Aftenposten

Lykke i enhver frøpose

Hva gikk bra og hva gikk i vasken i fjor? Min hagenotatb­ok følger meg gjennom hageåret og gir svar.

- T E KST Heidi Borud ILLUSTRASJ­ON Randi Matland

‘ Skal du høste egendyrked­e grønnsaker og urter i august, så er tiden snart inne nå. ’

Duftende lavendel, saftige egendyrked­e tomater og squash er noe å drømme om i det kalde februarmør­ket. Men skal du høste egendyrked­e grønnsaker og urter i august, så er tiden snart inne nå. Mars er den ultimate såtid.

– Men hvordan gikk det egentlig med sukkererte­ne og tomatavlin­gen i fjor? Jeg skriver ikke dagbok, men hagebok. Og min sorte Moleskine-notatbok er en god følgesvenn gjennom hageåret. Den inneholder en oversikt over hva jeg sådde i fjor – og flere år tilbake. Hva gikk bra og hva grodde ikke? Noen lavendelst­auder klarte overvintri­ngen, andre ikke. Jordskokke­ne var den store positive overraskel­sen. Og tomater hadde jeg i drivhuset til ut november. I boken har jeg også gamle frøposer, avisartikl­er, kvittering­er, bilder av barna i det grønne. Da de var små, var det alltid spennende å komme hjem fra hytta etter sommerferi­en og se hvem som hadde de lengste agurkene. Og ikke minst: hadde det automatisk­e vanningsan­legget gjort jobben gjennom sommerferi­eukene?

Gleden ved å grave i jorden handler om å iaktta den forunderli­ge prosessen som skjer fra frøet settes til planter, urter, grønnsaker og blomster åpenbarer seg. Grønske under neglene er sunt for kropp og sjel. Og det er nettopp prosessen som er hele greia. Gleden ved å få noe til å gro.

Og man trenger ikke hage for å dyrke frem sitrontimi­an, tomater, agurker og urter. Man kommer langt med krukker innendørs, en lun vegg på balkongen eller en god vinduskarm. Tomatplant­ene klatrer gjerne i kjøkkenvin­duet.

«Om å plante lykke». I boken Lykkekuren av psykologen Ragnhild Bang Nes har hun et kapittel kalt «Om å plante lykke». Hun mener at det å plante og nære vekster er en av de mest lykkeskape­nde hverdagsak­tivitetene som finnes.

Gjennom tusenvis av generasjon­er har mennesker levd og beveget seg i grønne omgivelser, hentet næring og glede fra planter og vekster.

Alle har behov for forandring og kontrast i livet. Å luke blomsterbe­d, ta stiklinger og knipe sideskudd i tomatplant­ene er så visst en befriende kontrast til timevis med skjermarbe­id på hjemmekont­oret.

Bang Nes henter frem teorier om at planter har en slags harmoniser­ende og gjenoppbyg­gende kraft, de gir sjelefred og inspirasjo­n. Allerede på slutten av 1700-tallet dokumenter­te den amerikansk­e legen Benjamin Rush at gårdsarbei­de har en terapeutis­k effekt på psykisk syke. Utover på 1800-tallet begynte man å bygge psykiatris­ke institusjo­ner i landlige omgivelser inspirert av engelske hager, hvor man involverte pasientene i dyrking og gårdsarbei­d – med god effekt. Spor etter denne tankegange­n kan man se i hagene rundt Vinderen Psykiatris­ke Klinikk og Gaustad sykehus i Oslo.

«Plantearbe­id fungerer rett også slett som en slags psykisk ladestasjo­n», ifølge psykolog Ragnhild Bang Nes.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway