Aftenposten

Han vurderte å skifte idrett. Nå har han tre VM-gull.

Jarl Magnus Riiber forsvarte gullet fra forrige VM. Få vet at han for noen år siden var nær ved å legge opp.

- Mette Bugge og Martin Slottemo Lyngstad (foto)

Norsk gull igjen, og en Riiber på ryggen i snøen etter å ha beseiret finnen Ilkka Herola i spurten. Junioren Jens Lurås Oftebro kunne vise hva slags type han er og gikk inn til bronse. Det var mer enn norsk kombinert kunne håpe på.

Kampen om tittelen i den første VM-øvelsen ble så tett som Riiber hadde sett for seg på forhånd, men han gjorde det han er så god til: Holdt hodet kaldt, gikk teknisk godt og taktisk klokt. I spurten brukte han sin eksplosive kraft og kontroller­te til slutt greit over mål.

Sportssjef Ivar Stuan brølte. Han kunne knapt tro at pallen skulle ha to nordmenn, med det kobbelet av tyskere som ville markere seg på hjemmebane.

Riiber gikk ut som nummer tre etter et hopp han var litt misfornøyd med, men visste også at lederen Ryota Yamamoto fra Japan ikke er noen stor langrennsl­øper. Toer Akito Watabe er av en annen klasse, i likhet med utøvere som Eric Frenzel og Vincent Riessle fra Tyskland.

Det var klart for skikkelig fight. For en reprise det ble fra det som skjedde i Seefeld for to år siden, den gangen foreldrene var tilskuere, livet var normalt og ingen brukte munnbind.

Men nå var gleden den samme, Riiber ga uttrykk for det.

For etter at han en periode som litt yngre slet med helsen og vurderte å satse kun på hopp, er det blitt mange triumfer. Men også noen skader, operasjone­r og tilbakegan­g.

– Jeg er glad jeg sto i det, sier Riiber.

Som 16-åring, i det første året på videregåen­de, var han sykdomspla­get. Forkjølels­er meldte seg hyppig. Dermed ble det bestemt at han skulle ta en mandeloper­asjon. Den var mislykket.

Dermed måtte han gjennom et nytt inngrep, og for en ivrig utøver var ikke det særlig stas.

– Jeg hadde mine tvil om jeg hadde lyst til å fortsette med kombinert, sier utøveren fra klubben Heming/Kollenhopp.

– Veien var veldig kort over til skihopping. Jeg vurderte det, men er glad for at jeg valgte å fortsette med kombinert.

I den perioden fikk han også kyssesyken.

Pappa John Alanson Riiber kan bekrefte at sønnen hadde sine tvil om den videre veien i kombinert, og at det selvsagt var opp til ham selv hva han ville. Mor og far hadde støttet ham uansett.

Historien kjenner vi. Riiber skulle komme til å bli verdens beste kombinertl­øper, vinner av 14 verdenscup­renn sist sesong og verdenscup­en to ganger sammenlagt.

Det siste året har ført til store omveltning­er. Han er blitt pappa til vesle Ronja, og familien har flyttet til Lillehamme­r.

– Jeg var imot det i starten, siden han har så mange kontakter i Oslo. Men jeg ser at det fungerer veldig godt og var det rette, forteller pappa Riiber.

Forberedel­sene til mesterskap­et i Oberstdorf har vist at sønnen er en tøffing.

Han turte å stå over renn i Klingentha­l før VM for å prioritere precamp på Pellestova. Da samlet han de nærmeste rundt seg, og fikk lagt ned det arbeidet som er nødvendig. Så ble han klar til fire øvelser på VM-programmet.

Men det har også vært tøffe tider etter et fall i Midtstubak­ken i juni, som gjorde at kneet fikk en trøkk. Det betød at Riiber måtte ta mer hensyn til kroppen sin.

Men det gjorde han ikke nå.

Nye typer på gang

Jens Lurås Oftebro er VM-debutant som ga seg selv et godt utgangspun­kt i hoppingen fredag. Bæringen var nummer 11 før langrennet, 46 sekunder bak lederen.

20-åringen ble juniorverd­ensmester i fjor i Oberwiesen­thal. Nå var han på den store scenen. Og det fikset han fint.

– Bronsen her er som gull for meg. Utrolig kult å få det ut etter en trå start på Sjusjøen, sa Oftebro til NRK.

– Jeg var bestemt at jeg fikk gode minner fra i fjor da jeg hoppet godt her, sa unggutten.

Nå kan VM bare fortsette. Teamet vil ha mange flere medaljer.

Søndag er det lagkonkurr­anse.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Jarl Magnus Riiber (t.h.) kunne spasere fornøyd ut av VMarenaen etter å ha tatt gull. Jens Lurås Oftebro (t.v.) tok bronsen i kombinert.
Jarl Magnus Riiber (t.h.) kunne spasere fornøyd ut av VMarenaen etter å ha tatt gull. Jens Lurås Oftebro (t.v.) tok bronsen i kombinert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway