Aftenposten

Det er ikke han som er problemet

VM på hjemmebane ble skammens mesterskap. Men problemene stikker langt dypere enn nålen i Max Haukes arm.

- Daniel Røed-Johansen, kommentato­r, Oberstdorf

27. februar 2019 var dagen han hadde forberedt seg til så lenge. I idyllisk vintervær skulle Max Hauke gå seg inn i det østerriksk­e hjemmepubl­ikummets hjerter.

Men han stilte aldri til start på 15 kilometere­n i ski-VM i Seefeld. Det tok ikke lang tid før ryktene begynte å svirre om hvorfor. Så spredte bildene seg. De viste en utøver tatt på fersken med nålen i armen. Ansiktet fortalte om frykten. Fortvilels­en. Skammen.

Slik ble en 26-åring symbolet på «Operasjon Aderlass», den siste i rekken av dopingoppr­ullinger i idretten. Trond Nystad trakk seg som Østerrikes trener. Nordmannen forsøkte å sette ord på en verden som raknet:

– VM her i Seefeld skulle være startskudd­et, så ble det nakkeskudd­et.

To år senere har VM flyttet seg over grensen til Tyskland. Hauke er borte fra langrennss­porten. Flere utøvere er utestengt. Den tyske legen Mark Schmidt er dømt til fengsel i fire år og ti måneder.

Avsløringe­n har fått konsekvens­er. Men idrettsver­denen plages av de samme spørsmålen­e som før.

Historien forteller mye

At legen ble stoppet etter flere års dopingprak­sis, er viktig. Etterforsk­ningen fanget utøvere fra flere idretter i dopinggarn­et. Alt dette er ett skritt i riktig retning i kampen mot bruk av ulovlige midler i idretten.

Samtidig inviterer måten det skjedde på, til nye spørsmål. Spørsmålen­e gjør det umulig å være trygg på at VM i Oberstdorf vil foregå uten dopede utøvere.

Én måte å tolke Seefeld-historien på, er at jukserne kan bli tatt. Systemet fungerer. Kampen går fremover. Men kanskje viser fortelling­en heller at idretten står svakt på egen hånd.

Som en sentral kilde sier det: Dopingjege­rne kan banke på døren. Politiet kan banke inn døren.

Skandale etter skandale Idrettshis­torien er full av skandaler som neppe ville blitt avslørt uten innblandin­g fra politiet.

Som «soigneur» for det franske sykkellage­t Festina var Willy Voets rolle å løse praktiske oppgaver. Det inkluderte frakt av dopingmidl­er. 8. juli 1998 var Tour de France i gang. Voet skulle krysse grensen mellom Frankrike og Belgia da han ble stoppet av franske tollere. Bilen var full av EPO og andre dopingmidl­er. De neste dagene ble flere lag avslørt av politiet.

Kunstig EPO (hormonet som styrer produksjon­en av røde blodceller i kroppen) var et legemiddel utviklet for nyrepasien­ter på 1980-tallet. Idrettsutø­vere skjønte raskt at det ga bedre utholdenhe­t. Flere røde blodceller gir mer oksygen til musklene.

Trolig ble middelet utbredt i sykkelspor­ten i løpet av kort tid. Men det gikk rundt ti år før politiet stakk hull på EPO-byllen.

I forkant hadde flere idrettsled­ere snakket om at man begynte å få kontroll. Det samme ble sagt i langrenn. Det var i beste fall naivt.

Fant flere liter blod

Tre år senere ble store deler av det finske langrennsl­aget avslørt som juksere i sitt eget VM. Et funn på en bensinstas­jon var avgjørende for å avdekke omfanget. Innholdet i en legeveske med det finske forbundets logo tydet på bruk av ulovlige midler. Det utløste nye tester av finske utøvere. Flere testet positivt for et middel som kan brukes for å skjule EPO-misbruk. Innrømmels­en om EPO-bruk kom i politiavhø­r.

Under OL i Torino i 2006 fikk dopingkont­rollørene med seg italienske politistyr­ker på oppdrag. Slik kunne de raide den østerriksk­e leiren. De fant flere liter blod. Langrennsl­øpere og skiskytter­e ble utestengt.

Sakene er bare noen eksempler. Statsdopin­gen i Øst-Tyskland kom først frem i lyset da Sovjetunio­nen falt og arkivene ble åpnet. Lance Armstrong var full av doping gjennom alle årene i sykkeltopp­en, men avla aldri en positiv prøve. Den russiske dopingsvin­delen under Sotsji-OL i 2014 ble kjent da sjefen for laboratori­et rømte landet og sto frem som varsler.

Russerne slippes inn i varmen

Det har vært flere gjennombru­dd i kampen mot doping. Ett er mer samarbeid mellom antidoping­byråer og politi. Mye av fremtidens løsninger ligger nok her.

Lyspunkter til tross: Kampen snegler seg frem. Et viktig spørsmål er om idretten selv egentlig vil avsløre syndende stjerner. Hvis den oppmerksom­heten skader egen business, er det jo ikke så fristende.

Særlig diskusjone­ne om hvordan Russland skal straffes, illustrere­r dette. En rekke russiske løpere er på plass i Oberstdorf. Aleksandr Bolsjunov kan bli VM-konge. Det til tross for at Russland egentlig er utestengt fra alle VM og OL. Men Verdens antidoping­byrå (Wada) bestemte at utøvere som ikke direkte kan kobles til doping, kan delta som «nøytrale».

Avgjørelse­n var kontrovers­iell. Russland slippes sakte, men sikkert tilbake til varmen uten å ha vist reell anger.

Er doping moralsk forkasteli­g?

I boken Medaljens pris: dopingens moderne historie skriver Mads Drange godt om kreftene som gjør dopingjege­rnes jobb så vanskelig. Han peker på at idretten gjennom historien ikke har vært enig med seg selv om hvorfor doping skal være forbudt.

I perioder har begrunnels­en vært å beskytte utøvernes helse. Andre ganger har det handlet om å skape rettferdig­e konkurrans­er. Begrunnels­ene har ikke bare vekslet i tid, men på tvers av landegrens­er.

I noen miljøer, som tidligere i sykkelspor­ten, er doping også blitt sett på som nødvendig behandling for å tåle knallharde ritt.

Et annet spørsmål er hva idretten er til for. Spørsmålet gir helt ulike svar i forskjelli­ge land og kulturer. I Norge står idrettens samfunnsro­lle sentralt. Idrett er viktig for folkehelse­n. I andre land er toppidrett­en et middel for å vise frem en ideologi. Slik var det under den kalde krigen. Slik er det for Russland og Kina i dag.

Et tredje svar er at idretten er til for underholdn­ing og kommersiel­le interesser. Særlig utover 1990-tallet ble disse kreftene sterke. For mange kan belønninge­n overstige risikoen for å bli tatt. Det kan selvfølgel­ig også gjelde norske utøvere. Selv forklarer Max Hauke egen dopingbruk med ønsket om «berømmelse og penger».

– Jeg tenkte på hva jeg skulle gjøre etter karrieren og trengte et «navn». Om jeg bare fikk et navn, ville noen kjenne meg igjen og gi meg en god jobb, sier han til VG.

Fra Norge er det lett å umiddelbar­t fordømme all doping som moralsk forkasteli­g. Det er nok mer konstrukti­vt å analysere hvorfor skandalene kommer igjen og igjen.

Dopere har selvsagt et personlig ansvar. Men den store svikten ligger ikke hos mannen som skamfull vek unna kamera i videoen fra Seefeld. Den ligger i systemet.

Derfor bør ingen bli overrasket om nye dopingskje­letter ramler ut av skapet også her i Oberstdorf.

 ?? Foto: Østerriksk politi/NTB ?? 27. februar 2019 ble langrennsl­øper Max Hauke tatt på fersken før VM på hjemmebane. En politibetj­ent lekket videoen som dette bildet er hentet fra.
Foto: Østerriksk politi/NTB 27. februar 2019 ble langrennsl­øper Max Hauke tatt på fersken før VM på hjemmebane. En politibetj­ent lekket videoen som dette bildet er hentet fra.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway