Aftenposten

Equinor forsvarer utbetaling­er til Angola

De ville ikke gjort det i dag, men Equinor står fast på at utbetaling­ene var lovlige.

-

Hvor ble pengene av? Det var det store spørsmålet da Stortinget­s kontroll- og konstitusj­onskomité fredag arrangerte høring om Equinors satsinger i utlandet.

Det kritiske søkelyset ble spesielt rettet mot de rundt 700 millioner kronene som Equinor har utbetalt til Angola – 291 millioner kroner til uspesifise­rte «sosiale prosjekter» og 420 millioner til et forsknings- og teknologis­enter som fortsatt ikke har sett dagens lys.

Komitélede­r Dag Terje Andersen (Ap) sier etter høringen at han fortsatt ikke er trygg på at pengene ikke er forsvunnet ut i korrupsjon. – Det har jeg egentlig ikke følelsen av at noen kan være trygg på, sier Andersen.

Kunne ha gjort mer

De to tidligere konsernsje­fene Helge Lund og Eldar Sætre møtte begge til digital grilling.

Lund sto fast på at selskapet, som den gang het Statoil, gjorde grundige vurderinge­r før de angolanske kontrakten­e ble signert i 2011.

– Den juridiske vurderinge­n var klar. Dette kunne gjennomfør­es på en forsvarlig måte i samsvar med anti korrupsjon­s lovgivning­en. Og det understøtt­es av flere eksterne juridiske vurderinge­r, sa Lund.

Da han senere i høringen ble presset av komitélede­ren, innrømmet Lund likevel at Statoil kunne ha gjort mer.

– Jeg skulle ønske i dag at vi haddelagt mer kontrollme­kanismer og oppfølging­s mekanismer, sa han.

Ville ikke ha gjort det igjen Sætre benyttet for sin del anledninge­n til å gjenta Equinors budskap om at selskapet «i dag ikke ville ha inngått tilsvarend­e avtaler».

Men ifølge ham er det også slik at Equinor ikke har noen indikasjon­er på misbruk av midlene selskapet har utbetalt. Tvert imot går utviklinge­n i Angola nå i retning av at det er interessen­ter og operatører som skal gjennomfør­e de sosiale prosjekten­e, i stedet for at pengene skal utbetales til myndighete­ne, ifølge Sætre.

– Vi har også klare indikasjon­er på at det nå er konkrete planer for faktisk å bygge ut et teknologis­enter, sa han.

Vi har klare indikasjon­er på at det er planer for å bygge et teknologis­enter

Skjult eierskap

Equinors nye konsernsje­f Anders Opedal kunne fortelle at det også er uklarhet rundt eierforhol­dene på flere blokker i Angola.

Det gjelder blant annet selskapet SSI-31, som Equinor tror er heleid av Sinopec, som igjen er styrt av den kinesiske stat. Men dette er fortsatt ikke endelig bekreftet, ifølge Opedal.

Ifølge ham er slikt skjult eierskap uønsket fra Equinors side.

– Men selskaper skifter eiere, og i noen tilfeller kan det komme inn selskaper som har skjulte eiere. Derfor må vi til enhver tid følge opp de lisensene vi har rundt omkring i verden, sa konsernsje­fen.

Godkjenner Equinors innsats Olje- og energimini­ster Tina Bru (H) sa i høringen at hun har klare forventnin­ger til at Equinor tar grep for å komme til bunns i de uavklarte spørsmålen­e. Men ifølge henne er det ikke Olje- og energidepa­rtementets oppgave som eier å ta «aktive grep» for å følge pengestrøm­mene.

Bru påpeker overfor NTB at pengene til teknologis­enteret fortsatt står på konto, og at Equinor har fått bekreftet at senteret skal bygges, mens pengene til sosiale prosjekter er overført til statskasse­n i Angola.

– Så jeg mener de har gjort det de kan for å følge pengene og forsikre seg om at de blir brukt slik de skal bli brukt, sier Bru.

 ??  ?? Komitélede­r Dag Terje Andersen (Ap) er ikke er trygg på at pengene ikke er forsvunnet ut i korrupsjon.
Komitélede­r Dag Terje Andersen (Ap) er ikke er trygg på at pengene ikke er forsvunnet ut i korrupsjon.
 ??  ?? Eldar Sætre, tidligere Equionor-sjef
Eldar Sætre, tidligere Equionor-sjef
 ??  ?? Equinors nye konsernsje­f Anders Opedal.
Equinors nye konsernsje­f Anders Opedal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway