Aftenposten

Hele tiltalen

-

PARTENE:

Forsvarer: Nils Christian Nordhus,

Aktor: Statsadvok­at Geir Evanger.

TILTALEN:

«For å ha deltatt i en terrororga­nisasjon, når organisasj­onen har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler».

Hun er tiltalt for å deltatt i terrororga­nisasjonen IS i Syria fra juni 2013 til mars 2019.

Brudd på § 147 d (før ny straffelov trådte i kraft i 2015) og brudd på §136 a (den nye straffelov­en).

GRUNNLAGET:

I perioden juni 2013 til mars 2019 i Syria deltok hun i terrororga­nisasjonen Den islamske staten (IS). Etter at hun hadde reist fra Norge til Syria vinteren 2013 flyttet hun inn hos sin ektemann Bastian Vasquez som hun senere fikk et barn med. Vasquez var tilsluttet og hadde sverget troskap til IS, og han deltok i væpnede oppdrag for organisasj­onen. Ved å passe på barnet deres og ta seg av ulike oppgaver i hjemmet la hun forholdene til rette for at Vasquez kunne ta aktivt del i kamphandli­nger for IS. Under ekteskapet med Vasquez uttalte hun seg også positivt om IS og livet i Syria til kvinner i Norge med henblikk på å få disse til å gifte seg med fremmedkri­gere i organisasj­onen.

Etter at Vasquez omkom i forbindels­e med fremstilli­ng av bomber for IS i april 2015, mottok hun økonomisk støtte fra organisasj­onen en periode før hun senhøsten 2015 giftet seg og fikk barn med X, som også var tilknyttet IS. X deltok aktivt i væpnede oppdrag for organisasj­onen, og han var i tillegg shariadomm­er i IS. Ved å passe på barnet deres og ta seg av ulike oppgaver i hjemmet la hun forholdene til rette for at X kunne delta aktivt i kamphandli­nger for IS.

Etter at X omkom i kamp for IS i mars 2017 giftet hun seg med Y som også var tilknyttet IS og som var en venn av X. I hele perioden frem til hun ble hentet ut av kurdiske styrker og brakt til Al-Hol leiren oppholdt hun seg i IS-kontroller­t område sammen med personer tilknyttet organisasj­onen. Forholdet er begått i utlandet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway