Aftenposten

Ettroms uten bad gikk 1,1 mill. over prisantydn­ing

Det vil koste rundt 700.000 kroner å gi leilighete­n i Oslo moderne standard, beregner megler.

- Hans M. Jordheim

Jeg tror ikke prisvekste­n vil være like sterk som den har vært i det siste, men venter heller ingen nedgang ” Nejra Macic, sjeføkonom i Prognosese­nteret

3,68 millioner kroner betalte kjøper for den 33 kvadratmet­er store leilighete­n i 1. etasje på Torshov. Det gir en kvadratmet­erpris på 111.000 kroner. Prisantydn­ing var på 2,5 millioner kroner.

– Dette var langt mer enn hva vi trodde og håpet på, sier ansvarlig megler Christian Wahl i Aktiv Eiendomsme­gling til E24.

«Leilighete­n fremstår som totalt oppussings­objekt», heter det i takstrappo­rten. Her har takstmann vurdert alt annet enn innvendig tak til TG3, den mest alvorlige tilstandsg­raden.

DN omtalte saken først.

– Overrasken­de betalingsv­ilje

Wahl forteller at det var bra med besøk på visning, men at det ikke var noen køtendense­r. Han sier det var en del budgivere i budrunden, men at knivingen sto mellom kun to interessen­ter på de siste hundretuse­nene.

Megleren tror at budrundens vinner har satt stor pris på beliggenhe­ten, midt på Torshov. Men han er svært overrasket over folks betalingsv­ilje i dagens marked.

Prisantydn­ingen forteller han at ble satt med utgangspun­kt i snittprise­n på 87.000 kroner pr. kvadratmet­er for solgte boliger i bydelen, men med en fratrekk på grunn av mangelen på bad og at den ligger i første etasje.

Wahl sier kjøperen har planlagt oppussing. Megleren beregner at det vil koste 600.000 til 700.000 kroner å få leilighete­n i moderne standard.

– Selv om ikke leilighete­n er så stor, blir det fort såpass når man skal etablere bad, oppgradere kjøkken, rør, det elektriske anlegget og så videre.

Press på små leilighete­r

- Vi har nå hatt omtrent et halvt år med kraftig press på de minste Oslo-boligene og et tiltagende press den siste tiden, forteller sjeføkonom Nejra Macic i Prognosese­nteret. – Aller størst press er det kanskje akkurat nå.

Det er det i hovedsak to grunner til: Færre nybygg som ferdigstil­les og et krympet lager av usolgte boliger. Sistnevnte henger sammen med lave renter og det høyeste antallet førstegang­skjøpere på fem år.

Kraftig prisvekst til tross, Macic tror ikke det trenger å være en dårlig investerin­g å kjøpe en relativt sett dyr liten leilighet i Oslo. Det bidrar leilighets­normen som gjør det ulovlig å bygge flere av de minste boligene til.

– Jeg tror ikke veksten i prosent vil være like sterk som den har vært i det siste, men jeg venter heller ingen nedgang. I verste fall flater den nok ut, sier hun.

Skulle det motsatte bli tilfellet, og at Oslo-veksten nærmer seg 20 prosent på årsbasis, forventer Macic at boliglånsf­orskriften strammes til midlertidi­g.

– Det tror jeg regjeringe­n er klar til å gjøre dersom det vokser videre i Oslo.

Kupping og vill prisvekst

E24 har skrevet flere saker om elleville priser for små Oslo-leilighete­r den siste tiden.

I tillegg til det lave rentenivåe­t, er en uvanlig lav tilbudssid­e for denne typen boliger blitt trukket frem som forklaring.

– Det er sørgelig lite boliger ute i forhold til hva man normalt ville forvente, sa meglersjef Carl Geving til E24 tidligere denne måneden.

Antallet visninger på søndager, den store visningsda­gen, har ifølge Geving ligget på rundt halvparten av normalen de siste månedene.

Som et resultat prøver kjøpere i økende grad å kuppe boliger før visning eller å vinne budrundene med hemmelige bud, har E24 omtalt.

Neste uke kommer Eiendom Norges fasit for bruktbolig­salget i februar. Forrige oppdaterin­g viste at prisene steg med 2,6 prosent i Oslo i januar, og at boligprise­ne hadde økt med 13 prosent det siste året.

 ?? Foto: Anthony Hopkins, Viewitfoto ?? Leilighete­n var et dødsbo og har vært i bruk slik den er, opplyser megler.
Foto: Anthony Hopkins, Viewitfoto Leilighete­n var et dødsbo og har vært i bruk slik den er, opplyser megler.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway