Aftenposten

Rekordlav interesse for oljeleting i Barentshav­et

Olje- og energimini­ster Tina Bru er ikke overrasket over lav interesse. Hun håper på flere funn.

- Alf Ole Ask

–Nå må regjeringe­n innse realiteten­e og skrote planene om oljeboring i Barentshav­et. Til og med oljeselska­pene ser at det er et tapsprosje­kt, sier Lars Haltbrekke­n. Han er SVs miljøpolit­iske talsperson på Stortinget.

I 23. konsesjons­runde i 2015 var det 26 selskaper som søkte. I 24. runde i 2017 var tallet sunket til 11, og i år er det bare syv selskaper som er interesser­t.

Regjeringe­n utlyste i fjorhøst rekordmang­e oljeblokke­r som selskapene kunne søke på i den 25. konsesjons­runden. Den omfattet ni områder. De er fordelt på åtte i Barentshav­et og ett i Norskehave­t. Nå ligger det syv søknader på oljeminist­er Tina Brus bord. Tildelinge­ne vil skje før sommeren.

– Antallet selskaper er relativt lavt, men det er ikke noen stor overraskel­se. Samtidig er det solide selskaper av ulik størrelse som har søkt, kommentere­r olje- og energimini­steren via sin kommunikas­jonsavdeli­ng.

Bru tror disse selskapene kan bidra til økt kunnskap om norsk sokkel. Det kan igjen bidra til at flere funn kan gjøres. Det finnes to typer konsesjons­runder på norsk sokkel, nummererte runder og tildelinge­r i forhåndsde­finerte områder (TFO).

Det er solide selskaper av ulik størrelse som har søkt ” Olje- og energimini­ster Tina Bru

De nummererte, ordinære konsesjons­rundene lyses vanligvis ut annethvert år. De omfatter umodne områder. Tildelinge­r i forhåndsde­finerte områder (TFO) lyses ut hvert år. De er i områder der det alle

Til og med oljeselska­pene ser at det er et tapsprosje­kt ” Lars Haltbrekke­n, SVs miljøpolit­iske talsperson på Stortinget

Det er attraktivt å lete på norsk sokkel ” Anniken Hauglie, Norsk Olje og Gass

rede er oljevirkso­mhet.

Anniken Hauglie er administre­rende direktør i Norsk Olje og Gass. Hun mener at nedgangen i antall søkere primært skyldes arealet som er inkludert i runden.

– Norge har ikke åpnet noe ny tt areal. De mest attraktive delene av norsk sokkel som er åpnet, er inkludert i TFO-områdene, skriver Hauglie i en e-post.

Miljødirek­toratet advarte

Men områdene som det nå er laber interesse for, er omstridt ut fra miljøhensy­n.

Miljødirek­toratet (MD) var sterkt kritisk til de planlagte utlysninge­ne og hevdet at klimarisik­oen ikke var vurdert. Direktorat­et stilte også spørsmål ved utlysninge­nes lønnsomhet.

Det mente at flere av blokkene er lokalisert i områder preget av lange avstander, vintermørk­e og is. MD mente at dette gjør både leting, utbygging og forsvarlig beredskap mer utfordrend­e og følgelig mer kostbart, ifølge NTB.

Gode ordninger få søkere

SVs Haltbrekke­n viser til at Norge har vedtatt en sjenerøs skattepakk­e til oljeselska­pene.

Det er etablert en ordning for refusjon av kostnader til leting. Den innebærer at nye selskaper får dekket 78 prosent av kostnadene.

Noe Haltbrekke­n karakteris­erer som milliardsl­øsing: – Det lave antallet søkere styrker vår mistanke om at oljeboring i Barentshav­et er et tapsprosje­kt.

Statsråd Bru mener at TFO-tildelinge­ne viser at det fremdeles er stor interesse for leting på norsk sokkel. Hun håper det fortsetter.

Sjefen for Norsk Olje og Gass mener at det er bekymrings­fullt at færre store internasjo­nale selskaper som satser på norsk sokkel.Men hun viser til at det er stor interesse for TFO-rundene. I januar fikk hele 30 selskaper tildelt nye leteblokke­r.

– Det er attraktivt å lete på norsk sokkel, skriver Anniken Hauglie.

 ??  ??
 ?? Foto: Heiko Junge, NTB ?? Minister Tina Bru tror selskapene som har søkt 25. konsesjons­runde, kan skape økt kunnskap om norsk sokkel og bidra til flere oljefunn.
Foto: Heiko Junge, NTB Minister Tina Bru tror selskapene som har søkt 25. konsesjons­runde, kan skape økt kunnskap om norsk sokkel og bidra til flere oljefunn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway