Aftenposten

– Det er mange gutter som sliter

Da Dagbladets anmelder harselerte med gråtende kjendiser denne uken, så Eurovision­entusiast Morten Westgaard (18) rødt.

- Amalie Lereng

Navn: Morten Westgaard (18).

Ukens unge stemme fordi: Mener det er på tide å ta et oppgjør med voksne som ler av at kjendiser, særlig menn, «gråter på Lindmo». Skrev om det på Si ;D fredag.

– Musikkanme­lder Anders Grønneberg har vært i hardt vær den siste uken pga. MGP-anmeldelse­ne hans. Hva er det du reagerer på?

– Formulerin­gene! Det virker som om han bare er ute etter oppmerksom­het, og at han ikke tenker helt over hva han skriver.

– Det er særlig «hva med å gråte litt på Lindmo?»-kommentare­n han ga til en av artistene, du reagerer på?

– Ja, fordi Andreas «Tix» Haukeland nylig hadde grått på Lindmo og fortalt om selvmordst­ankene sine. Et slikt «stikk» fremstille­r det som negativt å gråte. Det synes jeg er teit.

– Hvorfor?

– Fordi det gjør det vanskelige­re for gutter, ungdommer, men også voksne menn, å uttrykke det de føler.

– Har ikke anmelderen et poeng i at det vil g jøre deg «populær» hos folket å dele slike personlige historier?

– Jo, det finnes folk som prøver å få sympatiste­mmer. Samtidig er det jo som Tix sa på Debatten denne uken: Han kan ikke velge når han skal på Lindmo.

– Sympati eller ikke. Etter din mening er det viktig å dele likevel?

– Absolutt. Og Tix snakket om selvmordst­anker. Det er ikke noe man gjør for sympati.

– Men kan det bli for mange slike personlige historier?

– Nei, det syns jeg ikke. Så lenge de som forteller, ikke fargelegge­r og overdriver, er det fint. Hvis man gjør det for PR, har man ikke skjønt hva psykisk helse er.

– Det kan jo være vanskelig å avdekke?

– Ja, for det er jo få som vet hvordan personene faktisk har hatt det. Men om man deler av kyniske grunner, burde man ha dårlig samvittigh­et.

– Du skrev jo også et Si ;D-innlegg om egne psykiske lidelser for to år siden. Fortell om det!

– Jeg valgte å fortelle om egne tunge dager i håp om å hjelpe andre. For to år siden var det ikke supermange gutter som snakket om psykisk helse. Men det jeg visste og vet, er at mange gutter sliter. Derfor er det så viktig at vi snakker åpent om det.

– Hvordan var reaksjonen­e?

– Det rant inn med positive kommentare­r, og jeg har hørt at teksten har hjulpet andre. Den gjorde også at jeg fikk jobb i fansiden Eurovision Norway, der jeg jobber frivillig nå.

– Hæ? Du skrev om psykisk helse, og så skjønte de at du var god på Eurovision?

– Haha! Ja, men jeg hadde vært veldig aktiv på Facebook-siden deres. Og da de så teksten, skjønte de at jeg var god til å skrive.

– Ok, så du er MGP-interesser­t. Men du er ikke Tix-fan?

– Ikke av låten.

– Hvorfor ikke? Begrunn gjerne musikkfagl­ig.

– Den er litt monoton og har ikke noe toppunkt. Det eneste jeg liker, er teksten og at Tix synger den.

– Du skrev på Si ;D denne uken at han er blitt en av de største forbildene for ungdom?

– Ja, han har gått fra å lage russelåter til å skrive om egen psykisk helse. Han har opparbeide­t seg mye oppmerksom­het fra ungdom over flere år, så når han først forteller, blir han et stort forbilde.

– De siste dagene har mange påpekt at flere av russelåten­e hans formidler et dårlig kvinnesyn. Det er vel ikke nødvendigv­is bra for unge jenters psykiske helse?

– Jeg er enig i at noen av låtene er litt vel

I intervju-serien «Ukens unge stemme» kan du bli bedre kjent med en ung person som har hevet stemmen sin i mediene den siste uken.

upassende. Samtidig har han nå gått ut og beklaget dem på Instagram.

– Var det riktig?

– Ja, mange ventet på det. Han gjorde det relativt raskt også, i motsetning til Grønneberg. Han har ikke beklaget seg, og det virker ikke som han kommer til å gjøre det heller.

– Tilbake til guttene. Hvorfor er det så vanskelig for gutter å fortelle om hvordan de har det?

– Jeg tror det henger sammen med at vi skal være «det sterke kjønnet».

– Hva kan vi g jøre?

– Vi må bare skjønne at det ikke er noe galt i å gråte. Du blir ikke mindre kul eller tøff hvis du gjør det.

– Da kan historien til Tix bidra?

– Ja, det kan hjelpe mange å se at også store kjendiser sliter, selv om det kanskje ikke ser slik ut.

– Hvem er forbildet ditt i norsk offentligh­et?

– Erik Follestad. Han har en podkast som heter «Hvordan har du det, mann?», som handler om gutters psykiske helse. Det er så kult at han fremstår som en av de «kule gutta» i mediene, samtidig som han snakker om følelser.

– Hva burde vi snakke mer om i 2021? –Jeg kan jo ikke la være å si psykisk helse. Og så må vi snakker mer med hverandre, og ikke bare om. Det er så viktig, særlig i år.

 ?? Foto: Helmine Syvertsen ?? – Jeg har hatt dager hvor jeg ikke ville ut av sengen, skrev Morten Westgaard (18) i 2019. Etterpå fikk han kallenavne­t «gutten med den blå hatten». Han hadde nemlig på seg en blå hatt i artikkelbi­ldet.
Foto: Helmine Syvertsen – Jeg har hatt dager hvor jeg ikke ville ut av sengen, skrev Morten Westgaard (18) i 2019. Etterpå fikk han kallenavne­t «gutten med den blå hatten». Han hadde nemlig på seg en blå hatt i artikkelbi­ldet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway