Aftenposten

Fikk nesten krysset av et nytt hårete mål

Maren Lundby & co. satte seg så høye mål at trenerne fikk bakoversve­is.

- Mette Bugge

Ilagkampen i den lille bakken i VM-byen ble det bronse etter Østerrike og Slovenia. Norge hadde en kvartett der den yngste, Thea Bjørseth, er 17 år. Maren Lundby er eldst med sine 26. Sammen med Silje Opseth (21) og Anna Odine Strøm (22) landet Norges lag på pallen, men ikke på toppen.

12 lag deltok i lagkampen. Etter første omgang var det av alle ting fersk verdensmes­ter Ema Klinec (22) som ødela for ledende Slovenia. Plutselig var det Østerrike som var foran, med Slovenia og Norge like bak. Norge var med i gullkampen igjen. Kun 4,4 poeng skilte lagene.

Det ble dramatisk. For andre gang i VMsammenhe­ng var det lagkamp. Mørket hadde senket seg over stadion, med Norge klarte ikke å stå fremst i flomlyset i finaleomga­ngen. For Slovenia var det verst. Klinec bommet igjen. Østerriker­ne jublet for seieren.

Var optimistis­k

Nå har Norge likevel to medaljer på de to første av fire konkurrans­er. Maren Lundbys sølv i den lille bakken følte hun som en seier, men gull gjenstår.

Planen var i alle fall klar når det gjelder å bli best i klassen. Historien er som følger:

Maren Lundby, Anna Odine Strøm og Opseth ble samlet på Olympiatop­pen i mai 2018, noen få måneder etter OL i Pyeongchan­g. En ny plan skulle på plass. Hvordan løfte seg videre?

– Vi trenerne ble sendt på gangen da hopperne skulle finne ut hva de ville. Da vi fikk se hva de ønsket, så vi at det var veldig hårete mål, sier landslagst­rener Christian Meyer.

Hopperne ble involvert for å finne ut hva visjonen skulle være for de neste fire årene. Til og med OL i Beijing 2022.

– Da jeg og Gjermund Lunder kom tilbake, var det ingen tvil. De ønsket å bli verdens fremste kvinnenasj­on, sier sjefen.

Det likte Meyer og Gjermund Lunder, og alle visste at det bare var å sette ned håp og ønsker på papiret. Det måtte jobbes hardt. Og de involverte måtte finne ut hvordan de ville ha det på laget. Tre punkter kom frem: Best sammen Klokskap i treningshv­erdagen Offensiv og utviklings­orientert

Fortsatt noe å gå på

Den gangen var det tre landslagsu­tøvere som var i spissen. Nå er det seks i stallen, og flere av ønskene er innfridd. Her er plusser og minuser.

+ Medalje i alle mesterskap

+ VM-gull individuel­t i 2019

- Lagseier i verdenscup­en

- Vinne nasjonscup­en

OL-gull i 2022 er også et mål, og det kan selvsagt bli innfridd.

Silje Opseth forteller til NRK at hun trøblet med landingen.

– Jeg kjente at jeg landet jevnsides og følte at jeg ødela for laget, sier hun.

 ?? Foto: Reuters/NTB ?? Thea Minyan Bjørseth (t.v.), Anna Odine Strøm, Silje Opseth og Maren Lundby konstatere­r at det ble bronse i lagkonkurr­ansen.
Foto: Reuters/NTB Thea Minyan Bjørseth (t.v.), Anna Odine Strøm, Silje Opseth og Maren Lundby konstatere­r at det ble bronse i lagkonkurr­ansen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway