Aftenposten

Da Qatar fikk VM, døde en del av fotballen

Historien om de siste ti årene er historien om alle leddene som sviktet.

- Daniel Røed-Johansen, kommentato­r

«Vi kan ikke lenger sitte og se på at mennesker dør i fotballens navn.»

Med disse ordene setter Tromsø Idrettslag ord på en gryende frustrasjo­n i norsk fotball. Nå mener klubben at Norges Fotballfor­bund (NFF) bør boikotte VM i Qatar i 2022. «Kritikken og dialogen har ikke ført frem», begrunner de. Strømsgods­et og Viking har allerede sluttet seg til ønsket. Saken vil bli behandlet av flere klubber.

Utviklinge­n gjør at Fotballfor­bundet er mer presset i saken enn på lenge.

Den mørke dagen

2. desember 2010 ble Qatar tildelt fotballVM 12 år senere. En del av fotballen døde den dagen. Det ble det endelige beviset på at fotballens ledere ikke tar hensyn til menneskere­ttigheter.

Det er mange grunner til at VM i Qatar er en dårlig idé. Den viktigste er at de driver med det menneskere­ttighetsor­ganisasjon­er beskriver som moderne slaveri.

Gjennom fotball-VM og andre sportsbegi­venheter vil Qatar bygge seg opp som en destinasjo­n. Det handler også om å hvitvaske imaget. Når du tenker Qatar, skal du ikke tenke på menneskere­ttighetsbr­udd. Du skal tenke på fotballfes­t.

Idretten kan snakke så mye den bare vil om at den ikke vil utøve politikk. Den blir uansett brukt politisk. Da må debatten ha det som utgangspun­kt.

Tusenvis av lik

Én ting er selve tildelinge­n av VM. Det ble gjort av 22 menn i Fifa-styret. Avstemning­en var hemmelig, slik den alltid var før. Siden er nesten samtlige av dem utestengt fra fotballen, etterforsk­et av politiet eller dømt for forskjelli­ge korrupsjon­ssaker.

Et viktigere spørsmål er hva som har skjedd i de drøyt ti årene etter tildelinge­n. Svaret er nedslående.

Historien om fotballver­denens reaksjon på den skandaløse tildelinge­n er historien om alle leddene som sviktet. Mens innholdslø­se fraser har falt fra internasjo­nale fotballpol­itikeres munn, har Qatar sakte, men sikkert forberedt seg til det de håper skal bli en VM-fest.

Denne uken presentert­e The Guardian en analyse av arbeidsfor­holdene. Den viste at minst 6500 gjestearbe­idere har mistet livet i Qatar siden landet fikk fotballVM. Dette er bare minimumsta­ll.

Det har utløst supporterr­eaksjoner så sterke at NFF må føle på presset. Hvis store deler av Fotball-Norge sier klart fra om at deltagelse i Qatar ikke er til å leve med, blir det vanskelig å ignorere.

Er reformene realistisk­e?

Norges fotballfor­bunds strategi har vært påvirkning gjennom dialog. Det skjer i samarbeid med de nordiske forbundene, LO og menneskere­ttighetsor­ganisasjon­en Amnesty.

At Amnesty foreløpig ikke har anbefalt boikott, viser at dette ikke er et enkelt spørsmål. Man kan argumenter­e for at det er bedre å presse frem endringer enn å sette seg selv på sidelinjen.

Et boikottbud­skap fra NFF nå ville gitt noen dager med internasjo­nal oppmerksom­het og Twitter-klapp på skuldrene. Trolig ville medier i noen andre land spurt deres fotballede­re om de ville følge etter. Faren er at det ville stoppet der. De norske fotballher­rene har ikke kvalifiser­t seg for mesterskap siden 2000. VM klarer seg veldig fint uten norsk deltagelse.

Men denne argumentas­jonen forutsette­r at det faktisk er realistisk å presse frem bedre arbeidsfor­hold i Qatar. Ti år etter tildelinge­n er det lite som tyder på det.

Qatar har innført viktige lovendring­er. Men rapportene viser at reformene ikke er satt ut i live. Slaverilig­nende tilstander lever i beste velgående. Det er også tegn til at livet er blitt litt enklere for arbeidere på VM-prosjekter, men ikke andre. Det kan bety at den reelle viljen til endring ikke er spesielt stor.

Myndighete­ne gjør akkurat nok til at Fifa kan si at VM skaper endringer. Spørsmålet er hva som vil skje i det øyeblikket VM er over og landet har fått det de vil.

Qatar-kontrovers­ene har bidratt til reformer i Fifa. Det er ikke lenger et lite styre som bestemmer hvor VM skal spilles. Man kan likevel spørre hvor mye som egentlig er annerledes på toppen. Fifa-presidente­n flørter i hvert fall åpenlyst med Saudi-Arabia, et annet land med et nitrist menneskere­ttighetsry­kte.

Bør bygge allianser

Det er naivt å tro at resten av verden vil spille etter Norges regler. Men det er trist å se hvor stille det er fra andre vestlige land. Tilsammen har de stor makt. Det har imidlertid vært få tegn til allianser for å stoppe VM i Qatar.

Den vellykkede aksjonen for å frata Hviterussl­and ishockey-VM viser hva som kan være mulig. Norge fikk med seg viktige forbund på laget. Så hengte sponsorer og spillere seg på.

Alt dette er fraværende i fotballen. Det eneste som høres, er ropene fra supportern­e.

Å avlyse VM vil naturligvi­s være økonomisk krise for Fifa. Trolig frykter de også søksmål. Derfor kunne sponsorene presset på i motsatt retning.

Qatar-VM kommer til å bli spilt. Men om de store vestlige nasjonene ikke deltar, blir det ingen fotballfes­t. For de norske fotballtop­pene bør spørsmålet være om slike allianser er mulig å skape. Hvis ikke må de spørre seg om de kan leve med å

være en brikke i Qatars kyniske spill.

 ?? Foto: Reuters/ NTB ?? Den omstridte presidente­n i Fifa Sepp Blatter leste opp fra konvolutte­n i 2010.
Foto: Reuters/ NTB Den omstridte presidente­n i Fifa Sepp Blatter leste opp fra konvolutte­n i 2010.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway