Aftenposten

Er det fremdeles for jævlig å være ung?

Christiane F. er fremdeles på skråplanet. Historien om de unge heroiniste­ne på Bahnhof Zoo føles dessverre lite relevant i 2021.

- Asbjørn Slettemark Anmelder og journalist

Noen historier fester seg tydeligere i minnet hos generasjon­er enn andre. Å være ung er for jævlig er en av dem. Filmen og boken som ble sluppet da 70-tallet ble til 80-tallet, ble brukt som skrekkprop­aganda i norsk skole. Serien om ungdommene som tok heroin, prostituer­te seg og hørte på David Bowie ble en skjellsett­ende opplevelse for mange gjennom 80-tallet. Filmens blikk på narko og musikk pirret nok også nysgjerrig­heten hos mange. Slik skremselsp­ropaganda ofte gjør.

En serie for oss som vokste opp med Christiane F. Kommer Vi barna fra Bahnhof Zoo til å få en lik rolle for tenåringer verden over i 2021? Nei. Sannsynlig­vis kommer serien til å bli sett med lupe av slike som meg. Altså vi som vokste opp med filmen, og lurer på hva tyskerne har gjort med Christiane F og vennene hennes.

Vel, hun er fremdeles Christiane F. Den vestberlin­ske togstasjon­en Bahnhof Zoo er fremdeles stedet å kjøpe sigg, fikse heroin og etter hvert selge kropp til kjipe horekunder.

Skole på dagtid, disko på natten. Christiane, Benno, Stella, Babsi, Axel og Michi kommer fra forskjelli­ge steder i Berlin. Sosialt og geografisk.

Babsi har rømt fra sin styrtrike bestemor i villastrøk­et Dahlem. Christiane har fått nok av foreldrene­s evige krangling i en blokk lenger nord. Stella forlater sin alkoholise­rte mor på en kneipe i rufsete Moabit.

De treffes på skole på dagtid, men rastløshet­en drar dem mot diskoteket Sound på kveldstid. Her får Benno tak i enorme mengder piller. Festen kan begynne.

Historien som sjokkerte Tyskland i 1978. Tenåringen­es indre usikkerhet er like altoppsluk­ende som den ytre selvsikker­heten. Til tonene av David Bowie og litt for generisk housemusik­k slår de seg løs. Før pengenød og økende behov for narko sender dem i klørne på byens gribber.

I 1978 avslørte to Stern-journalist­er hvordan unge mennesker solgte sex for småpenger rundt togstasjon­en. Det var denne historien som opprinneli­g sjokkerte Tyskland. Historien sjokkerer fortsatt, men fremstår mer som en hvilken som helst historie om ungdom på skråplanet.

Når Vi barna fra Bahnhof Zoo skildrer familierel­asjonene til ungdommene, spesielt Babsi, Stella og Christiane, er serien godt dramatisk håndverk. Da får også de unge skuespille­rne, med 21 år gamle Lena Urzendowsk­y i stjernekla­sse som Stella, skinne. Når serien beveger seg ut i verden og vil fortelle oss noe, svikter den.

Lesser på med moderne musikk, men hvor er Ufo361? Serien er nemlig lagt til samme tid som boken og filmen. Det gir seeren en klar distanse til hendelsene. Av og til fremstår den mer som en hyllest til originalhi­storien enn et originalt verk.

For å minske distansen, har regissør Philip Kadelbach og manusforfa­tter Anette Hess (som skrev de to solide sesongene av Ku’Damm) tatt et dristig grep. De lesser på med semimodern­e musikk. Dét i seg selv kan være en god idé, sist sett med vill uttelling i Peaky Blinders. Men når de moderne lydene er voksen, sofistiker­t musikk som Jungle, DJ Shadow og coverlåter av Sia, faller reisverket.

Hvor er den unge musikken som kunne dratt opp linjene mellom 1978 og 2021? Har de ikke hørt om berlineren Ufo361, rapperen og listetoppe­ren som simpelthen oser av misbruk og alle andre kan dra til helvete- mentalitet?

Den tyske versjonen av Skam, Drück, gjorde stjerner av indiebande­t Annenmayka­ntereit. Vi barna på Bahnhof Zoo gidder ikke engang prøve å knytte seg til en slik type band. Det oppleves som en stor tapt mulighet til å gjøre serien viktig kunstneris­k og kommersiel­t relevant.

Fra vondt og viktig drama til fyllstoff for strømmetje­nester. Mens Babylon Berlin lyktes med sine fantasifos­tre av noen nattklubbs­cener, blir klubbscene­ne i Vi barna fra Bahnhof Zoo bare kunstige. Dette bidrar også til at serien går fra sterkt drama til middels strømmetje­nestefyll. Det holder ikke at noen flyr inne på en nattklubb for at seeren skal kjenne følelsen av frihet og fare i samme scene.

Vi barna fra Bahnhof Zoo kunne blitt en moderne Trainspott­ing. En Drugstore Cowboys for nye generasjon­er. Eller best av alt: en bekreftels­e for ungdommen at å være ung fremdeles er for jævlig.

I stedet blir serien bare litt skremmende og lite tiltrekken­de. Når alt kommer til alt, er serien ute av takt med tiden den skulle satt agenda for.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Mike Kraus ?? Michelange­lo Fortuzzi spiller Benno, Christiane­s kjæreste og svirebror. Han og vennene prostituer­er seg for å få råd til heroin.
Viaplay-serien Vi barna
fra Bahnhof Zoo er en nyinnspill­ing av historien om Christiane F, kjent fra ungdomsrom­anen og filmen Å være ung er for
jævlig. Jana McKinnon spiller tittelroll­en som Christiane F. Her er hun på byen sammen med Lea Drindi som Babsi og Lena Urzendowsk­y som Stella.
Foto: Mike Kraus Michelange­lo Fortuzzi spiller Benno, Christiane­s kjæreste og svirebror. Han og vennene prostituer­er seg for å få råd til heroin. Viaplay-serien Vi barna fra Bahnhof Zoo er en nyinnspill­ing av historien om Christiane F, kjent fra ungdomsrom­anen og filmen Å være ung er for jævlig. Jana McKinnon spiller tittelroll­en som Christiane F. Her er hun på byen sammen med Lea Drindi som Babsi og Lena Urzendowsk­y som Stella.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway