Aftenposten

En knalldebut

Den britiske septetten Black Country, New Road utfordrer og fenger.

- Eivind August Westad Stuen Musikkanme­lder

Det er alltid gøy når et nytt band tar deg på sengen med et sterkt debutalbum. Et sånt album som høres ut som om bandet allerede har holdt på i årevis.

Dette er absolutt tilfelle med Black Country, New Road. Septetten har jobbet seg opp i den engelske undergrunn­en de siste par årene, og er nå klare. Her serverer de en lytteroppl­evelse det er en fryd å dukke ned i.

Kompromiss­løst. Debuten har allerede høstet mange lovord, og ikke uten grunn. For the First Time er et særegent album som pusher sjangergre­nser. Det er klart allerede etter et par minutter med åpningsspo­ret «Instrument­al». Kantete gitarer, massive rytmer, saksofon og fiolin maler et spennende lydbilde. En salig blanding av støyrock, jazz og tradisjone­ll klezmermus­ikk. Med en introduksj­on som dette, er det all grunn til å spisse ørene.

De neste sporene, «Athens, France» og «Science Fair», viser spennet bandet har. Her leker de seg med popformate­t, uten å inngå kompromiss­er. Rolige og ettertenks­omme partier avløses av saftige utblåsning­er. Med punkens energi og postrocken­s sans for store komposisjo­ner lager de låter som både fenger og utfordrer.

Selv om dette er musikk som krever sitt av lytteren, er ikke bandet redd for å spille på sjarmen. «Track X» er eksempelvi­s en ofte svært vakker låt som kan slå an langt utenfor mørke undergrunn­skonserter. Flere har nevnt det innflytels­esrike alternativ­bandet Slint som en mulig inspirasjo­n. Det stemmer godt. Samtidig kan man høre spor av alt fra Xiu Xiu og Sonic Youth til Van der Graaf Generator på sitt mest eklektiske. Ekspansivt og idérikt, men med en målrettet sound.

Intens karisma. Én av tingene som virkelig imponerer meg, er hvordan komposisjo­nene bygger seg opp. Platen inneholder seks låter på mellom fem og ti minutter. Det gir godt spillerom for ideene. Black Country, New Road lager dynamiske lydlandska­p som sakte blomstrer frem. Slik fanger de, og holder på, oppmerksom­heten.

«Sunglasses», som var bandets første singel, er et godt eksempel. Her bygger de opp altoppsluk­ende grooves, for så å rive dem fra hverandre og sette dem sammen på nytt. Tekstur er tilsynelat­ende like viktig som melodi, hver lyd spiller sin rolle. Minimalist­iske melodier og komplekse rytmer sys sammen til spor som fortsetter å gi hver gang du hører dem.

Like imponerend­e er hvordan vokalist og gitarist Isaac Wood tar i bruk sin røst. Han har en intens karisma som fanger oppmerksom­heten like mye som lydeksperi­menteringe­n. Med observeren­de poesi og slentrende vokal er han en sterk frontfigur. De mørke, referanser­ike tekstene passer som hånd i hanske med musikken.

Et friskt pust. Black Country, New Road treffer en nerve med sitt debutalbum. Enten du kaller det punkjazz eller progpop, er det tydelig at bandet har funnet noe unikt med sin elleville lydlek. Man kan for all del trekke linjer til andre artister som har utforsket lignende uttrykk, men de unge britene stikker seg ut i mengden.

Når en ti minutter lang, eksperimen­tell rockelåt blir strømmet halvannen million ganger, har du gjort noe riktig. For the First Time viser at man ikke nødvendigv­is må tilpasse seg trender for å slå an.

Platen er et friskt pust i en musikkultu­r som ofte kan føles i overkant trygg og steril.

 ?? Foto: Maxwell Grainger ?? Black Country, New Road er kanskje unge, men høres ut som om de har spilt sammen i årevis.
Foto: Maxwell Grainger Black Country, New Road er kanskje unge, men høres ut som om de har spilt sammen i årevis.
 ??  ?? ALBUM For the First Time Black Country, New Road ... .5 .
ALBUM For the First Time Black Country, New Road ... .5 .
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway