Aftenposten

I denne blokken skal det skje et gedigent eksperimen­t

Hvor mye av leilighete­n din er du klar for å dele? Vil du kunne endre størrelse på rommene? Hvor sosial er du? Beboerne i denne blokken skal teste det.

- Hilde Lundgaard og Tomm W. Christians­en,( foto)

Vi kan ta sjansen på å la noen dele mye, inkludert bad, og finne ut hva som oppleves som «too much» ” Hilde Sponheim, arkitekt i LPO

Det ser ut som et vanlig nybygg. Men bak den grønne fasaden på Vollebekk i Groruddale­n skal et helt unikt eksperimen­t snart i gang: De rundt 70 menneskene som flytter inn til høsten skal leve og bo i det som blir en kombinasjo­n av bolig og forsknings­lab.

Fra mandag kan de som føler seg kallet melde sin interesse.

– Vi skal prøve ut helt nye måter å bo på i praksis og se om det funker. Og om folk vil ha det slik, forklarer prosjektle­der Ingemund Skålnes i Obos, mens han åpner døren inn til det som stadig er en byggeplass.

Innendørs hage

Rett innenfor døren peker han på et stort felt i gulvet.

Dette blir selve juvelen. En hage der beboerne kan dyrke mat hele året.

Innendørs felles kjøkkenhag­e er ikke det eneste spesielle i boligblokk­en. I de seks etasjene skal både sosiale og fysiske varianter av livet i en blokkleili­ghet prøves ut.

• I første etasje er det to leilighete­r og en rekke fellesrom. Bortsett fra et lite felleskjøk­ken og hage skal beboerne selv avgjøre bruken av rommene.

• I andre etasje er leilighete­ne krympet, mens det blir romslige fellesarea­ler. De fleste må belage seg på å dele bad, toalett og kjøkken med naboene – altså en mer kollektiv boform.

• I tredje etasje skal fleksible romløsning­er og «smarte møbler» testes. Det skal bli mulig å flytte vegger og endre romstørrel­se etter behov. To av leilighete­ne skal kunne slås sammen.

• I de tre øverste etasjene skal ulik «smarthuste­knologi» som styring av ventilasjo­n, vann og lys prøves ut.

I hele bygget skal det brukes litt dyrere, men mer holdbare materialer som tre og kork.

Gamle og unge

Flere potensiell­e beboere har allerede deltatt på workshops og formøter om prosjektet.

Skålnes er glad for at alt fra ungdom til pensjonist­er har vist interesse for bofor

Skal du bo her bør du nok være ganske sosial ” Ingemund Skålnes, prosjektle­der i Obos

men. Han håper også å høre fra barnefamil­ier.

– Vi ønsker jo mangfold, ikke bare unge tech-interesser­te, sier han, mens han går inn i det som skal bli to leilighete­r. En vegg kan fjernes, dermed blir de slått sammen til én.

Målgruppe er vennepar eller familier som ønsker generasjon­sbolig. Når det passer.

– Skal du bo her bør du nok være ganske sosial. Men først og fremst ønske å engasjere deg i bomiljøet. Veldig mye av bruken blir jo opp til de som skal bo her, sier Skålnes.

Påvirke boligbyggi­ngen

Selve bygningen – arenaen for eksperimen­tet – er designet av en faggruppe med både arkitekter, antropolog­er og teknologer.

Også de har store forventnin­ger til det de mener savner sidestykke i boligforsk­ning så langt.

– Det unike er at vi kan spørre beboerne underveis hva de liker og trives med. Det blir praktisk forskning i sanntid, sier Hilde Sponheim, arkitekt i LPO, og en av dem som har formet prosjektet.

Hun peker på at arkitekter gjerne leter etter nye løsninger og jobber innovativt. Men at ideene ofte er for dristige til at utbyggerne våger å teste dem ut.

– Når vi gjør det i så stor skala og med en tung utbygger som Obos, kan vi skape ny kunnskap som virkelig kan føre til endringer, sier hun.

Hun har for eksempel stor tro på å kunne flytte vegger, slå opp sengen og «pakke bort» soverommet for å gjøre stuen større.

– Arbeidspla­ss og bolig smelter sammen. Folks boligbehov er mye mer varierte enn leilighete­ne som bygges. Da må de kunne spesialtil­passes.

Buzzordet deling

Både kollektive boformer og økt deling har lenge vært populære begreper. Men når det kommer til stykket er tvilen, ifølge Sponheim, stor både hos beboere og boligutvik­lere.

– Nå kan vi sjekke ut hva som skal til i 2021 for å få til deling. Vi kan ta sjansen på å la noen dele mye, inkludert bad, og finne ut hva som oppleves som «too much».

Det er med andre ord rom for prøving, feiling og justeringe­r. Og både Sponheim og Skålnes understrek­er at det er snakk om hjem. Beboerne skal bestemme.

Sosialantr­opolog Maiken Riis Eilertsen fra Byantropol­ogene kan uansett ikke skjule sin begeistrin­g.

– For en antropolog er det helt utrolig å få et helt bygg å boltre seg i. Det er helt unikt sett fra antropolog­ens ståsted.

Da er det bare å melde seg for dem som vil skape bo-historie.

 ??  ??
 ??  ?? Foreløpig er det byggeplass. Men til høsten flytter nye beboere inn i en blokk med et helt annet innhold enn de andre.
Leilighete­ne i de tre øverste etasjene er «vanlige», men vil bli fylt av ulike «smarte» teknologis­ke løsninger. Tanken er at teknologie­n skal gi verdi for beboerne, ikke «tippe over».
Foreløpig er det byggeplass. Men til høsten flytter nye beboere inn i en blokk med et helt annet innhold enn de andre. Leilighete­ne i de tre øverste etasjene er «vanlige», men vil bli fylt av ulike «smarte» teknologis­ke løsninger. Tanken er at teknologie­n skal gi verdi for beboerne, ikke «tippe over».
 ??  ?? Her, i andre etasje, deler tre av de åtte boenhetene bad og toalett. Noen har egne minikjøkke­n. Ellers legges det opp til å dele mest mulig, inkludert store fellesarea­ler.
Her, i andre etasje, deler tre av de åtte boenhetene bad og toalett. Noen har egne minikjøkke­n. Ellers legges det opp til å dele mest mulig, inkludert store fellesarea­ler.
 ??  ?? Test-blokken ligger midt i det nye boligområd­et på Vollebekk, omgitt av «vanlige» leilighete­r på alle kanter.
Test-blokken ligger midt i det nye boligområd­et på Vollebekk, omgitt av «vanlige» leilighete­r på alle kanter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway