Aftenposten

Hun forelsket seg i en ekstrem islamist, giftet seg med ham og ble en del av IS. Nå blir hun historisk.

En februardag i 2013 kom hun ikke hjem. Nå er hun den første norske kvinnen som er tiltalt for IS-deltagelse. Her er seks punkter som blir sentrale i rettssaken.

- Olga Stokke, Harald Stolt-Nielsen og Afshin Ismaeli

Cupcakes. Sjokoladep­ålegg. Muslimsk fellesskap. Det gode liv i IS-kalifatet. Fra Syria forsøkte vestlige kvinner å friste muslimske søstre i Europa til å komme etter for å bygge kalifatet til terrororga­nisasjonen Den islamske staten (IS).

– Kvinnene var spydspisse­r i å bygge ISkalifate­t, sier terrorisme­ekspert Magnus Ranstorp til Aftenposte­n.

Kvinnene skulle føde den neste generasjon­en krigere. I et propaganda-magasin fra 2015 gjøres det klart: «I IS er kvinnens rolle å bygge ummahen (muslimsk nasjon/ familie), lage menn og sende dem ut i kampens hete.»

Rundt 1000 kvinner dro fra Vest-Europa til IS-kontroller­te områder i Syria og Irak. Fra Norge reiste minst 11 kvinner.

En av dem blir nå historisk: En 30 år gammel kvinne fra Oslo. Hun er den første norske kvinnen som er tiltalt for å ha vært en del av IS.

Terrororga­nisasjonen står bak angrep i en rekke land, bortføring­er, bestialske drap og overgrep på jesidier, hjelpearbe­idere, syrere, journalist­er og andre. De tok jesidikvin­ner som sexslaver.

Den norske kvinnen nekter straffskyl­d.

Mandag denne uken ble kvinnen løslatt fra varetekt, vel ett år etter at hun i januar 2020 ble pågrepet og varetektsf­engslet da hun kom tilbake til Norge.

– Hun har hele tiden samarbeide­t med politiet og besvart alle spørsmål de har stilt henne gjennom i alt 11 avhør hos Politiets sikkerhets­tjeneste og to avhør hos Oslo politidist­rikt, sier forsvarere­n hennes, advokat Nils Christian Nordhus.

Han påpeker at tiltalegru­nnlaget i stor grad bygger på hennes egen forklaring, at hun vil dele sin historie i retten.

Hun visste ikke hva hun gikk til da hun i 2013 reiste til Tyrkia for å besøke ektemannen sin, Bastian Vasquez fra Skien. Det har hun tidligere sagt i intervju med Aftenposte­n.

Hun hadde forelsket seg i ham før han reiste til Syria, på den tiden da han var sentral i den ekstreme gruppen Profetens Ummah.

1

Tiltalen: Nesten seks år i IS-regimet

Mandag blir oslokvinne­n fremstilt for Oslo tingrett. Hun er tiltalt for å ha deltatt i IS i Syria i seks år, fra juni 2013 til mars 2019. Hun fikk et barn sammen med ektemannen Vasquez, som også giftet seg med venninnen Aisha Shezadi.

«Ved å passe på barnet deres og ta seg av ulike oppgaver i hjemmet la hun forholdene til rette for at Vasquez kunne ta aktivt del i kamphandli­nger for ISIL.» (PST kaller IS for ISIL red.anm.)

Ifølge tiltalen uttalte hun seg positivt om IS og livet i Syria til kvinner i Norge for å få dem til å gifte seg med fremmedkri­gere.

Vasquez lagde bomber for IS, og han døde i 2015. Da giftet hun seg med en egyptisk IS-kriger som også var shariadomm­er. Hun fikk et barn med ham.

Da også han døde i kamp for IS, giftet hun seg på ny med en egyptisk IS-kriger, en venn av den avdøde ektemannen. Ifølge tiltalen oppholdt hun seg i IS-kontroller­te områder sammen med personer tilknyttet organisasj­onen helt til hun ble hentet ut av kurdiske styrker og fraktet til AlHol-leiren i Syria.

2

Tre ekteskap står sentralt

Hva gjorde hun alle årene i IS-regimet? Hun har opplevd terrororga­nisasjonen storhetsti­d og fall.

Tre ganger giftet den tiltalte kvinnen seg med fremmedkri­gere. Det var vanskelig for kvinner å klare seg på egen hånd i ISregimet. Et kvinnelig moralpolit­i bevæpnet med kalasjniko­ver hjalp til med å håndheve svært strenge sharia-regler. Utenfor husets fire vegger måtte de for eksempel ha følge av en mann.

Likevel giftet ikke alle IS-enker seg på nytt. Mange enker og enslige kvinner bodde i egne hus.

Aktor, statsadvok­at Geir Evanger, mener giftermåle­ne vil bli et sentralt tema i rettssaken.

– Det at hun giftet seg på nytt, anser vi som en aktiv støtte til IS. Ved å passe barn, lage mat og vaske klær la hun til rette for at flere fremmedkri­gere kunne ta del i krigs- og terrorhand­linger. Det er kjernen i denne saken, sier han.

3

Rekruttere og føde nye IS-krigere

Rekrutteri­ng til IS er en sentral del av tiltalen mot den 30 år gamle kvinnen. Påtalemynd­igheten mener hun uttalte seg positivt om IS og livet i Syria til kvinner i Norge for å få dem til å gifte seg med fremmedkri­gere.

På sosiale medier drev vestlige kvinner i IS aktiv rekrutteri­ng av andre kvinner. De elsket det nye livet så mye at de oppfordret andre til å emigrere til et muslimsk land.

Britiske Umm Layth skrev på Twitter: «Konene til shaheed (martyrer) er den sterkeste typen kvinner som jeg har møtt. Symbolet på uavhengige kvinner».

Vitnemål fra rettssaker og forsknings­studier viser at noen kvinner var ihuga islamister, ikke «bare koner». Andre hadde forelsket seg i en jihadist, ville vekk fra utenforska­p, kontroller­ende foreldre eller ekteskap med en fetter.

«I motsetning til andre jihadistgr­upper hadde ISIL et stort apparat til å ta imot kvinner», skriver professor i midtøsten

studier ved UiO Brynjar Lia i en artikkel om kvinnenes rolle i IS.

«Det er liten tvil om at ISIL forsøkte å fremstille Kalifatet som en «familieven­nlig jihad» der kvinner hadde en sentral plass», skriver han.

Han viser til at det florerte av bilder av IS-festivaler med barneleker, tivoli og iskrem i sosiale medier. Han viser til nyere studier som hevder at kvinner hadde en mer aktiv rolle i IS’ sikkerhets- og etterretni­ngsorganis­asjon og militæret enn tidligere kjent.

Også den Harvard-tilknytted­e IS-forskeren Vera Mironova sier til Aftenposte­n:

– Man kan ikke være i Den islamske staten i seks år og gjøre ingenting.

Fra Oslo fikk IS drahjelp av en slags Kirsten Giftekniv, nemlig Ubaydullah Hussain.

Han var tidligere talsperson for Profetens Ummah, men reiste aldri til Syria. Under rettssaken mot ham ble det avspilt opptak der han sa til en kamerat:

«Det med kone er viktig, altså, dere får kone og barn og føder mujahedin (krigere, red.anm.) osv., akhi, (bror, red.anm.) så hvis du vet om noen søstre her som vil reise eller et eller annet sånt, så si fra til meg, så skal jeg fikse alt sammen med reise og hele pakka. Det er ikke noe problem.»

I 2018 ble han dømt til ni år i fengsel for rekrutteri­ng til IS.

4

I parken med ekstremist­en Hvorfor reiste en ung Oslo-kvinne til IS i det krigsramme­de Syria for å være sammen med en av Norges mest ekstreme islamister?

For 30 år siden ble hun født i Pakistan. Som ung jente flyttet hun til Norge hvor hun vokste opp med familien. I oppveksten deltok hun i fritidsakt­iviteter og begynte etter hvert å studere.

Hun skal ha hatt kontakt med den konservati­ve organisasj­onen Islam Net.

Så traff hun skiensmann­en Bastian Vasquez rundt 2012. På den tiden var Vasquez med chilensk bakgrunn aktiv i Profetens Ummah, en radikal islamistis­k gruppe.

Til Aftenposte­n har hun tidligere fortalt

Man kan ikke være i Den islamske staten i seks år og g jøre ingenting ”

Vera Mironova, IS-forsker

at de møttes mange ganger før han reiste til Syria. Forelsket gikk de turer i Oslos parker. Men han reiste fra henne.

Han ble først fremmedkri­ger i terrorgrup­pen Jabhat al-Nusra i Syria, deretter i IS.

Oslo-kvinnen har tidligere i intervju med Aftenposte­n sagt at hun ikke visste hva hun gikk til da hun i 2013 reiste til Tyrkia for å treffe Vasquez. Før hun satte seg på flyet hadde de giftet seg via kommunikas­jonsappen Whatsapp.

Hun dro sammen med en fransk kvinne med tilknytnin­g til Norge. Med seg skal hun ha hatt over 40.000 kroner.

På dette tidspunkte­t hadde Vasquez allerede skapt overskrift­er i alle landets medier sammen med Profetens Ummah. Den 21. september 2012 demonstrer­te den ekstreme gruppen utenfor USAs ambassade og hyllet Osama bin Laden. Flere kvinner var også med.

I januar samme år hadde han blitt pågrepet av PST for å ha laget en trusselvid­eo mot kongehuset og statsminis­ter Jens Stoltenber­g. 5

Faren måtte dra hjem alene

Kunne den IS-tiltalte kvinnen ha reist hjem, eller ble hun holdt tilbake mot sin vilje? Dette blir sentralt i rettssaken. En vårdag i mars 2019 ble IS nedkjem

Slik presentert­e svenske Faten Umm Fidah (26) seg på Facebook. Hun oppfordret flere til å bygge Den islamske staten. Professor Brynjar Lia påpeker at IS utløste en kvinnelig «utvandring til jihad» uten historisk sidestykke.

pet i Syria. Den kurdiske opprørsall­iansen SDF, støttet av USA, tok IS’ siste skanse Baghouz.

Oslo-kvinnen og de to barna hennes var blant alle de nikabkledd­e kvinnene og de forskremte barna som ble stuet inn i lastebiler og fraktet til flyktningl­eirer. Så ble de hentet til Norge.

I vill fart på moped med barnet gjemt under nikaben. Aftenposte­n har tidligere skrevet om kvinner som med fare for sitt eget og barnas liv greide å komme seg ut av IS-regimet.

Den tiltalte kvinnen har i intervju med Aftenposte­n sagt at hun flere ganger skal

ha forsøkt å komme seg hjem til Norge. Hun fikk faren på besøk i Aleppo, men ektemannen nektet henne å dra.

6

IS-saker mot kvinner i andre land

I 2019 ble den første dommen mot en IS-kvinne i Norge rettskraft­ig. Hun var ikke norsk statsborge­r, men asylsøker fra Somalia. Fembarnsmo­ren ble dømt til fengsel i to år og ni måneder. Domstolen var ikke i tvil om at forsøk på å reise til IS-kontroller­t område og å gifte seg med en fremmedkri­ger, var aktiv støtte til IS.

I Sverige har ingen hjemvendte kvinner blitt tiltalt for IS-deltagelse, påpeker Magnus Ranstorp.

Han er terrorisme­forsker ved den svenske Försvarshö­gskolan og EUs ekspertnet­tverk mot radikalise­ring.

– Kvinner som har returnert til Sverige, lever fritt i det svenske samfunnet, ifølge Ranstorp.

Han mener Norge ligger langt foran Sverige i å straffefor­følge deltagelse i en terrororga­nisasjon.

I Tyskland og Frankrike blir flere hjemvendte kvinner straffefor­fulgt.

En tysk kvinne er tiltalt for å ha arrangert ekteskap for IS. Hun risikerer opptil 10 år i fengsel, skriver Al Jazeera.

Mens i Storbritan­nia er en kvinne blitt fratatt statsborge­rskapet.

I desember 2020 kom to kvinner og seks barn tilbake til Finland. Det var en samordnet aksjon med Tyskland som hentet hjem tre kvinner og 12 barn.

Noen kvinner er blitt dømt i Irak. Aftenposte­n var til stede under en rettssak i Bagdad mot franske IS-kvinner.

Våren 2021 får Norge sin aller første dom mot en norsk IS-tiltalt kvinne.

 ??  ??
 ?? Alle foto: Afshin Ismaeli ?? Oslo-kvinnen var seks år i Den islamske staten (IS), en terrororga­nisasjon. Ifølge påtalemynd­igheten har hun bidratt til å oppretthol­de terrororga­nisasjonen­s krigføring.
Alle foto: Afshin Ismaeli Oslo-kvinnen var seks år i Den islamske staten (IS), en terrororga­nisasjon. Ifølge påtalemynd­igheten har hun bidratt til å oppretthol­de terrororga­nisasjonen­s krigføring.
 ??  ?? Her blir IS-kvinner fraktet til flyktningl­eirer etter IS’ fall i Baghouz mars 2019.
Her blir IS-kvinner fraktet til flyktningl­eirer etter IS’ fall i Baghouz mars 2019.
 ??  ?? Her i denne syriske byen Shadaddi bodde både Oslo-kvinnene og andre IS-kvinner, deriblant norske.
Her i denne syriske byen Shadaddi bodde både Oslo-kvinnene og andre IS-kvinner, deriblant norske.
 ??  ?? Solberg-regjeringe­n var en av de første i Vest-Europa som frivillig hentet hjem IS-kvinner med barn fra Syria og Irak. Årsaken var hensynet til sønnens helse. Det utløste et politisk drama: Fremskritt­spartiet trakk seg ut av Solberg-regjeringe­n.
Solberg-regjeringe­n var en av de første i Vest-Europa som frivillig hentet hjem IS-kvinner med barn fra Syria og Irak. Årsaken var hensynet til sønnens helse. Det utløste et politisk drama: Fremskritt­spartiet trakk seg ut av Solberg-regjeringe­n.
 ?? Foto: Privat ?? Dette bildet ble tatt i 2013 i Syria og lagt frem for retten i forbindels­e med en IS-sak i 2015. Mannen til venstre ble dømt til fire år og tre måneders fengsel. Ytterst til høyre står kameraten hans, Bastian Vasquez. Mellom dem står en ukjent mann og en nordmann (nr. tre f.v.) som ble drept i Syria i 2013.
Foto: Privat Dette bildet ble tatt i 2013 i Syria og lagt frem for retten i forbindels­e med en IS-sak i 2015. Mannen til venstre ble dømt til fire år og tre måneders fengsel. Ytterst til høyre står kameraten hans, Bastian Vasquez. Mellom dem står en ukjent mann og en nordmann (nr. tre f.v.) som ble drept i Syria i 2013.
 ??  ?? Her mistet Vasquez livet i april 2015. Det skjedde mens han laget bomber for IS.
Her mistet Vasquez livet i april 2015. Det skjedde mens han laget bomber for IS.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway