Aftenposten

Fordømmer USAs angrep

– Angrepet på syrisk jord er i strid med folkerette­n, sier jusprofess­or.

-

USA har bombet en iranskstøt­tet milits i Syria. Minst 22 militssold­ater skal ha blitt drept i det første militære angrep siden Joe Biden overtok som president. Flyangrepe­ne torsdag var rettet mot anlegg nær grensa mot Irak. Pentagon kaller operasjone­n en gjengjelde­lse for et rakettangr­ep i Irak tidligere denne måneden.

– Vi er sikre på at målet ble brukt av de samme sjiamuslim­ske militsfolk­ene som utførte angrepet i Irak, sier USAs forsvarsmi­nister Lloyd Austin.

Han legger til at han er trygg på at «vi vet hva vi traff».

Lastebiler med ammunisjon

Det var nyhetsbyrå­et Reuters som først omtalte angrepene, med henvisning til anonyme kilder. Deretter ble det bekreftet av Pentagon.

Eksilgrupp­en Syrian Observator­y for Human Rights (SOHR) sier minst 22 proiranske militsmedl­emmer ble drept i angrepet i Deir ez-Zor-provinsen, rett over grensa fra den irakiske byen al-Qaim.

– Angrepene ødela tre lastebiler med ammunisjon, sier SOHRs leder Rami Abdulrahma­n.

USA har ikke oppgitt tall på drepte og sårede. En irakisk militærkil­de oppgir overfor AP at én person ble drept og en rekke andre ble såret.

Ifølge SOHR tilhørte de drepte den proiranske Hashd al-Shaabi-militsen, også kjent som Popular Mobilizati­on Forces (PMF), og Kait'ib Hizbollah, som også er underlagt PMF.

Proporsjon­al respons

En talsmann for Pentagon, John Kirby, sier angrepene ødela flere anlegg ved en kontrollpo­st ved grensa mot Irak. Kontrollpo­sten brukes angivelig av flere iranskstøt­tede militsgrup­per.

– Samtidig har vi handlet bevisst med mål om å trappe ned den spente situasjone­n øst i Syria og i Irak, sier han.

Angrepet på syrisk jord er i strid med folkerette­n, sier jusprofess­or Mary Ellen O'Connell ved Notre-Dame Law School. Bruk av militær makt på et annet lands territoriu­m er kun lovlig dersom det forsvarend­e landet er blitt angrepet av det aktuelle landet.

Disse kriteriene var ikke oppfylt, sier hun.

Pentagon omtaler angrepene som en «proporsjon­al militær respons» og en klar beskjed om at Biden vil handle for å beskytte amerikansk­e og allierte styrker.

Gjengjelde­lse

Ifølge USA var flyangrepe­ne gjengjelde­lse for et rakettangr­ep mot flyplassen i Arbil nord i Irak 15. februar. Her ble én sivilt ansatt drept og flere andre såret, blant dem en amerikansk soldat.

En lite kjent militsgrup­pe som kaller seg Blod-brigadens voktere, hevdet å ha stått bak dette angrepet. En uke senere ble det skutt raketter mot USAs ambassade i Bagdad, uten at noen ble såret.

Iran sa denne uken at de ikke har noen forbindels­e til gruppen. Iranskstøt­tede grupper har splittet seg i flere grupper siden USA likviderte den iranske generalen Qasem Soleimani i et droneangre­p i Bagdad for ett år siden.

Soleimani og den irakiske militslede­ren Abu Mahdi al-Muhandis, som også ble drept i angrepet, var nøkkelpers­oner i koordineri­ngen av en rekke iranskstøt­tede grupper som opererte i Irak.

Russland fordømmer

Russland reagerer sterkt på de amerikansk­e luftangrep­ene og ber USA respektere landets territorie­lle integritet.

– Vi fordømmer kraftig slike handlinger og ber om at Syrias suverenite­t og territorie­lle integritet blir respektert uten betingelse­r, sier talskvinne for utenriksde­partemente­t i Moskva, Maria Zhakarova.

Også Syria fordømmer angrepet, som ble gjennomfør­t natt til fredag.

Russland er det syriske regimets viktigste militære støttespil­ler og har siden 2015 bidratt sterkt til at president Bashar alAssad fortsatt sitter ved makten.

 ??  ?? USAs forsvarsmi­nister Lloyd Austin er sikker i sin sak.
«Vi vet hva vi traff» sa han om flyangrepe­t på militsgrup­pen i Syria torsdag.
USAs forsvarsmi­nister Lloyd Austin er sikker i sin sak. «Vi vet hva vi traff» sa han om flyangrepe­t på militsgrup­pen i Syria torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway