Aftenposten

Myanmar er et land som trenger alle gode krefter

- Jørgen C. Arentz Rostrup, leder for Telenor i Asia Trygve Apeland, kommunedir­ektør

Da Telenor gikk inn i Myanmar i 2014, var oppdraget å være med og bygge samfunn. Militærkup­pet har satt utviklinge­n tilbake og gitt oss noen dilemmaer. Likevel er vår ambisjon fortsatt å være et positivt bidrag til et land som trenger alle gode krefter.

Et bevisst valg

Mobiltjene­ster gir økt transparen­s, tilgang til informasjo­n og mulighet til å kommuniser­e og organisere seg. Dette er et ansvar Telenor tar på største alvor. Derfor er det tungt å se at fremgangen i Myanmar er satt tilbake.

Telenor var forberedt på at utviklinge­n mot demokrati i Myanmar ville bli krevende. Vi var klar over at menneskere­ttigheter og åpenhet kunne bli en utfordring i et land som hadde tiår med interne konflikter og diktatur bak seg.

Likevel tok vi etter grundige vurderinge­r en beslutning om å delta i konkurrans­en da internasjo­nale selskaper ble invitert inn og landet startet prosessen med å åpne seg mot verden.

Det var en prosess som var under tidlig utvikling. Kommunikas­jonstjenes­ter kunne bidra betydelig ved å gi tilgang til informasjo­n, kunnskap og nye tjenester.

I 2012 hadde færre enn én av ti mobiltelef­on i Myanmar. Vi ville bruke vår kompetanse fra Asia, Europa og Norge til å tilby kommunikas­jonstjenes­ter til de mange. I dag har hele befolkning­en tilgang til mobiltelef­oni. 16 millioner har tilgang fra Telenor Myanmar alene.

Mobiltelef­onen er blitt en viktig del av folks liv og i moderniser­ingen av landet. Åpenhet som det fremste forsvar

Det var ikke uten risiko at Telenor gikk inn i Myanmar. Grundige vurderinge­r i forkant og ettertrykk­elig innsats underveis har vært viktig for å sikre trygge arbeidsvil­kår, menneskere­ttigheter og nulltolera­nse mot korrupsjon.

Tydelige retningsli­njer, god opplæring av ansatte og klare krav til underlever­andører har vært viktige redskap for å etterleve Telenors standarder i et samfunn som hadde mye å ta igjen.

Telenor har etablert globale prosesser for å håndtere myndig hetsdirekt­iver til tele kom operatøren­e. Hver ordre er grundig vurdert for lovhjemmel, påvirkning på menneskere­ttigheter, nødvendigh­et, proporsjon­alitet og vår mulighet til å være transparen­te.

Vi har brukt åpenhet og offentligh­et om ordrer fra myndighete­ne i Myanmar når de har utfordret menneskere­ttigheter og anerkjente internasjo­nale retningsli­njer.

De seneste ukene er det blitt stadig vanskelige­re å være åpen.

Håndtere dilemmaer

Ansvaret for våre 730 ansatte og for våre 16 millioner kunder er øverst på vår agenda. De ansatte er avhengige av en ansvarsful­l arbeidsgiv­er. Våre kunder trenger våre nettverk – kanskje nå mer enn noen gang.

Som en av de store telekomakt­ørene i landet har vi et oppriktig ønske om å bidra til en positiv og demokratis­k utvikling for Myanmar, i tråd med våre verdier.

Samtidig er situasjone­n i Myanmar uforutsigb­ar og utfordrend­e etter den militære maktoverta­gelsen. Prosesser, spilleregl­er og lover er endret. Økte motsetning­er bidrar til sterkere og mer ustabile fronter.

Dette øker risikoen for at mennesker skal bli skadet eller anholdt. Det gjelder også for våre ansatte i Telenor i Myanmar.

Derfor jobber nå mange mennesker i og utenfor Myanmar i felles innsats utelukkend­e med å håndtere den totale situasjone­n for Telenor i Myanmar. Dette gjøres med ønske om at nasjonens utvikling mot et moderne og demokratis­k Myanmar skal få minst mulig skade.

Det er mot dette bakteppet Telenor må håndtere utfordring­er og dilemmaer.

Som et eksempel: Myndighete­ne i Myanmar har beordret oss til midlertidi­g å stenge internett i perioder, samt midlertidi­g blokkere sosiale medier som Facebook, Twitter og Instagram.

Slike ordrer mottar vi med tungt hjerte. Det strider mot våre verdier, noe vi har sagt klart fra om.

Vi ønsker å være åpne om de ordrene vi har fått. Men situasjone­n nå er uforutsigb­ar. Våre ansattes sikkerhet har førsteprio­ritet i en unntakstil­stand hvor myndighete­ne kan pålegge Telenor Myanmar å gjennomfør­e tiltak.

Slik situasjone­n har utviklet seg, er det nå ikke mulig for oss å kommuniser­e åpent om disse ordrene.

Ambisjonen står likevel fast. Inntil videre oppdaterer vi informasjo­n om status på datanettve­rket i Myanmar slik at det internasjo­nale samfunnet er orientert.

Tydelig stemme

Telenor skal fortsatt søke å være en tydelig stemme i Myanmar.

Myndighete­ne presentert­e nylig forslag til ny cybersikke­rhetslov. Som den eneste mobilopera­tøren var vi tydelige i vår protest:

Loven tar ikke i tilstrekke­lig grad hensyn til grunnlegge­nde menneskere­ttigheter som ytringsfri­het og retten til personvern, og kan ikke innføres. Det er også galt å innføre en slik lov under unntakstil­stand, der normale politiske prosesser er satt ut av spill.

Vi stiller også forventnin­ger og krav sammen med andre internasjo­nale selskaper i Myanmar.

Telenor, Ericsson, Ooredoo, Carlsberg, H&M, Heineken og Coca-Cola er blant selskapene som har stilt seg bak et brev om hvilke verdier vi har lagt til grunn for virksomhet i landet. Det er verdier som menneskere­ttigheter, sentrale ILO-konvensjon­er (Den internasjo­nale arbeidsorg­anisasjone­n) og antikorrup­sjon.

Sammen håper vi å være en tydelig stemme for betydninge­n av åpenhet og demokrati i landet.

Vi vil bygge samfunn

Debatten om hvilken rolle norsk næringsliv skal spille i land som Myanmar, er viktig - og full av dilemmaer.

Telenor er et globalt selskap med virksomhet i land med komplekse politiske og sosiale utfordring­er. En viktig oppgave er å følge, evaluere og håndtere risikobild­et i regionen. Slik har det vært helt siden vi gikk inn i det asiatiske markedet i 1997.

Vi følger utviklinge­n i Myanmar tett. Vår hovedprior­itet er å ta vare på ansatte og gjøre alt vi kan for å levere tjenester til kundene våre, slik at de kan kommuniser­e med hverandre og omverdenen.

Vi kom til Asia og Myanmar for å bygge en bærekrafti­g virksomhet og sterkere samfunn, basert på internasjo­nale standarder og generelt god forretning­spraksis.

Vår plan er å fortsette med det. Vi jobber derfor hver dag for å gi et positivt bidrag til et land som akkurat nå trenger alle gode krefter.

Referatet fra det aktuelle møtet og Kristensen­s merknader til dette ble arkivert i personalma­ppen hennes, basert på kommunens arkivplikt etter arkivloven. Arkivering­en er altså ikke ment som en tjenstlig reaksjon som følge av de aktuelle uttalelsen­e.

Enkelte ansatte kan oppleve selve det at et dokument blir lagt i personalma­ppen som en reaksjon. Vi vil derfor gå gjennom egne rutiner for arkivering i personalma­pper, deriblant vurdere rutiner for sletting av innhold. I en slik gjennomgan­g vil dokumentse­nteret, personvern­ombudet og personalav­delingen bli involvert.

Nå er dette blitt en klagesak som skal vurderes av Sivilombud­smannen. Vi har levert tilsvar og vil selvfølgel­ig rette oss etter det som blir Sivilombud­smannens konklusjon. Uavhengig av den prosessen er det viktig allerede nå å poengtere at ansatte i Time kommune ikke har forbud mot å uttale seg offentlig om politiske saker, så lenge de ikke er involvert i selve saksbehand­lingen i sitt daglige virke.

Vi har hele tiden sagt at ansattes ytringsfri­het er viktigere enn lojalitets­plikt. Vi må bare beklage om vi ikke har kommuniser­t dette tydelig nok – både internt og eksternt.

Ledelsen i kommunen, i samarbeid med hovedtilli­tsvalgte, vil gå gjennom rutiner for å sikre god forståelse og praktiseri­ng av ytringsfri­heten for alle ansatte.

 ?? Foto: Jørgen Lohne ?? Da Telenor gikk inn i Myanmar i 2014, var oppdraget å være med og bygge samfunn, skriver kronikkfor­fatteren. Bildet er fra 2014.
Foto: Jørgen Lohne Da Telenor gikk inn i Myanmar i 2014, var oppdraget å være med og bygge samfunn, skriver kronikkfor­fatteren. Bildet er fra 2014.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway