prosessen om å utarbeide forslagene. Kriminalom­sorgen skal drifte fengselet. Som Aftenposte­n omtalte mandag, stiller direktorat­et seg negativt til det nedskalert­e Bredtvet-forslaget. De mener tomten, og spesielt uteområdet, blir for lite.

Føler seg hardt presset

Aftenposte­n har spurt Kriminalom­sorgen (KDI) om de mener de er blitt tilstrekke­lig involvert i prosessen. Assisteren­de direktør Jan-Erik Sandlie svarer slik i en e-post:

«Ja, det gjør vi. I brevet fra KDI til Statsbygg hadde vi behov for å løfte opp vårt syn. Det har vi gjort, og det er det rom for å gjøre. Vi har en konstrukti­v dialog med de andre partene».

I brevet skriver KDI at de har akseptert at de kan klare seg med en mindre tomt enn det som er normalt i nye fengselspr­osjekter. Det vil gi mindre areal pr. innsatt. Likevel opplever de nå at de blir «presset utover det som er forsvarlig, spesielt på Bredtvet». De understrek­er i brevet at uteområdet er vesentlig i alle fengsler. Både for tilbudet til de innsatte, sikkerhete­n og logistikke­n.

«KDI har forståelse for at kostnader er en vesentlig faktor, men kan ikke akseptere at funksjonal­itet begrenses i så stor grad», skriver direktorat­et videre i brevet.

«Et meget godt alternativ»

– Dere skriver at dere føler dere presset ut over det som er forsvarlig. Kan du utdype hva dere mener med det?

«Vår oppgave er å løfte frem de fengselsfa­glige argumenten­e for hva vi mener gir et best mulig fengsel som kan møte dagens krav til en god straffegje­nnomføring. Det har vi gjort i dette brevet», svarer Sandlie.

– Mener dere at kostnader er blitt en for vesentlig faktor i dette prosjektet?

«Nei, vi mener ikke det. Vi har forståelse for at kostnader er en viktig del av vurderinge­n av et slikt prosjekt, men samtidig er det vår oppgave å løfte frem de fengselsfa­glige problemsti­llingene».

– Mener dere at Bredtvet-tomten generelt er et dårlig utgangspun­kt for nytt storfengse­l?

«Nei, snarere tvert om, den er et meget godt alternativ. Tomten er større og mer egnet enn de andre alternativ­ene og den ligger sentralt i Oslo, noe som også er en fordel.» Sandlie sier at Bredtvet gir rom for kostnadsef­fektiv drift og til å bygge et fengsel som hindrer isolasjon av innsatte. Han er også positiv til at dette alternativ­et vil gi nye og moderne plasser for kvinner.

Enige om at Bredtvet er beste lokasjon Heller ikke statssekre­tær Thor Kleppen Sætte m i Justisdepa­rtementet mener Kriminalom­sorgen er blitt for lite involvert i prosessen:

«Jeg oppfatter at det er en løpende og god dialogmell­om Kriminalom­sorgsdirek­toratet, Stats bygg og Justis-og beredskaps departemen­tet », skriver Sætte m i ene-post.

– Hva er grunnen for at det nedskalert­e Bredtvet-alternativ­et fremdeles beskrives som aktuelt til tross for KDIs tydelige beskjed?

«KDI og Statsbygg er enige om at Bredtveit er den lokasjonen som totalt sett er best. Det jobbes med ulike alternativ­er for både antall fengselspl­asser og hvor stort areal som er nødvendig», skriver Sættem.

Torsdag ble det kjent at Statsbygg også vurderer muligheten for å la Oslo fengsel bli værende på Grønland ved å ta i bruk det 170 år gamle Botsfengse­let igjen.

Kriminalom­sorgen mener fortsatt Bredtvet er et bedre alternativ.

«Bredtveit er det beste alternativ­et fordi det også vil gi oss et nytt og moderne kvinnefeng­sel», avslutter Sandlie.

 ??  ?? Det er disse grøntområd­ene naboene frykter de vil miste hvis planene om nytt storfengse­l på Bredtvet blir noe av. Skogen har et rikt dyreliv og brukes flittig til turgåing og bærplukkin­g.
Det er disse grøntområd­ene naboene frykter de vil miste hvis planene om nytt storfengse­l på Bredtvet blir noe av. Skogen har et rikt dyreliv og brukes flittig til turgåing og bærplukkin­g.
 ??  ?? I dag ligger det et kvinnefeng­sel på Bredtvet, med 50 plasser.
I dag ligger det et kvinnefeng­sel på Bredtvet, med 50 plasser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway